Pielea crăpată pe genunchi și coate – ce afecțiuni pot semnala aceste probleme?

Află ce boală poate ascunde pielea crăpată și uscată de pe genunchi şi coate.
08.08.2021
Pielea crăpată pe genunchi și coate - ce afecțiuni pot semnala aceste probleme?
Sursa foto: Shutterstock

Pielea crăpată de pe genunchi sau coate poate fi un semn al anumitor afecţiuni dermatologice, mai ales dacă loţiunile şi cremele hidratante nu rezolvă problema. Duşurile cu apă fierbinte, săpunurile sau gelurile de duş parfumate şi vârsta înaintată sunt, de asemenea, posibile cauze ale pielii uscate.

Eczemele şi psoriazisul, de vină pentru pielea crăpată de pe genunchi şi coate

Peticele de piele uscată albicioasă de pe coate sunt adeseori semne ale psoriazisului, o afecţiune autoimună inflamatorie care poate cauza dureri şi mâncărime intensă.

În schimb, dacă pielea uscată este roşiatică ori maronie, cel mai probabil te confrunţi cu o eczemă, cu keratoza pilară (foliculară) sau cea actinică, favorizată de expunerea excesivă la razele soarelui.

De cele mai multe ori însă, aceste localizări sunt specifice psoriazisului în plăci.

Studiile arată că mai bine de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis în plăci au petice de piele uscată şi crăpată pe coate, iar una din trei prezintă acest simptom la nivelul genunchilor.

Aceste crăpături (fisuri) în piele pot cauza sângerare şi durere, fiind totodată o cale prin care pot pătrunde bacteriile, favorizând apariţia celulitei infecţioase.

Cum se tratează pielea uscată și crăpată

Tratamentul psoriazisului în plăci constă în folosirea unor unguente topice pe bază de acid salicilic, corticosteroizi, vitamina A şi D.

Alteori poate fi necesar un tratament mai puternic cu medicamente ce au efect sistemic. Acestea se iau doar la recomandarea medicului, deoarece pot avea şi reacţii adverse neplăcute.

Pentru ameliorarea simptomelor pot fi benefice băile călduţe cu ovăz, fototerapia, loţiunile şi cremele pe bază de acid hialuronic, ceramide, niacinamide şi acid lactic, ingrediente care restabilesc echilibrul hidric al epidermei.

Sunt de evitat produsele cosmetice care conţin parfum, conservanţi şi coloranţi, deoarece pot agrava starea pielii.

De asemenea, pentru prevenirea recidivelor, se recomandă evitarea stresului, renunţarea la fumat şi limitarea expunerii la soare.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
TOP alimente care cresc libidoul