Mușcătura de porc – de ce este periculoasă și cum se tratează

Mușcătura de porc nu este doar foarte dureroasă, ci si extrem de periculoasă!
  • Publicat:
Mușcătura de porc - de ce este periculoasă și cum se tratează
Foto: Shutterstock

Apropierea Crăciunului face ca în această perioadă să crească numărul pacienților care acuză plăgi mușcate de porc. Acest tip de leziune trebuie tratată de urgență cu profilaxie antitetanică, antibiotică sau antirabică, atenționează medicii infecționiști.

Potrivit dr. Ana Văduva Enoiu, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, pacienții care se prezintă cu plăgi mușcate de animale, indiferent că sunt sălbatice sau domestice, trebuie supuși unei anamneze riguroase. Printre informațiile solicitate se numără specia animalului care a produs mușcătura, tipul atacului (provocat sau neprovocat) și timpul scurs din momentul producerii leziunii.

Ce bacterii periculoase pot fi transmise prin mușcătura de porc

De cele mai multe ori se recomandă și profilaxia împotriva rabiei, chiar dacă vorbim de un animal domestic, și asta îndeosebi atunci când nu se mai poate efectua examenul microscopic al creierului animalului, de către medicul veterinar, prin imunoflorescență, pentru a stabili prezența sau absența corpusculilor Babeș-Negri intraneuronali.

Trebuie acordată importanță și profilaxiei antibiotice pentru că în cavitatea bucală și în salivă animalului există mai mulți germeni de care trebuie ținut cont în alegerea antibioticului. În mod uzual profilaxia se realizează pentru minimum 5 zile.

Riscul de infecții este major!

Printre bacteriile și microorganismele ce pot fi prezente se numără Clostridium, Streptococcus, Staphylococcus, Pasteurella. Dacă aceste bacterii pătrund în rana cauzată de mușcătura de porc, pot duce la infecții majore ale țesuturilor și sângelui.

Tetanosul este o altă infecție bacteriană potențial letală care poate să apară în urma mușcăturii. Bacteriile care provoacă tetanosul pot cauza contracții musculare severe și spasme, afectând sistemul nervos central. Mușcătura de porc poate duce la afectarea gravă a țesuturilor (mușchi, tendoane sau oase), dar și la cicatrici permanente.

Ce trebuie să faci dacă ai fost mușcat de porc

După ce rana a fost spălată cu apă caldă și săpun, se recomandă să se lase apă să curgă bine peste rană, chiar dacă pielea nu pare că este perforată, iar dacă în leziune sunt depistate obiecte străine (păr, pietre sau fragmente de dinți), acestea se îndepărtează cu atenție.

După dezinfectare, se lasă rana să se usuce puțin și se aplică o cremă cu antibiotic și, în funcție de cum arată aceasta, se pot asocia și antibiotice orale.

Dacă rana este foarte adâncă, pielea este ruptă ori smulsă, sângerarea este abundentă sau dacă după câteva zile apar semne de inflamație, dureri locale, stări de lipotimie sau oboseală ori există scurgeri de lichid sau chiar puroi, este necesară prezentarea de urgență la medic.

Trebuie, de asemenea, evitate tratamentele improvizate, folosirea de ulei sau aplicarea de frunze de varză pe rană, întrucât acestea pot crește riscul septic.

Medicul poate recomanda antalgice (medicamente care calmează durerea), suporturi volemice (tratamente medicale utilizate pentru a menține sau îmbunătăți volumul sanguin al unei persoane, atunci când există scăderi semnificative ale volumului de sânge), evaluări imagistice și, nu de puține ori, intervenții chirurgicale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc