Provocare: care e cea mai bună modalitatea de a-i spune partenerului că sunt infectată cu HIV?

Un alt cuplu trece printr-o încercare foarte grea – încercarea virusului care aduce SIDA. Cum îi poate explica o cititoare de-a noastră iubitului ei faptul că e infectată cu HIV? Cu îndrumări vine şi de această dată psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu.
Provocare: care e cea mai bună modalitatea de a-i spune partenerului că sunt infectată cu HIV?

Un alt cuplu trece printr-o încercare foarte grea – încercarea virusului care aduce SIDA. Cum îi poate explica o cititoare de-a noastră iubitului ei faptul că e infectată cu HIV? Cu îndrumări vine şi de această dată psihoterapeutul nostru consultant, Emilia Potenteu.

„Iubesc tare mult un bărbat şi încerc de câteva săptămâni să prelungesc începutul firesc al unei relaţii, adică să tot amân acea „prima dată”. Problema este că am HIV şi, vă rog să mă credeţi, oricât am încercat nu am reuşit să găsesc o modalitate prin care să îi spun asta. Stau noaptea şi fac discursuri pe care a doua zi nu le rostesc de frică să nu-l pierd. Nu am de unde să ştiu cum va reacţiona, cunoaştem cu toţii cum sunt văzuţi cei ca mine.”

Indiferent de trăirile sau dorinţele noastre, atunci când vorbim despre o boală cu transmitere sexuală sau despre o o boală care poate avea un final nefericit, suntem responsabili faţă de persoanele cu care intrăm în contact, să le aducem la cunoştinţă despre ce este vorba. În cazul tău, eşti direct responsabilă faţă de partener să-i spui despre problema ta şi să-i dai dreptul de a alege dacă îşi doreşte sau nu să continuie această relaţie.

Modalitatea cea mai potrivită de a-i spune este cea directă, simplă şi la obiect. Indiferent de cum sunt văzuţi în societate cei care sunt purtători ai virusului HIV, păstrează-ţi dreptul de a trăi propria ta experienţă şi de a avea răbdare să găseşti partenerul care într-adevăr te iubeşte şi este dispus să te privească aşa cum eşti.

Oricât de mult ai amâna momentul discuţiei, rezultatul va fi, în cel mai fericit caz, acelaşi, sau chiar va avea şanse de înrăutăţire, căci acela căruia îi ascundem se va simţi nedreptăţit şi va dezvolta temeri faţă de alte „secrete” ţinute ascuns. Practic, se creează un precedent, propice dezvoltării angoasei şi neîncrederii. Tot atât de adevărat este că nu vorbim despre o veste oarecare, dar cu atât mai mult în cazul acesta, trebuie eliminată orice neclaritate.

Dacă partenerul nu va fi pregătit să treacă acest examen dificil, este mai bine pentru amândoi să aflaţi cât mai curând acest lucru. Pentru că, cu cât cădem mai de sus, cu atât ne lovim mai tare. Şi încă ceva: oferă-i timp partenerului tău să „digere” această veste… Nu da primei reacţii statutul de valoare definitivă şi absolută. Timpul poate schimba perspectiva asupra lucrurilor, iar adevăratele valori rămân la suprafaţă în piramida nevoilor persoanelor speciale.

 

 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Emilia Potenteu - psiholog - Redactor
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”