Oana răspunde cititorilor care-i cer sfatul

Lună de lună, Oana Cuzino le răspunde cititorilor care îi cer sfatul pe adresa redacţiei.
  • Publicat:
Oana răspunde cititorilor care-i cer sfatul

Lună de lună, Oana Cuzino le răspunde cititorilor care îi cer sfatul pe adresa redacţiei.

Menstră neregulată

Am 37 ani, cu durata ciclului mereu de 7 zile. În urmă cu 3 luni, a început problema mea. Acum 3 luni, mi-a venit ciclul mai repede cu 8 zile, am sângerat abundent, am primit un tratament să-mi oprească sângerarea. Luna trecută, mi-a venit ciclul la dată normală doar că a ţinut doar 2 zile. Acum mi-a venit ciclul mai repede cu 3 zile. Am dureri în timpul actului sexual şi nu numai, dureri mari de sâni, dureri de cap, de spate în zona rinichilor, stări de vomă. Ce aş putea să fac?

Trebuie să mergi la doctor, mai ales că pot coexista câteva afecţiuni din zona genito-urinară şi posibil gastrică, mă gândesc după descrierea simptomelor la o infecţie urinară, posibil un leiomiofibrom, dar şi o inflamaţie difuză în urma unei infecţii genitale, aşa-numitul sindrom inflamator pelvian.

De asemenea, se poate accentua în acest context o disfuncţionalitate a veziculei biliare-diskinezie sau litiaza. Începe demersul de diagnosticare şi terapie adecvată prin efectuarea unei ecografii abdominale, care să exploreze întreg sistemul genitourinar, dar şi vezicula biliară şi ficatul… Multă sănătate!
 

Tratament pentru convulsii

Fiica mea are 3 ani şi de la 1 an face convulsii. Doresc să ştiu dacă există vreun tratament care să o vindece. Îmi este foarte frică şi să adorm de teamă să nu facă din nou. Suntem în Spania, mi-au spus doctorii că ar putea face un tratament pentru epilepsie, dar este riscant. Ce pot face?

Convulsiile legate de febră nu se tratau în trecut, însă acum în prezent, da, iar tratamentul recomandat de doctori are puţine reacţii adverse şi este bine să îl urmaţi pentru a evita leziuni cerebrale mai grave. În spital din câte ştiu eu chiar se tratează profilactic, administrând intravenos xilină.

Dar terapia sistematică vă poate ajuta să reduceţi şi din anxietatea dvs., frica de noapte de noapte ce vă poate şubrezi şi dvs. sănătatea. În plus, evitaţi pe cât posibil febra printr-o profilaxie mai bună a episoadelor infecţioase – vaccinaţi din timp copilul, efectuaţi exudat faringian, nazal şi cultură urinară pentru a elucida prezenţa unei infecţii cronice, de genul Streptococ beta hemolitic, stafilococ auriu etc. În plus, mergeţi la un homeopat pentru a ajuta fetiţa să îşi întărească imunitatea, prin terapii susţinute de tip homeopat.

Cum să slăbesc după sarcină?

În timpul sarcinii, am luat nu mai puţin de 40 kg. Sunt disperată şi nu ştiu ce să fac pentru a slăbi. Am 2 săptămâni de când am născut, iar această greutate a survenit în urma tratamentului cu utrogestan 200 de 2 ori pe zi. Mai pot ajunge la greutatea mea iniţială? Cum şi după cât timp?

Da, cu siguranţă veţi scăpa de acest surplus, mai ales că tratamentele hormonale ce v-au ajutat să deveniţi mămică v-au influenţat puternic metabolismul, capacitatea de retenţie hidrică, aspecte ce acum vor reveni la normal. Nu intraţi în panică, ci reveniţi uşor la ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, o alimentaţie cât mai curată, echilibrată.

Evitaţi orice exces şi hrăniţi-vă pentru a aduce nutrienţi de calitate în organism şi începeţi să faceţi exerciţii uşoare şi plimbări mai lungi ce activează metabolismul. În câteva săptămâni, în funcţie de modul în care aţi născut, reîncepeţi exerciţiile fizice – 20 de minute zilnic, hidrataţi-vă, evitaţi dulciurile, grăsimile animale, alimente cu mult amidon (cartof, porumb) şi alimente procesate.

Vaccin anti-HPV la 42 de ani?

Vă rog să-mi daţi ceva informaţii despre virusul HPV 6. Am fost diagnosticată acum 5 luni, s-au evidenţiat condiloame care numai după intervenţia cu laser mi-au trecut. Urmez un tratament de 3 luni astfel: Baraca 3 cp/zi timp de 20 zile după care Isoprinozine 6 cp/zi. Am făcut testul Papanicolau, urmat de colposcopie, după care am avut o intervenţie ERAD.

Biopsia a ieşit bine, mi s-a spus să nu-mi fac griji, urmează să mi se stabilească ce tratament hormonal să mi se dea, dat fiind faptul că am intrat la menopauză (am 42 ani). Întrebarea mea este: dacă vaccinarea ar fi de folos, acum când mi-a ieşit că sunt infectată cu tulpina 6 HPV? Dacă da, când să mă vaccinez?

Vaccinarea nu strică, nu va avea efecte secundare nedorite, însă este posibil ca la vârsta dvs. reacţia aşteptată să fie extrem de slabă. Însă cu siguranţă va stimula un pic imunitatea specifică pe anumite tulpini de HPV, specificate în prospectul vaccinurilor. Oricum, felicitări pentru respectarea terapiei, depistarea în timp şi rezultatele bune. Continuaţi stimularea imunităţii nespecifice cu produse complementare.

Când să iau pilula?

Am o nelămurire legată de administrarea anticoncepţionalelor şi aş vrea să mă ajutaţi. Eu am luat din anticoncepţionale ultima pilulă
într-o zi de joi. Următorul blistier îl încep joia următoare sau vineri?

Următorul blister îl vei începe joia viitoare.


Cum să stimulez memoria?

Ce tratament îi pot da băieţelului meu de 7 ani pentru memorie. Nu prea ţine minte, se pierde când fac lecţiile cu el.

Problemele par a fi legate de atenţie şi concentrare, nu neapărat de memorizare. Dacă şi la şcoală prezintă astfel de probleme, mergeţi pentru o mică discuţie şi îndrumări la un psiholog de copii, pentru a depista imediat dacă există probleme. În plus, psihologul vă va îndruma în mod specific ce anume trebuie să faceţi dvs., familia, dar poate şi învăţătoarea, pentru ca micuţul să se dezvolte cât mai bine şi armonios.

Cura de slăbire şi constipaţia

Sunt model şi am ţinut o cură de slăbire poate puţin necontrolată. Am mâncat aşa din 2 în 2 ore: dimineaţa – un pahar de lapte cu cereale; între mese – o portocală sau un iaurt cu gust de fructe; la prânz – piept de pui cu legume (morcovi, fasole verde, mazăre) la cuptor şi salată (salată verde, roşii, castraveţi, stafide, ulei de măsline, puţin oţet); între mese – o portocală sau un iaurt cu gust de fructe; cina – salată de legume. Am ţinut dieta cam 4-5 zile şi m-am constipat foarte tare. Am băut mai multe lichide, am încercat şi laxative, dar mă balonez. Ce trebuie să fac să-mi revin?

Trebuie crescut aportul de alimente cu fibre – există la farmacii seminţe de psillium, in, dar şi tăţe diverse, de ovăz, pot fi consumate cu iaurt dimineaţa. La farmacii există şi probiotice ce pot fi administrate zilnic şi refac flora intestinală. De asemenea, prunele uscate pot fi eficiente, precum şi consumul peste zi al alimentelor cu fibre: ţelină, rădăcină şi tulpini, diverse rădăcinoase, mai degrabă în ciorbe decât în supă.

Ciuperca la bebeluşi

Am o fetiţă de 11 luni care de la vârsta de 6 luni face foarte des pe limbă o ciupercă (pe limbuţă îi apar pete roşii şi albicioase de jur împrejur). Este bine cam 2 săptămâni după care apare din nou.

Când are această problemă nu mănâncă bine, cred că o doare. I-am dat tratament cu glicerină şi stamicin, apfta plus, albastru de metil, bicarbonat de sodiu. Nu mai ştiu ce să fac? Mulţumesc.

Trebuie să mergeţi la medic pentru că această reacţie nu este neapărat legată de prezenţa candidei, ci poate avea şi un fond alergic sau de intoleranţă alimentară.

Mucozităţi adenoide la sugar

Până acum, 6 medici pediatri şi un medic ORL din Buzău nu m-au putut lămuri în următoarea problemă: după 2 săptămâni de la naştere, băieţelul meu a început să aibă mucozităţi mai apoase, nu foarte frecvente, aşa că am consultat medicul pediatru de familie.

Ne-a spus că e ceva normal, să folosim apa de mare sau ser fiziologic şi să-l aspirăm cu batista bebeluşului de câte ori este nevoie! Zis şi făcut, numai că mucozităţile au început să devină mai frecvente, vâscoase iar ce m-a îngrijorat a fost faptul că-i incomodă respiraţia! Am ajuns şi la Urgenţe cu diagnosticul de obstrucţie nazală, stridor laringian congenital şi bronseolită.

Urmăm un tratament cu aerosoli, dar problema persistă.

Exudatul faringian şi nazal sunt obligatorii pentru depistarea posibilei suprainfectări a vegetaţiilor adenoide. În plus, este posibilă o componentă alergică ce întreţine inflamaţia locală, pentru care trebuie luat antihistaminic.

Mâncărimi în talpa piciorului

De vreo 8 luni, iar în ultimul timp tot mai des am mâncărimi în talpa piciorului stâng, interior la curbură. Piciorul e curat, nu pete, nu băşici sau să se vadă că ar fi vreo boală de piele. Nu sunt mâncărimi puternice, dar deranjează.

Cam tot de vreo 8 luni, am şi dureri în partea stângă sub coastă, începând de la mijloc şi parcă se reflectă până în spate (suportabile – dar sunt zilnice şi deranjează). Oare au vreo legătură cele 2 simptome? Am o problemă cu greutatea, dar nu am probleme cu inima.

Durerile subcostale pot avea ca punct de plecare o vertebropatie. Mergeţi pentru o radiografie simplă de coloană cervicotoracală în primă fază. Senzaţiile neplăcute de la picior pot avea de asemenea originea într-o vertebropatie de la nivelul coloanei lombosacrate, însă şi într-o problemă de circulaţie. Dacă există şi alte modificări ale tegumentului în zona gambei, durere la mers, retenţie crescută, mergeţi la flebolog.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”