Poveşti de viaţă ale femeilor cu HIV, surprinse într-o expoziţie fotografică inedită

În luna femeilor, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA),în parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Balş, a lansat proiectul O zi din viaţa ei, o expoziţie de fotografie care prezintă 5 poveşti emoţionante ale unor tinere seropozitive care surprind viaţa lor de zi cu zi.
  • Publicat:

În luna femeilor, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA),în parteneriat cu INBI Prof. Dr. Matei Balş, a lansat proiectul „O zi din viaţa ei”, o expoziţie de fotografie care prezintă 5 poveşti emoţionante ale unor tinere seropozitive care surprind viaţa lor de zi cu zi.

Călătorii sau simplii trecători care au avut drum zilele trecute prin  Gara de Nord au avut ocazia să descopere  poveştile a 5 tinere seropozitive spuse prin intermediul fotografiilor ce surprind adevărate călătorii printre greutăţi, discriminare, putere, bucurii de zi cu zi şi emoţii. Până la finalul lunii martie, expoziţia se va muta şi în alte locuri publice sau galerii de artă.

Expoziţia, care prezintă fotografii realizate de artistul social Mugur Vărzariu, a avut loc în spaţii publice extrem de populate, cum este Gara de Nord şi un cunoscut mall din Capitală, unde vizitatorii au avut ocazia să treacă pe la expoziţia de fotografie şi să susţină tinerele prin mesajele lor de încurajare şi de susţinere cu ajutorul unor mânuţe, semn al depăşirii prejudecăţii că virusul se transmite prin atingere.

Aproximativ 49% dintre persoanele cu HIV din întreaga lume sunt femei, iar persoanele de sex feminin reprezintă segmentul de pacienţi cu cea mai rapidă creştere în ţările emergente şi în curs de dezvoltare.

Intră în galerie FOTO pentru a descoperi experienţele de viaţă ale femeilor seropozitive din România:

De asemenea, la nivel global, infecţia cu HIV reprezintă cea mai importantă cauză de deces în cazul femeilor tinere, aflate la vârsta reproducerii. Incidenţa infecţiei cu HIV în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 28 de ani este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor aflaţi la aceeaşi vârstă, iar persoanele de sex feminin seropozitive sunt mai predispuse decât bărbaţii să sufere de depresie. 

Prin profesionalismul cadrelor medicale şi a bunei îngrijiri de care au beneficiat femeile din România, ne bucurăm acum de prezenţa lor printre noi, le putem asculta spunându-ne poveştile lor de succes, povestindu-ne despre viaţa lor complexă.

“Tinerele seropozitive din România sunt încă ţinta discriminării celor din jur, de aceea am gândit acest proiect ca un exemplu al unor femei gata să-şi expună povestea de viaţă pentru a transmite un mesaj puternic de curaj şi pentru a schimba puţin câte puţin percepţia celor din jur. De 8 Martie, dorim să sărbătorim femeile speciale, cu vise şi speranţe, cu vieţi frumoase, chiar dacă greutăţile de zi cu zi cu care se confruntă sunt foarte mari”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”