Nu neglijaţi oboseala, poate ascunde multe probleme de sănătate!

Cauzele pentru care ne simţim obosiţi pot fi multiple: lipsa somnului, stresul, alimentaţia insuficientă, deshidratarea, lipsa unor minerale sau vitamine boli endocrine, boli cardiace sau diabetul zaharat.
Nu neglijaţi oboseala, poate ascunde multe probleme de sănătate!

Cauzele pentru care ne simţim obosiţi pot fi multiple: lipsa somnului, stresul, alimentaţia insuficientă, deshidratarea, lipsa unor minerale sau vitamine (precum Na, Mg, Fe, B12), boli endocrine (hipotiroidia), boli cardiace (insuficienţa cardiacă), perioada de convalescenţă după infecţii, boli pulmonare (fibroza pulmonară, BPOC), diabetul zaharat.

Lipsa somnului, atât la vârste fragede cât şi la adulţi, poate induce fatigabilitatea (oboseala) precum şi alte manifestări, cum ar fi: scăderea puterii de concentrare şi a atenţiei, irascibilitatea. 

Un adult are nevoie de 6-7 ore de somn pe noapte, importantă fiind şi ora la care mergem la somn şi care ar trebui să fie înainte de miezul nopţii.

„Somnul din timpul zilei, pe o durată scurtă de timp (20-40 minute), poate „restarta” organismul, încărcându-l cu energie, însă nu înlocuieşte somnul de noapte”, spune medicul specialist Aniela Dabija pentru Gândul.

Stresul şi lipsa somnului pot crea un cerc vicios, care se soldează cu oboseală, tulburări de somn, tulburări ale apetitului (fie absenţa apetitului, fie senzaţie de foame excesivă).

„Diferite companii au încercat să ofere angajaţilor, în ideea de a reduce stresul de la birou, diverse activităţi recreative, dar şi reorganizarea spaţiilor de lucru ale angajaţilor (plasarea de acvarii cu animale marine, plante ornamentale, inclusiv exotice, muzică ambientală în surdină).

Alimentaţia insuficientă poate determina apariţia hipoglicemiei, în special nocturnă, care, în timp, induce oboseala diurnă. Stabilirea unui orar corect al meselor, porţionarea corectă a acestora şi asocierea corectă a principiilor alimentare, toate astea pot combate hipoglicemia în cele mai multe cazuri)”, mai spune specialistul.

Deshidratarea determină oboseala prin scăderea debitului cardiac şi implicit a perfuziei organelor vitale.

„Astfel, în lipsa oxigenării corecte a ţesuturilor, apar tulburări de matabolism celular care, în cazurile în care oxigenarea insuficientă nu este corectată o perioadă mai lungă de timp, poate fi resimţită de organism ca stare de oboseală. Ingerarea a 30ml lichide/kgcorp şi renunţarea la fumat pot ameliora oboseala”, adaugă Dr. Dabija.

Lipsa unor oligoelemente precum Na, K, Fe, Mg poate explica starea de oboseală sau astenie musculară, deoarece aceste minerale participă la activitatea celulară, inclusiv a celulei musculare.

În plus, lipsa fierului în organism, care apare prin diferite mecanisme (absorbţie deficitară, infecţii, neoplazii, boli ale măduvei osoase, pierderi cronice de sânge), determină anemia, care are ca primă manifestare astenia fizică.

Unele medicamente, cum ar fi diureticele sau antidepresivele, pot avea ca efecte secundare această stare de oboseală, care poate merge, în cazurile grave, până la comă. 

Citeşte continuarea pe Gândul.info