Ce efecte au infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite în Ortopedie? Dr. Tarek Nazer explică

În afecţiunile ortopedice până acum tratamentul cu PRP a fost folosit în diverse afecţiuni- artrite şi artroze, leziuni de coafa rotatorie, de labrum, tendinite
  • Publicat:
Ce efecte au infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite în Ortopedie? Dr. Tarek Nazer explică

În această pandemie de Coronavirus  (Sars-Cov2 ) se încearcă multiple metode de stopare şi de a trata simptomele apărute, iar multe studii au arătat eficienţa transfuziilor cu plasmă în tratarea simptomelor şi îmbunătăţirea  stării de sănătate. Şi România răspunde pozitiv acestei metode.

De altfel, plasma este folosită în ultimi 10 ani în mai multe domenii medicale cu rezultate foarte bune, cele mai folosite în următoarele specialităţi  (chirurgie plastică, Dermatologie pentru împrospătarea pielei şi eliminarea ridurilor, în Stomatologie, dar şi în Ortopedie pentru tratamentele de artroză şi a tendinitelor). Am stat de vorbă cu dr. Tarek Nazer medic specialist în Ortopedie şi Traumatologie, supraspecializat în tratamentul regenerativ despre folosirea plasmei în ortopedie.

”În ultimii 6 ani am început să folosesc din ce în ce mai mult infiltraţiile cu PRP (plasma îmbogăţită cu trombocite în tratarea diferitelor probleme articulare legate de distrugerea cartilajului (artroză) sau tendinite (inflamaţia tendoanelor) care şi-au demonstrat eficienţa mai ales când indicaţia tratamentului cu PRP în cazul pacienţilor este corectă‘’ spune dr. Tarek Nazer.

Cum funcţionează tratamentului cu PRP?

”Infiltraţiile cu plasmă îmbogăţită cu trombocite implică o procedură simplă în care se recoltează sângele venos aproximativ 12 ml/50 ml în funcţie de kitul folosit într-o eprubetă specială care conţine anticoagulant şi un gel separator apoi introducerea eprubetei într-o  centrifugă pentru 5-10 min, timp în care se separă plasma îmbogăţită cu trombocite de sângele roşu, şi apoi folosind o metodă sterilă se efectuează infiltraţia intra-articulară sau intra tendinoasă în funcţie de patologie” a continuat dr. Nazer.
În cazul căror pacienţi au dat rezultate inflitraţiile cu plasmă? ”Acest procedeu simplu minim invaziv şi-a demonstrat eficienţa foarte mare de regenerare a ţesutului şi de amelioare a simptomelor mai ales în cazurile incipiente sau moderate” a declarat medicul ortoped.

 

Cum funcţionează infiltraţiile cu PRP?

Dr. Tarek Nazer explică “Vindecarea se face trecând prin câteva etape după infiltraţiile cu PRP ( plasmă îmbogăţită cu trombocite):
Etapa de inflamaţie, ce apare în primele 2-3 zile după infiltraţie
Etapa de proliferare celulară (eliberarea factorilor de creştere care vor avea un rol de remodelare în etapa următoare)
Etapa de remodulare a ţesutului – se face prin înlocuirea celulelor distruse cu unele noi sănătoase.”

În ce afecţiuni din Ortopedie  se potriveşte tratamentul cu PRP? 

În afecţiunile ortopedice până acum tratamentul cu PRP a fost folosit în diverse afecţiuni.
”Artrite şi artroze, leziuni de coafa rotatorie, de labrum, leziuni de menisc, de ligament incurciat anterior (LIA), bursite de şold, genunchi, cot, umăr, etc. Dar şi

  • Tendinite (achileană, patelară, plantară, peritrohanteriană, etc)
  • Condropatii
  • Rupturi musculare
  • Epicondilite
  • Sinovite
  • Fracturi
  • Dureri ale coloanei vertebrale” a completat dr. Tarek Nazer.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Editor - Mădălina Drăgoi
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea: cum apare, cum o influențează hormonii și ce soluții există