Bacteria fatală din cămară – cum îți dai seama că borcanele cu dulceață sau zacuscă sunt contaminate

  • Publicat:
Bacteria fatală din cămară – cum îți dai seama că borcanele cu dulceață sau zacuscă sunt contaminate
Sursa foto: Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara

Ai vederea neclară, vezi dublu, ai dureri de stomac, vărsături, diaree? E posibil să fi luat o bacterie care provoacă botulismul, respectiv Clostridium botulinum, cea care produce toxina botulinică. Se dezvoltă cu precădere în conservele făcute în casă.

Specialiștii ne recomandă să fierbem recipientele (borcanele) cel puțin 3 ore, mai ales când preparăm legume sau carne, deoarece sporii rezistă mult timp.

Ce este botulismul

Botulismul este o toxiinfecție alimentară, care, după modul de manifestare, reprezintă de fapt o neuroinfecție, o encefalită bacteriană.

Bacteria care produce boala – Clostridium botulinum – formează spori ce pot persista în sol luni întregi și pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.

Temperatura de preparare a mâncării în gospodării este, în general, de 100 de grade (120 de grade în oala cu presiune). Așa că putem ingera alimentul contaminat odată cu bacteria și toxinele acesteia. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condițiile de anaerobioză, astfel conservele oferind mediul propice, ele fiind închise ermetic și lipsite de oxigen.

Să nu uităm, însă, de alte alimente procesate în gospodării individuale, care oferă aceleași condiții: toba, cârnații sau chiar mierea de albine, care este impenetrabilă pentru oxigen, spune conf. dr. Manuela Curescu, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

În ultimii ani, toate cazurile de botulism au provenit din medii rurale/urbane cu consum de astfel de alimente.

Cum recunoști o conservă contaminată cu toxină botulinică

Bunicii noștri știau despre botulism, așa cum știau și de alte boli foarte grave: rabia sau turbarea, tetanosul, cărbunele sau antraxul.

„Nu le știau denumirea științifică, nu știau cum se tratează boli mortale, pentru că în acea perioadă erau, practic, de netratat. Dar știau cum să le recunoască ori să le prevină.

Așa că ne-au învățat că nu e bine să deschidem și să consumăm conserve cu capacul bombat, care fâsâie la deschidere și emană un miros neplăcut, de rânced. De fapt, a fost prima lecție de profilaxie a botulismului”, completează medicul.

Dacă observați că se bombează capacul, atunci cantitatea de toxina este imensă, deci evitați să consumați conținutul. Apariția toxinei poate fi favorizată și de acoperirea recipientului cu folie de plastic sau de aluminiu care este păstrat la frigider. Deci aveți grijă la conservele desfăcute și păstrate astfel la frigider!

Ce simptome dă botulismul și cum se tratează

Toxina botulină duce la paralizia unor nervi, inițial a celor care asigură motilitatea globului ocular și a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiție și, în final, paralizia musculaturii respiratorie care duce la deces.

Ați auzit de Botox și administrare lui în cosmetică? Practic, se injectează toxină botulinică în cantități infime, la prețuri însă de cele mai multe ori foarte mari, pentru a obține o relaxare, în fapt o paralizie temporară a unor grupe musculare de la nivelul feței, cu scopul de netezire a ridurilor, de întinerire. De altfel, toxina botulinică este cea mai toxică substanță biologică cunoscută, decesul survenind după o doză de 5 nanograme.

După câteva ore/zile apar primele manifestări ale bolii, cele de tip toxiinfecție alimentară (dureri de stomac, greață, vărsături, diaree), urmate la 1-2 zile de cele neurologice. 90% dintre pacienți acuză vedere neclară și dublă, rezultatele testului caracteristic fiind acelea că ei nu mai pot citi nici de la apropiere, nici de la depărtare, lucru îngrijorător care îi determina pe pacienți să solicite un consult oftalmologic. De aici se emite suspiciunea de botulism și bolnavii ajung în spitalul de boli infecțioase.

Tratamentul reprezintă o urgență medicală și se efectuează cu ser antibotulinic, ce neutralizează toxina circulantă. În funcție de rapiditatea diagnosticului și a administrării de ser antibotulinic, viața bolnavilor poate fi salvată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân