Poate fi moștenită hernia de disc de la părinți? Factorii de risc implicați în apariția acestei afecțiuni a coloanei vertebrale

  • Publicat:
Poate fi moștenită hernia de disc de la părinți? Factorii de risc implicați în apariția acestei afecțiuni a coloanei vertebrale
Foto: Shutterstock

Este adevărat că poate fi moștenită hernia de disc? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun multe persoane, iar răspunsul simplu este că riscul de hernie de disc este mai mare dacă aveți în familie rude care suferă de această afecțiune.

Mai exact se moștenește calitatea „mai slabă” a fibrocartilajului din consistența discului intervertebral. Dar asta nu înseamnă că obligatoriu veți avea hernie de disc, ci doar că riscul este mai mare. Asta, deoarece există mulți alți factori care pot influența apariția herniei, unii care pot fi controlați, alții, din păcate, nemodificabili.

Poate fi moștenită hernia de disc?

Din păcate, da, hernia de disc poate fi moștenită, în special hernia de disc lombară. Potrivit studiilor, riscul de apariție a herniei de disc este de 75% în cazul persoanelor care au în familie astfel de cazuri.

Chiar dacă nu se cunosc cu certitudine genele care contribuie la dezvoltarea herniei de disc, există indicii privind genele legate de producția de colagen, asimilarea vitaminei D, exacerbarea inflamației și secreția insuficientă a unei molecule numite agreccan, care ajută la menținerea hidratării cartilajelor.

Alți factori care cresc riscul de hernie de disc 

Dacă aveți în familie cazuri de hernie de disc, este important să vă concentrați pe factorii de risc pe care îi puteți schimba. Vârsta și moștenirea genetică nu sunt modificabile, însă fumatul, obezitatea, postura incorectă și lipsa de mișcare sunt factori care pot fi controlați.

Așadar, pentru a reduce la minimum riscul de a dezvolta hernie de disc, nu vă apucați de fumat sau renunțați cât mai curând, faceți mișcare în fiecare zi și încercați să păstrați o greutate corporală optimă.

Este foarte important să evitați sedentarismul, orele prelungite petrecute pe scaun, deoarece astfel este slăbită musculatura spatelui și crește riscul de afecțiuni ale coloanei vertebrale.

De asemenea, evitați sporturile și activitățile care presupun ridicarea de greutăți, deoarece cresc riscul de hernie de disc. Atenție și la sporturile cu impact puternic asupra coloanei vertebrale, cum ar fi gimnastica, fotbalul, baschetul, baseballul, rugby-ul și hocheiul.

Ce simptome dă hernia de disc

Manifestările herniei de disc pot varia în funcție de stadiul de evoluție a bolii, dar și de starea generală de sănătate a persoanei afectate. Printre cele mai frecvente simptome ale herniei de disc se numără:

  • durerile lombare care se înrăutățesc mai ales în poziția șezut și se ameliorează în timpul mersului
  • durerile cervicale care se agravează când vă ridicați, aplecați sau rotiți trunchiul
  • dureri de spate care iradiază în jos pe braț sau pe picior
  • amorțeală și/sau furnicături în brațe sau picioare

În cazul în care simptomele menționate mai sus sunt însoțite de incontinență urinară sau fecală, amorțeală în zona genitală, dureri puternice, slăbiciune musculară, adresați-vă cât mai curând medicului pentru o evaluare completă și stabilirea unui plan terapeutic adecvat.

În majoritatea cazurilor, hernia de disc poate fi tratată fără operație, doar prin simpla schimbare a stilului de viață și practicarea unor exerciții speciale, sub îndrumarea specialistului kinetoterapeut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân