Ingrediente periculoase din produsele cosmetice

Cu siguranţă nu există femeie care să nu aibă în trusa de machiaj un ruj, o mascara sau o cremă hidratantă pentru zilele racoroase. Însă, industria produselor cosmetice este un domeniu tabu în care se promit multe, fără a dezvălui însă şi efectele mai puţin plăcute ale anumitor compuşi care sunt folosiţi în compoziţia acestor produse. De fapt, există date ştiinţifice recente care arată că anumite ingrediente pot fi extrem de dăunătoare sănătăţii.
  • Publicat:
Ingrediente periculoase din produsele cosmetice

Cu siguranţă nu există femeie care să nu aibă în trusa de machiaj un ruj, o mascara sau o cremă hidratantă pentru zilele racoroase.

Însă, industria produselor cosmetice este un domeniu tabu în care deseori se promit multe, fără a dezvălui însă şi efectele mai puţin plăcute ale anumitor compuşi care sunt folosiţi în compoziţia acestor produse. De fapt, există date ştiinţifice recente care arată că anumite ingrediente pot fi extrem de dăunătoare sănătăţii.

Aşadar, data viitoare când mergeţi la shopping, ţineţi cont de această listă “neagră” a ingredientelor din produsele cosmetice şi încercaţi, pe cât posibil, să le evitaţi, pentru că sănătatea nu se vede doar la interior ci şi la exterior.

Derivatele din petrol nu permit pielii să respire

Cremele de faţă, loţiunile de corp pe bază de ulei, rimelul, ceara de păr sunt cele mai frecvente produse în compoziţia cărora veţi avea surpriza să găsiţi aceşti compuşi.

Însă, trebuie să ştiţi că aceştia nu oferă hidratarea mult visată, ci mai degrabă creează un strat de grăsime la suprafaţa pielii care, ce-i drept, nu permite pătrunderea masivă a microbilor în cazul unor răni. Totuşi, pielea are nevoie să respire, iar aceste produse nu fac decât să sufoce pielea, dereglându-i metabolismul.

Plumbul din ruj poate duce la infertilitate

Studii realizate în 2007 au scos la iveală că din 20 de rujuri testate toate aveau în compoziţie niveluri crescute de plumb peste limita admisă de către autorităţi. Se pare că, cu cât un ruj rezistă mai mult pe buze, cu atât acesta va avea în compoziţie cantităţi mai mari de plumb. Cu alte cuvinte, fiţi foarte atente la rujurile scumpe, care promit că rezistă pe buze o zi întreagă.

Odată ajuns în organism, plumbul poate afecta dezvoltarea sistemului nervos, perturbă circulaţia sangvină şi poate cauza probleme articulare. De asemenea, cantităţi foarte mici de plumb pot duce la o problemă cu care se confruntă multe cupluri: infertilitatea.

Formaldehida, extrem de periculoasă pentru astmatici

Formaldehida este un compus chimic folosit frecvent ca dezinfectant şi conservant. Acest compus se regăseşte în compoziţia multor produse cosmetice, precum oje, rimeluri, creme, săpunuri sau deodorante, dar şi în compoziţia vopselurilor şi a adezivilor. Atenţie, fumători: formaldehida se află de asemenea şi în fumul de ţigară!


Inhalarea acestui compus pe termen lung poate irita ţesuturile mucoase ale ochilor, nasului şi gâtului, favorizează apariţia durerilor de cap şi a insomniei, iar în cazuri grave poate provoca crize de astm.

Parfumul preferat vă poate…îngrăşa

Parfumul face parte din viaţa noastră. Îl găsim în toate formele, de la parfumul cu care ne dăm în fiecare zi, detergent, spray-uri de cameră, loţiuni şi creme de faţă, lumânărele parfumate etc. Însă, ştie cineva care este ingredientul secret folosit uneori in spatele acestor parfumuri, în afară de marii producători?

Cu siguranţă, nu ştiaţi că hormonii stau la baza multor produse parfumate, hormoni al căror nivel este serios afectat şi se poate răsfrânge asupra sănătăţii noastre: fertilitatea, greutatea, pielea şi nu numai sunt doar câteva dintre aspectele care pot avea de suferit de pe urma folosirii parfumurilor în exces.

Parabenii perturbă activitatea hormonală

Aceşti conservanţi utilizaţi în peste 10.000 de produse cosmetice au devenit extremi de controversaţi în urma unor studii care au dezvăluit că poate favoriza creşterea tumorilor apărute la nivelul sânilor.

Cercetările efectuate până în prezent au arătat că parabenii pot creşte nivelul hormonilor estrogeni, principalul factor de risc al cancerului mamar. Nu doar femeile sunt cele care ar trebui să îţi pună un semn de întrebare, ci şi bărbaţii, din moment ce ambele sexe obişnuiesc să folosească zilnic antiperspirante pe bază de parabeni.

Unii agenţi de curăţare din şampoane au efect cancerigen

Aceştia se găsesc frecvent în şampoane care promit că vor “curăţa în profunzime”.

Rezultatul însă va fi un scalp uscat şi iritat iar sănătatea va fi pusă în pericol deoarece astfel de compuşi s-au dovedit a fi cancerigeni dacă sunt folosiţi pe termen lung.
Mai grav este însă că după ce ne trezim cu pielea uscată şi cu mâncărimi, simţim nevoia să apelăm la alte produse de genul uleiurilor sau cremelor care sunt la fel de periculoase, intrând astfel într-un cerc vicios extrem de nefast pentru sănătatea noastră.

Triclosanul poate afecta funcţiile tiroidei

Acest agent antimicrobian se regăseşte în multe săpunuri, deodorante şi unguente destinate tratamentului acneei, însă poate avea efecte adverse foarte serioase. Unul din ele este că rămâne pe piele ducând în timp la dezvoltarea unor tulpini rezistente la bacterii şi la slăbirea sistemului imunitar.

De asemenea, expunerea îndelungată poate afecta tiroida, cauzând acumularea kilogramelor, senzaţie de oboseală, depresie, dificultăţi de memorare, dar poate înrăutăţi afecţiuni precum virozele respiratorii sau alergiile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Pregăteşte-ţi corpul pentru vara
Pregăteşte-ţi corpul pentru vara
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân