Pacienții cu psoriazis sau lupus eritematos și vaccinul anti-COVID. Recomandările medicului dermatolog Mihaela Leventer

21.01.2021 | Paula Rotaru
Pacienții cu psoriazis sau lupus eritematos și vaccinul anti-COVID. Recomandările medicului dermatolog Mihaela Leventer
Dr. Mihaela Leventer. Sursa foto: Dr. Leventer Centre

Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice, precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoză și altele, dar și pacienții dermatologici care au trecut prin încercarea unui cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina împotriva COVID-19.

De asemenea, pacienții care urmează un tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis, nu au restricții legate de vaccinare.

În schimb, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală, vor amâna medicația până vor face cele două doze de vaccin, spune dr. Mihaela Leventer, medic primar Dermatologie.

Pacienții cu forme grave de boală, cum sunt cei cu psoriazis eritrodermic sau pustulos vor cere sfatul medicului curant!

Pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi, așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele, pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical. Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari, cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară, spune dr. Leventer.

Pacienții cu cancer de piele, vulnerabili la virusul SARS-CoV-2

Pacienții oncologici care au fost operați sau urmează să trateze un cancer de piele constituie o categorie de risc în fața îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2. Pentru ei vaccinarea este foarte importantă, riscul dezvoltării unei forme grave de COVID-19 fiind mare.

Trebuie să știți că în melanomul malign metastazat se folosește de 10 ani un vaccin, TVac, care controlează răspândirea metastazelor în tranzit. Deci vaccinarea în cazul afecțiunilor cutanate maligne nu este interzisă, ci din contră, este recomandată. Nu sunt ridicate încă semne de îngrijorare nici la pacienții aflați deja sub terapie antineoplazică pentru vaccinul ARNm.

Conform recomandărilor OMS, pacienții oncologici sunt pe locul doi în rândul priorităților de vaccinare, după personalul medical.

Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici intră urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe, afecțiuni dermatologice bine cunoscute.