Mărturia cutremurătoare a unei tinere care s-a operat la Roma exact în timpul pandemiei

O tânără de 38 de ani a fost nevoită să facă o intervenţie chirurgicală de urgenţă exact în focarul pandemiei de coronavirus. Citiţi cum o poveste emoţionantă.
Mărturia cutremurătoare a unei tinere care s-a operat la Roma exact în timpul pandemiei

Pandemia a fost o perioadă critică pentru toţi dintre noi. Însă au fost oameni care au avut nevoie de operaţii importante şi pe care pandemia i-a prins în Italia, ţara în care coronavirusul a făcut ravagii. Elena Ouatu, o tânără de 38 de ani din Piatra Neamţ, a fost nevoită să îşi lase cei doi copii acasă şi să plece la Roma pentru a face o operaţie care urma să îi salveze viaţa. Iniţial ea a fost diagnosticată greşit în România. Ulterior, medicii din Italia i-au spus că doar operaţia o poate ajuta să revină la o viaţă normală, fiind diagnosticată aici de paraganglion de carotidă, o tumoare endocrină rară. Doar că s-a trezit singură în faţa unei intervenţii cu riscuri majore, externată la cinci zile de la operaţie, într-o ţară îngenunchiată de COVID 19, fără posibilitatea de a se întoarce în ţară. Citiţi o poveste cutremurătoare despre pandemia privită de cineva care i-a simţit din plin toate tăişurile.

Diagnosticul de paragangliom de carotidă

Ce se întâmplă doctore: Elena, ce simptome ai avut?

Elena Ouatu
: Din păcate acest tip de tumoră este asimptomatic, în majoritatea cazurilor. Este vorba de paragangliom de carotidă sau tumoră gnomică, o tumoră neuro-endocrină extrem de rară, ce se dezvoltă la persoanele peste 50 de ani, iar ca simptome prezintă doar ceva foarte vag, o variaţie de tensiune, fără însă a fi dureroasă. O tumoră ce creşte în bifurcaţia carotidei, din gnomul carotidei, fiind extrem de vascularizată, cu o creştere imprevizibilă, poate stagna sau peste noapte poate să depăşească 10 cm, obstrucţionând atât artera carotidă cât şi vena jugulară. La un control de rutină efectuat la finalul anului 2018 la Târgu Mureş, pentru câţiva ganglioni inflamatorii, am fost diagnosticată cu anevrism de carotidă sau malformaţie. Recomandarea a fost să efectuez de urgenţă un angio CT. La mai puţîn de o lună mi s-a făcut un angio RMN, iar diagnosticul nu s-a confirmat. Mi s-a spus că este tot un nodul inflamator şi să nu mă îngrijorez.

C.S.Î.D.: Cum de ai ajuns să faci operaţia la Roma? De ce nu în România?

E.O.
: În iulie 2019, o prietenă foarte bună venită de la Roma, auzind de problema mea, mi-a cerut să îi trimit investigaţiile pentru a le arată unor medici din Italia. Am fost de acord, însă nu am crezut nici o clipă că diagnosticul va fi altul. După nenumărate discuţii, a insistat să vin personal la Roma să discut cu medicii, deoarece există o problema gravă. A reuşit mă programeze la trei medici – cu toţii profesori universitari, chirurg endocrinolog, chirurg gastroenterolog, precum şi un chirurg oncologic. Din păcate, unanim, diagnosticul a fost acelaşi, paragangiom de carotidă. Iniţial mi-a fost greu să cred, având în vedere faptul că în România tocmai efectuasem un RMN cu substanţă de contrast la Bucureşti, unde nu doar că mi s-a dat alt diagnostic, ci s-a exclus existenţa paragangliomului de carotidă.

În ianuarie a anului curent, m-am reîntors la Roma, pentru a efectua o angiografie cu substanţă de contrast, investigaţie recomandată acolo, şi totodată pentru a mă putea vedea cu profesorul care m-a şi operat, în secţia de chirurgie cardio vasculară. Din păcate, întâlnirea cu acesta a fost una traumatizantă, mi-a spus foarte clar care sunt riscurile, şi că am doar o lună la dispoziţie să mă hotărăsc în vederea operaţiei. A fost foarte sincer şi sever cu mine, mi-a spus foarte clar că operaţia este foarte riscantă, printre riscurile majore fiind moartea prin hemoragie, sau paralizie parţială sau generală.

C.S.Î.D.: Ce diagnostic ţi-au pus cei din România?

E.O.: D
iagnosticele puse în România, au fost multe: de la anevrism de carotidă, malformaţie, nodul inflamator, la tumoră Schwannom, însă exclus paragangliom de carotidă. Cu greu m-am decis în privinţa operaţiei. Auzisem de asemenea de clinicile de Cyberknife din Germania, tratamentul revoluţionar ce tratează cancere inoperabile. Am corespondat cu două clinici, una din Frankfurt şi una din Hamburg. Din păcate, şi aici părerile au fost împărţite. De la unul din centre am primit răspuns pozitiv de a mă trata cu radioterapie, de la celălalt centru însă mi s-a explicat faptul că atât timp cât nu există biopsie nu se poate trata nicio tumoră. În disperarea de a evita operaţia, am contactat pentru o altă opinie medicală medici chirurgi cardio vasculari din Germania, Nisa, şi Strasbourg. Răspunsul însă a fost acelaşi, pentru acest timp de tumoră, radioterapia şi implicit cyberknife-ul nu funcţionează. Ba mai mult, tot la operaţie voi ajunge, iar ulterior radioterapiei operaţia va fi mult mai grea. După 2 luni foarte intense, am hotărât să merg la operaţia clasică, în Roma.

 

Pagina 1 din 4