ATENȚIE! Limba neagră păroasă poate fi semnul unei boli extrem de grave

  • Publicat:
ATENȚIE! Limba neagră păroasă poate fi semnul unei boli extrem de grave
Foto: profimediaimages.ro

Nu treceți cu vederea limba neagră cu aspect păros sau de blană! Acest simptom nedureros (dar inestetic) poate fi cauzat de alcoolism, o boală care poate avea consecințe grave dacă nu se iau măsuri la timp. Consumul cronic de alcool este asociat cu un risc foarte mare de ciroză hepatică, dar și alte afecțiuni severe, cum ar fi infarctul, accidentul vascular cerebral, pancreatita sau demența.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, limba neagră nu este un simptom îngrijorător, fiind mai degrabă consecința consumului excesiv de cafea, ceai negru, tutun sau apă de gură.

Află în continuare care sunt cauzele înnegririi limbii și cum se tratează această problemă.

Limba neagră: cauze

Limba neagră sau păroasă poate apărea din următoarele motive:

  • igienă orală precară (curățați de fiecare dată și limba, nu doar dinții – limba trebuie curăţată de două ori pe zidupă ce realizăm periajul dentar; forţa aplicată pe limbă trebuie să fie minimă, cu mişcări dinspre înăuntru în afară, iar pentru această manoperă nu trebuie folosită pastă de dinţi). Citește aici cum și de ce să îți cureți corect limba
  • consumul prea mic de apă, care duce la uscarea gurii (xerostomie)
  • fumatul (sau mestecatul tutunului)
  • consumul excesiv de alcool, cafea, ceai negru sau sucuri colorate
  • dietele lichide (lipsa alimentelor solide determină acumularea de celule moarte pe suprafața limbii)
  • folosirea excesivă și pe termen lung (peste 14 zile) a apei de gură pe bază de clorhexidină, mentol sau alunul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana)
  • respirația preponderent pe gură
  • administrarea anumitor medicamente (moxifloxacina – un antibiotic din clasa fluorochinolonelor utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene, cum ar fi pneumonia, conjunctivita, endocardita, tuberculoza și sinuzita – și bismut, utilizat de obicei pentru reducerea acidității gastrice, tratamentul diareei sau ameliorarea stărilor de greață)
  • imunitate scăzută cauzată de o afecțiune medicală, cum ar fi diabetul sau infecția cu HIV
  • radioterapia
  • nevralgia de trigemen 

Ce alte simptome apar când ai limba neagră

În mod normal, limba trebuie să aibă o culoare roz deschis și să fie umedă. Atunci când există probleme, în special din cauza bacteriilor survenite pe fondul igienei orale precare, dar nu numai, limba își schimbă culoarea, cel mai frecvent devenind maronie sau chiar neagră, cu aspect păros.

În afară de aspectul inestetic, pot apărea simptome precum:

Tratament pentru limba neagră

Chiar dacă arată ciudat și alarmant, limba păroasă nu produce probleme de sănătate și se rezolvă frecvent fără tratament medicamentos, corectând posibilele cauze. Cu mențiunea importantă că, în cazul consumului excesiv de alcool, este un semnal de alarmă că trebuie să iei urgent măsuri!

Citește aici cum poate fi învinsă dependența de alcool.

Pentru a preveni apariția acestui simptom, ține cont de următoarele sfaturi:

  • curăță limba de 2 ori pe zi, după periajul dentar, și clătește cu apă de gură (dar nu o folosi mai mult de 2 săptămâni la rând)
  • clătește gura cu apă caldă sărată sau cu bicarbonat de sodiu (o jumătate de linguriță dizolvată în 120 ml de apă)
  • bea zilnic cel puțin 2 litri de apă
  • mănâncă zilnic fructe și legume proaspete (acestea ajută la curățarea naturală a limbii)
  • evită fumatul și consumul excesiv de ceai negru, cafea și alcool

Dacă limba nu își recapătă culoarea normală în cel mult 10 zile, ia în calcul consultul la medic. Acesta îți poate prescrie diverse antibiotice sau antifungice, în funcție de cauza problemei.

Chiar dacă pe internet circulă multe informații despre tratamentul pentru limbă neagră, cum ar fi folosirea de suplimente cu vitamina B, aplicarea de soluții cu retinoizi sau acid salicilic, evită să pui în aplicare aceste metode „din auzite” și fără acordul medicului, deoarece pot apărea complicații.

Categoric trebuie să ajungi la medic dacă limba neagră este însoțită de simptome precum dureri gingivale, umflături sau infecții dentare!

Surse: mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medpagetoday.com 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân