Infiltrațiile cu acid hialuronic în genunchi. Sunt eficiente în artroză?

Infiltrațiile cu acid hialuronic ajută la ameliorarea durerii provocate de măcinarea oaselor și a articulațiilor.
Infiltrațiile cu acid hialuronic în genunchi. Sunt eficiente în artroză?
Foto: Shutterstock

Durerile articulare pot provoca un disconfort major, iar în cazurile grave pot duce la intervenții chirurgicale complexe sau chiar la impotență funcțională. Spre surprinderea multor pacienți, acidul hialuronic poate fi remediul ideal în combaterea acestor afecțiuni.

Ce este și ce rol are acidul hialuronic 

De cele mai multe ori asociem acidul hialuronic cu industria frumuseții, referindu-ne, în special, la intervențiile de natură estetică. Totuși, acestea nu sunt singurele beneficii ale substanței.

Acidul hialuronic este o moleculă formată, în cea mai mare parte, din zaharuri, acesta fiind produs în mod natural de către organism, regăsindu-se atât la nivelul pielii, cât și al țesutului conjunctiv sau al ochilor.

Pe lângă contribuția adusă hidratării întregului organism, acidul hialuronic are un rol important în lubrifierea cartilajelor și a articulațiilor, prevenind procesul degenerativ al acestora și acționând asemenea unui amortizor. Totodată, acidul hialuronic contribuie la combaterea durerilor articulare și reduce inflamațiile de la nivelul acestora.

Potrivit studiilor, producția naturală de acid hialuronic începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, procesul de diminuare a substanței începând în jurul vârstei de 25 de ani. Tocmai de aceea, în anumite situații, este recomandată administrarea acidului hialuronic sub diferite forme, astfel încât cel puțin o parte din acidul hialuronic pierdut să poată fi substituită.

Ținând cont de faptul că, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, artroza este cea mai frecventă boală în rândul populației adulte, suplimentarea nivelului de acid hialuronic vine în ajutorul multor persoane ca soluție de tratament.

În cazurile grave, atunci când cantitatea lichidului sinovial s-a redus considerabil, una dintre cele mai eficiente metode de a ameliora durerea provocată de măcinarea oaselor și a articulațiilor este reprezentată de infiltrațiile cu acid hialuronic.

Aflăm în ce context este recomandat acest tratament, cum se administrează și care sunt efectele de la dr. Andrei Ursache, medic primar Ortopedie-Traumatologie în cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament Provita.

Acidul hialuronic „unge” articulațiile și reduce durerea

CSÎD: Ce este acidul hialuronic și ce rol are în organismul uman?

Dr. Andrei Ursache: Acidul hialuronic este o substanță naturală care se produce în organismul omenesc. Ea are rolul de a absorbi apa, creând astfel o soluție elastică și vâscoasă care menține țesuturile hidratate și lubrifiate. Cele mai mari cantități se găsesc în piele, țesutul conjunctiv și ochi. În mod natural, articulațiile conțin o cantitate de lichid sinovial care are în compoziție, printre altele, acid hialuronic, ce are și rolul de a asigura „ungerea” articulației. Când articulațiile încep să se uzeze, situație pe care o numim artroză, cantitatea și calitatea lichidului articular se modifică, ceea ce poate duce la accentuarea durerilor.

În stadiile incipiente ale artrozei, adică atunci când uzura nu e foarte avansată, injectarea de acid hialuronic în articulație poate contribui la controlul durerii pentru perioade variabile de timp. Deși companiile producătoare ale acestor substanțe promit, uneori, un efect de regenerare sau „întoarcere” a fenomenelor de uzură, mai sigur e să considerăm că uzura continuă, eventual, e încetinită. Totuși, durerea poate scădea sau chiar dispărea pentru un timp, împingând, astfel, momentul unei intervenții radicale. Cu toate că folosirea acestor produse este, în general, sigură, rareori pot apărea efecte secundare, constând în inflamația locală a articulației.

Genunchii, cel mai frecvent „vizați” de infiltrațiile cu acid hialuronic

CSÎD: Care sunt zonele cele mai „vizate” de uzura articulară și cât de eficiente sunt aceste infiltrații cu acid hialuronic în cazul fiecăreia?

Dr. Andrei Ursache: De departe, în cazul articulațiilor, acest tratament este folosit cel mai frecvent la genunchi. Sunt multe studii care confirmă efectul bun asupra durerii pentru o perioadă care poate depăși un an și o relativă siguranță a produsului. Ca în cazul oricărei alte articulații, dacă artroza nu e foarte avansată, sunt mai multe șanse de a se obține un efect.

În cazul șoldului, tratamentul cu vâscosuplimentare are mult mai puțină popularitate decât în cazul genunchiului. Totuși, unii medici pot recomanda acest tratament, iar  uneori se pot obține rezultate bune. Trebuie ținut cont și de faptul că, după o astfel de injecție, în articulație nu e recomandat să se facă o intervenție de protezare a șoldului în următoarele 6 luni. Acest lucru se întâmplă deoarece crește riscul de infecție post-artroplastie. Astfel, dacă injecția nu are efectul dorit, pacientul trebuie să stea cu dureri pentru 6 luni fără să poată face o eventuală operație de înlocuire a articulației.

În cazul artrozei umărului, injecțiile cu acid hialuronic pot fi o soluție atractivă, din două motive. Pe de o parte, din cauză că articulația umărului conține tendoane cunoscute sub numele de „coafa rotatorie”. Acestea sunt tendoane sensibile care pot suferi în cazul injecțiilor repetate cu corticosteroizi. Astfel, studiile au arătat că hialuronatul este puțin mai eficient decât cortizonul în controlul durerii, fără să aibă efectele nedorite ale acestuia asupra coafei. Pe de altă parte, protezarea umărului este mai puțin răspândită decât cea a șoldului și a genunchiului, astfel că, pentru mulți pacienți, injecția cu hialuronat e o opțiune mai puțin complicată.

La fel, în cazul artrozei de gleznă, operația de protezare este destul de puțin răspândită și nu constituie o opțiune pentru cei mai mulți pacienți. Cealaltă operație care se face în cazul artrozelor de gleznă, și anume artrodeza, obține reducerea până la dispariție a durerii cu prețul pierderii mobilității, fiind astfel puțin preferată de pacienți. Desigur, dacă durerea e importantă și constantă, compromisul e acceptabil. Totuși, în aceste condiții, un tratament cum e vâsco-suplimentarea cu hialuronat poate fi o alternativă sigură și, cel puțin o vreme, eficientă.

În cazul mâinii, cea mai frecventă artroză degenerativă e artroza bazei policelui, denumită și rizartroză. Simptomele sunt de durere progresivă la baza degetului mare, mai ales la manipularea obiectelor, ajungând până la deformarea regiunii. La fel ca în cazul altor artroze, în stadii incipiente se pot obține rezultate bune cu injectarea intraarticulară de acid hialuronic, chiar dacă pe termen limitat. În stadii avansate ale uzurii există, și aici, soluții chirurgicale.

Infiltrațiile cu acid hialuronic, eficiente în stadiile incipiente de artroză

CSÎD: Ce presupun infiltrațiile cu acid hialuronic și cum se desfășoară intervenția?

Dr. Andrei Ursache: Infiltrațiile intraarticulare cu acid hialuronic se fac cu o tehnică simplă, în cabinetul medicului, fără să necesite de obicei internare. În funcție de cât de accesibilă e pentru medic articulația respectivă, injecția se poate face fără sau cu suport imagistic. Scopul este ca substanța să fie injectată cu siguranță în interiorul articulației și nu periarticular, adică pe lângă articulație.

Pentru a „nimeri” articulația, medicul se poate folosi de ecografie sau Roentgen-televizor. De exemplu, o infiltrație în genunchi la un pacient fără strat mare de grăsime se poate face, de multe ori, fără vreun ghidaj special, pentru că articulația e ușor accesibilă. Pentru șold, care e profund, sau pentru baza policelui, care e o articulație mică, se poate folosi ghidajul Roentgen. Pentru umăr, unii medici preferă ghidajul ecografic.

CSÎD: Câte astfel de intervenții sunt recomandate/necesare și care este frecvența de administrare?

Dr. Andrei Ursache: În ceea ce privește frecvența și periodicitatea administrării, acestea depind de doi factori. În primul rând, este vorba de felul cum a fost conceput produsul. Atunci când au apărut, majoritatea acestor tratamente constau în 3 până la 5 administrări săptămânal, pentru atingerea efectului. Între timp, au apărut tot mai multe produse monodoză, adică administrate o singură dată.

În al doilea rând, se pune problema când este corect a se repeta tratamentul. Statistic, aceste tratamente sunt, în general, eficiente în stadiile incipiente ale bolii artrozice. Cu toate acestea, nu se poate ști sigur dacă la un anume pacient se va obține efectul dorit și nici cât va dura acesta. Astfel, dacă răspunsul e pozitiv și efectul durează cel puțin 6 luni, tratamentul se poate repeta între 6 luni și 1 an, fie chiar mai târziu. Dacă nu se obține efectul sau durata sa e prea mică, înseamnă că trebuie căutată altă soluție.

Măsuri pentru ameliorarea simptomelor artrozei

CSÎD: Care sunt rezultatele intervenției și ce alte măsuri putem lua pentru a ne asigura că intervenția va avea rezultatele dorite?

