Obiceiuri asa-zise “sănătoase” care au un impact negativ asupra organismului

Cu toţii ştim că regulile de bază ale unei sănătăţi de fier sunt regimul alimentar echilibrat, mişcarea şi somnul suficient, însă nu este atât de simplu, pentru că trebuie să ţinem cont şi de anumite activităţi pe care le facem şi care, în mod inconştient, ne fac mai mult rău decât bine. Iată câteva obiceiuri despre care nu ai crede că îţi pot pune sănătate în pericol:
  • Publicat:
Obiceiuri asa-zise “sănătoase” care au un impact negativ asupra organismului

Cu toţii ştim că regulile de bază ale unei sănătăţi de fier sunt regimul alimentar echilibrat, mişcarea şi somnul suficient, însă nu este atât de simplu, pentru că trebuie să ţinem cont şi de anumite activităţi pe care le facem şi care, în mod inconştient, ne fac mai mult rău decât bine.

Iată câteva obiceiuri despre care nu ai crede că îţi pot pune sănătate în pericol:

1. Folosirea excesivă a gelurilor dezinfectante – sunt, într-adevăr, folositoare pentru călătorii, însă evită să le foloseşti în locul spălării uzuale cu apă şi săpun pentru că unele dintre aceste produse conţin de regulă triclosan, un compus care nu distruge bacteriile şi care creşte rezistenţa organismului la antibiotice.
Alege, în schimb, produse dezinfectante cu cel puţin 60% alcool şi care elimină 99% din bacterii.

2. Experimentele cu produse cosmetice – care femeie nu e tentată să încerce cea mai nouă cremă antirid scoasă pe piaţă sau loţiune care promite să elimine coşurile peste noapte? Astfel de teste, însă, pot dăuna aspectului pielii.

Dermatologii recomandă urmarea unui tratament pentru cel puţin 6 săptămâni până ca rezultatele să se vadă, însă majoritatea femeilor se plictisesc repede de un produs cosmetic şi trec imediat la altul, fără a ţine cont de acest avertisment. Schimbarea frecventă a cremelor de faţă sau a loţiunilor de corp pot creşte riscul de apariţie a rozaceei şi sensibilizează pielea, din cauza parfurmurilor şi a altor substanţe chimice conţinute de cosmetice.


3. Purtatul şlapilor– cine credea că doar tocurile înalte pot dăuna frumuseţii picioarelor şi a optat pentru o pereche confortabilă de şlapi, se înşală amarnic… Specialiştii în podiatrie susţin că astfel de încălţări nu beneficiază de toate elementele necesare susţinerii corecte a piciorului şi predispun la infecţii precum piciorul atletului sau alte boli infecţioase care se răspândesc cu uşurinţă în sălile de sport, la piscină sau în saloanele de pedichiură.


4. Periatul dinţilor după fiecare masă – poate fi extrem de periculos penru sănătatea dinţilor deoarece unele alimente acide pot lăsa pe dinţi câteva rămăşite care slăbesc smalţul, iar în momentul în care venim şi periem imediat după masă, acesta poate fi cu uşurinţă îndepărtat, favorizând apariţia parodontozei şi a altor boli gingivale. Cel mai bine este să clătim gura cu apă după ce servim masa şi să  lăsăm periatul pe a doua zi de dimineaţă.

5. Bem doar apă îmbuteliată – din nefericire, acest lucru se poate observa din ce în ce mai des şi, mai rău, este un obicei care ajunge şi la copii. Apa îmbuteliată nu dispune de rezerve de fluor, atât de necesar pentru a preveni apariţia cariilor dentare.

6. Administrarea de suplimente nutritive după ureche – când e vorba de vitamine şi minerale, mai mult înseamnă mai bine, nu? Nu, trebuie să vă contrazic şi aici.Multe persoane nici măcar nu ştiu dacă suferă de o anumită deficienţă şi cu atât mai mult de ce anume au nevoie. Adeseori se întâmplă ca pe baza simptomelor resimţite, o simplă căutare de Google şi răspunsurile oferite pe forumuri să fie singurele argumente la baza hotărârii de a lua suplimente nutritive.
Trebuie însă să fiţi conştienţi că supradozajul nu duce la nimic bun. De exemplu, excesul de vitamina A poate fi toxic în timpul sarcinii, vitamina C poate cauza tulburări digestive şi interferează cu medicaţia specifică a bolnavilor de diabet iar prea multă vitamina B6 poate duce la deteriorarea sistemului nervos.

7. Obsesia de curăţenia se plăteşte cu…astm – unele persoane sunt foarte exigente în privinţa curăţeniei propriei case şi folosesc o multitudine de produse chimice care în timp pot duce la apariţia astmului şi alte probleme respiratorii. Aceasta din cauza compuşilor cuaternari de amoniu dar şi alte substanţe chimice care sunt foarte nocive pentru organism şi pot chiar să ducă la şidezechilibre hormonale şi apariţia cancerului . Folosiţi, deci, cumpătat astfel de produse pentru a nu avea probleme de sănătate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”