Mesteci mai mult, slăbeşti mai mult

Există multe mituri şi recomandări despre cum ar trebui să mâncăm. Unele dintre ele ţin de cultură – tacâmurile pe care le folosim, vorbitul în timpul mesei sau sorbitul mâncării ca gest de politeţe.
  • Publicat:
Mesteci mai mult, slăbeşti mai mult

Există multe mituri şi recomandări despre cum ar trebui să mâncăm. Unele dintre ele ţin de cultură – tacâmurile pe care le folosim, vorbitul în timpul mesei sau sorbitul mâncării ca gest de politeţe.

Cu toţii cred că ne putem aminti de mamele noastre cum ne spuneau tot timpul să mâncăm mai încet, în timp ce noi o făceam pe nerăsuflate. Dar există oare vreo legătură între comportamentul alimentar în ceea ce priveşte mestecatul şi înghiţitul rapid şi luarea în greutate sau chiar obezitate? Şi oare este vreo urmă de adevăr în vechea zicală că dacă mesteci fiecare îmbucătură de 32 de ori slăbeşti?

Studiile recomandă mâncatul lent

Mâncatului mai lent şi mestecatului mai îndelungat sunt folosite ca strategie de ţinere a greutăţii sub control de câteva decenii. Ideea îşi are originea într-un tratat medical despre obezitate publicat în 1926. 

Ultimul studiu care să ilustreze importanţa de a încetini mâncatul a apărut în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics în 2014. Cercetătorii au arătat că ai putea consuma mai puţine calorii în decursul unei mese, dacă mănânci mai încet. În ultimii ani îndemnul de a mesteca mâncarea lent a devenit unul des întâlnit în toate regimurile alimentare. La aceasta se adaugă şi recomandări tot mai specifice în această privinţă cum ar fi porţionarea alimentelor în bucăţele mici şi mestecarea fiecărei îmbucături de minim 20 de ori.

Un alt truc recomandat pentru pierderea în greutate ne îndeamnă să punem jos furculiţa şi cuţitul după fiecare înghiţitură. Mestecă bine hrana, savureaz-o pe îndelete şi abia apoi apucă din nou furculiţa şi cuţitul pentru a-ţi tăia o nouă bucată.

Aceste reguli contribuie la pierderea în greutate. Fiecare aliment pe care îl consumăm pierde o cantitate semnificativă de calorii dacă este mestecat mai mult timp. Un experiment făcut în China arată că persoanele care mestecă la fiecare înghiţitură de aproximativ 40 de ori, mănâncă cu 12% mai puţină mâncare decât cineva care mestecă doar de 15 ori.

Ce se întâmplă când mesteci încet

Majoritatea oamenilor mestecă şi înghit hrana fără a se gândi la asta – este un reflex aproape inconştient. Procesul de masticatie este de fapt un pas extrem de important  în digestie, care ajută  intestinele tale să absoarbă nutrienţii din particulele de hrană pe masură ce acestea trec prin corp.

Pentru a controla apetitul şi a urma o alimentaţie fără excese, este necesar ca hrana să fie mestecată încet. În momentul în care alimentele ajung în stomac bine mărunţite, absorbţia vitaminelor si mineralelor se va face mai uşor. De asemenea, alimentele care sunt mestecate foarte bine se imbibă cu salivă ceea ce face ca procesul digestiv să înceapa încă din cavitatea bucală. Potrivit cercetătorilor, saliva ajută la decontaminarea parţială a alimentelor de bacterii protozoare prin înmuiere, la crearea unui echilibru acido-bazic ce promovează prevenirea cariilor şi protejarea smalţului dinţilor.

Când înghiţi repede mâncarea, nu realizezi cu adevărat cât de mult ai mâncat. Înghiţiturile mici şi bine mestecate ne ajută sa simţim mai bine gustul, să savurăm mâncarea şi să ne simţim sătui mai repede. În stomac şi intestin se secretă hormonii foamei şi satietatii, dar este nevoie de 10-20 de minute pentru ca senzaţiile să fie transmise la creier.

Mestecatul prelungit are ca rezultat consumarea a mai putine calorii si nivele mai favorabile de hormoni regulatori de apetit care spun creierului când să se opreasca din mâncat. Dacă mănânci prea repede, poţi cu uşurinţă să mănânci prea mult înainte ca organismul tău să aibă vreo şansă de a semnaliza că ai mâncat destul. Acesta este un alt motiv pentru care mestecatul mai lent este o strategie eficientă de pierdere a kilogramelor.

Cât de ştiinţifică este recomandarea de a mesteca de 32 de ori înainte de a înghiţi?

Se pare că 32 este doar un număr ales arbitrar, dar studiile prezentate susţin  arată cât de important este să mestecăm bine alimentele pe care le consumăm. În termeni de număr optim de mestecări, recomandările variază. Majoritatea studiilor par sa stabilească un maxim de circa 40 de mestecări pentru o îmbucătură. Ca şi cultură alimentară, acum mestecăm mai puţin, deoarece mâncăm mai puţine alimente integrale şi crude. Dacă vei consuma o dietă bazată pe alimente integrale şi elimini alimentele procesate, fireşte că va trebui să mesteci mai mult. 

Recomandarea finală ar fi : mestecaţi mai lent, vorbiţi mai puţin în timpul mesei şi acordaţi atenţie alimentelor pe care le introduceţi în dietă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Constandache
Alexandra Constandache este redactor “Ce se întâmplă, doctore?”. Pasionată de tot ceea ce înseamnă sănătate, frumuseţe, psihologie şi terapii alternative, Alexandra Constandache a găsit în cadrul echipei “Ce se întâmplă, doctore?” cadrul perfect pentru a explora subiecte interesante ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân