Obiceiuri nocive care cresc riscul de cancer de esofag

Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal, specialist în chirurgie oncologică, ne spune care sunt factorii de risc ce pot conduce la cancer de esofag și ce metode de tratament există pentru această afecțiune.

Deși este o boală amenințătoare de viață, pacienții cu cancer de esofag beneficiază în prezent de opțiuni terapeutice promițătoare.

„Există 2 tipuri de cancer de esofag: cancerul scuamos și adenocarcinomul de esofag. Sunt două carcinoame diferite, care apar în diverse zone ale esofagului.

Spre exemplu, adenocarcinomul apare într-o zonă mai joasă, în timp ce carcinomul scuamos este localizat în zona superioară a esofagului”, explică Prof. Dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină din Heidelberg, medic chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia oncologică, pancreatică, endocrină, hepatică, colorectală și minim invazivă avansată în cadrul Institutului We Care Surgery.

Ambele forme de cancer de esofag sunt favorizate de factori precum fumatul, consumul excesiv de carne roșie, grasă, alimente procesate, excesul de alcool și în general stilul de viață dezechilibrat.

Cât privește tratamentul cancerului de esofag, de cele mai multe ori acesta presupune o abordare multidisciplinară. Pacientul are nevoie de chimioterapie înainte de operație.  Uneori, cancerul este prea avansat și operația nu este posibilă. Însă în multe cazuri intervenția chirurgicală este fezabilă, chiar dacă este destul de dificilă și de amplă.

Primul pas presupune reconstrucția prin amplasarea unui tub din stomac către esofag. Apoi, esofagul este îndepărtat. Odată cu acesta este înlăturat și cancerul.

Operația poate fi făcută laparoscopic, acesta fiind un avantaj major pentru pacient, deoarece se recuperează mai rapid și riscul de complicații este mult mai redus.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Prof. dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal - Medic Specialist Chirurgie Generala, Viscerala si Oncologica
Prof. Dr. med. Friedrich Hubertus Schmitz-Winnenthal este Medic Specialist Chirurgie Generală, Viscerală și Oncologică și profesor de Chirurgie la Universitatea de Medicină Heidelberg. Profesor doctor în Chirurgie Viscerală al Universităţii de Medicină din Heidelberg, vârful medicinei ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic Specialist Chirurgie Generala, Viscerala si Oncologica
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult