Nu te speli pe mâini înainte de masă? Ai grijă să nu te infectezi cu această bacterie ce afectează stomacul

Pare atât de banal să te speli pe mâini, dar cu toate acestea, unii oameni nici măcar acum după pandemia de coronavirus pare că nu și-au însușit pe de-a dreptul buna practică a spălatului pe mâini.
  • Publicat:
Nu te speli pe mâini înainte de masă? Ai grijă să nu te infectezi cu această bacterie ce afectează stomacul
Spală-te des și corect pentru mâini pentru a te feri de această bacterie poate îmbolnăvi stomacul! Foto: Pexels.com

Spălat pe mâini cu apă și săpun, ca la carte. Înainte și după fiecare masă, înainte și după folosirea toaletei, mereu după ce am intrat acasă și mereu după folosirea mijloacelor de transport în comun. O spălare temeică a mâinilor ajută inclusiv la scăderea riscului de a contacta bacteria Helycobacter Pylori.

Această bacterie spiralată – Helycobacter Pylori este prezentă în rândul multora din locuitorii planetei. Însă în anumite condiții se produce inflamatia mucoasei gastrice care poate cuprinde pe rand toate straturile peretelui gastric. Iar asta duce la îmbolnăvirea stomacului. Pot apărea afecțiuni precum: ulcer gastric, gastrită, ulecer duodenal dar și cancer gastric. În cazuri rare, acestor afecțiuni li se asociază și probleme de sănătate precum deficit de vitamina B12, anemie feriprivă.

Cum să ne ferim de bacteria Helycobacter Pylori?

Iată câteva gesturi simple dar de efect pentru păstrarea sănătății personale dar și a familiei și colegilor.

Igiena optimă a tuturor locurilor prin care alimentele trec: de la depozitare, magazine, gătit, servit și mâncat cu mâinile spălate.

Spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei.

Helicobacter Pylori se poate transmite și prin apă contaminată, așadar este indicat consumul de apă din surse controlate. Mare atenție, mai ales când sunteți în locuri cu igienă deficitară.

Chiar dacă sunt la modă alimentele crude sau semicrude, este indicat mai ales când nu cunoașteți sursa le preparați termic complet.

Tacâmurile, periuța de dinți, șervețelele folosite nu se împart cu nimeni. Nici măcar cu copiii!

Spălarea și uscarea corectă a tacâmurilor – deosebit de importantă pentru a evita contaminarea cu Helycobacter Pylori. Nu este recomandat să împrumutați tacâmurile altei persoanei. Nici măcar ale copiilor dumneavoastră!

Nici periuța de dinți nu se împrumută, chiar dacă persoana respectivă este foarte familiară.

Farfuriile se spală bine, cu apă fierbinte. La fel și tacâmurile și șervețelel de bumbac folosite la masă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”