Dr. Andrei Ursache: Infiltrațiile cu acid hialuronic fac parte din etapa conservatoare a tratamentului bolii artrozice. Obiectivul principal al tratamentului artrozelor este controlul durerii. Dat fiind că nu avem metode eficiente de a reversa sau a „da înapoi” fenomenul de uzură, ceea ce ne propunem este să acceptăm progresia uzurii, dar să reducem până la dispariția durerii. Un timp putem face asta fără operații și aceasta se numește etapa conservatoare a tratamentului.

Când artroza avansează, se poate ca soluțiile conservatoare să nu mai aibă eficiență și atunci putem recurge la operații. În etapa conservatoare, pe lângă injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic, mai sunt și alte măsuri ce se pot lua pentru ameliorarea simptomelor:

  • Menținerea mobilității articulare – exerciții de stretching și mobilizare articulară;
  • Exerciții – tonifiere musculară a respectivei articulații, a articulațiilor adiacente și tonifiere musculară generală;
  • Medicamente – în primul rând antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi paracetamolul sau diclofenacul care pot scădea inflamația și controla durerea. Totuși, din cauza potențialelor efecte secundare asociate cu folosirea îndelungată, trebuie căutate alte soluții atunci când se ajunge la administrare cronică;
  • Suplimente nutritive – cum ar fi cele bazate pe glucozamină și condroitină sulfat. Efectul presupus este ameliorarea metabolismului cartilajului și chiar regenerarea acestuia. Totuși, dat fiind că aceste substanțe au statutul de suplimente alimentare și nu de medicamente, asta înseamnă că nu avem suficiente dovezi despre eficiența și siguranța lor;
  • Alimentație și controlul greutății. Unii autori consideră că alimentația poate determina gradul de inflamație general în organism, cu efect și asupra articulațiilor. Astfel, s-a vorbit de o alimentație antiinflamatoare, bazată pe antioxidanți, vegetale, fructe, lactate cu conținut scăzut de grăsime, grăsimi sănătoase. Controlul greutății acționează pe două căi: mecanic, prin scăderea presiunii aplicate pe articulațiile portante, și metabolic, cunoscându-se faptul că obezitatea se asociază cu o stare de inflamație crescută;
  • Orteze sau încălțăminte ortopedică. Un exemplu este orteza de descărcare a genunchiului care mută presiunea de pe compartimentul afectat pe cel mai puțin uzat. De asemenea, corectarea tulburărilor de static ale piciorului prin talonete sau înălțători plantari poate avea efect asupra genunchiului, șoldului sau chiar coloanei vertebrale;
  • Tratamente balneare – bine-cunoscute pentru efectul pozitiv asupra durerii din artroză.

Infiltrații cu cortizon sau PRP – când sunt indicate?

CSÎD: Există și alte tipuri de infiltrații ce pot avea un efect similar în cazul afecțiunilor menționate?

Dr. Andrei Ursache: Revenind la injecțiile intraarticulare, mai sunt și alte substanțe care se pot injecta pentru obținerea unui efect benefic. De exemplu, derivații de cortizon, cu acțiune mai rapidă sau mai lentă. Se pot folosi mai ales când simptomele sunt intense, pentru controlul imediat al durerii sau, uneori, cu scop diagnostic, pentru a ajuta la precizarea originii exacte a durerii. Durata efectului e mai mică, nedepășind, în general, o lună, dar folosirea locală nu are efecte importante sistemice.

De asemenea, pot fi luate în considerare tratamentele celulare regenerative. Având ca obiectiv regenerarea cartilajului articular, aceste terapii moderne se bazează pe aducerea în articulație a unui număr de celule active, cu potențial de diferențiere, cunoscute ca „celule-stem” sau celule încărcate cu factori de creștere celulară.

Unele tehnologii sunt foarte noi și au costuri ridicate, fără să aibă însă proba timpului pentru eficiență și siguranță în administrare. Cel mai folosit produs este PRP sau plasma îmbogățită cu trombocite, produs în uz de mai mulți ani, pentru care există deja experiență acumulată. Folosim de multe ori un produs care conține o combinație de acid hialuronic și PRP.

Mai multe studii au arătat că această combinație poate întârzia evoluția artrozei și oferă în mod constant perioade lungi fără durere. Administrarea e simplă, se face în cabinet și nu necesită internare. După experiența noastră, în momentul de față, această combinație oferă siguranță, eficiență și un raport rezonabil între beneficii și costuri.

În concluzie, uzura articulațiilor sau artroza nu poate fi întoarsă din drum, dar sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute pentru a îmbunătăți viața pacienților cu această problemă. Infiltrațiile cu acid hialuronic, simple sau combinate cu PRP, sunt un instrument valoros în etapa conservatoare a tratamentului acestei afecțiuni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andrei Ursache - Consultant de specialitate Medic primar Ortopedie-Traumatologie
Dr. Andrei Ursache este medic primar Ortopedie și Traumatologie, cercetător științific grad 3.  A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” în 1992. În prezent oferă consultații la Nord - Grupul Medical Provita și la Spitalul Clinic de Urgență București, Secția ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”