Joaca în parc: 5 beneficii extraordinare pentru copilul tău

  • Publicat:
Joaca în parc: 5 beneficii extraordinare pentru copilul tău

Când devii părinte pentru prima dată, descoperi rapid că joaca este elementul central în viața ta, ceea ce se traduce și prin nesfârșita varietate de jucării disponibile pentru copii. Găsești orice, de la cuburi de construcție la console de jocuri video, totul pentru a-i răsfăța și a-i face fericiți pe cei mici. Desigur, copiii au nevoie să-și folosească imaginația prin intermediul jucăriilor, dar este la fel de important să fie activi și să se joace afară. Activitățile în aer liber, în parcuri, le deschid lumea și oferă mai multe beneficii decât o gură de aer proaspăt și timp petrecut la soare.

Există multe beneficii fizice și mintale ale locurilor de joacă pentru copii. S-ar putea să descoperi câteva care te surprind și care te încurajează să îi scoți pe copii să se joace mai des.

Le crește natural încrederea în sine

Copiii mici învață cum să-și controleze abilitățile fizice prin mișcare și activități noi. Când se află pe un teren de joacă, au ocazia să încerce să cocoațe ca niște maimuțele și să folosească picioarele pentru a se legăna și a ajunge mai sus. Chiar și ceva atât de simplu precum menținerea echilibrului pe o grindă joasă îi încurajează să aibă mai multă încredere în ei.

De fiecare dată când coboară cu succes pe tobogan sau urcă pe o scară din funie, se simt încrezători și dornici să încerce mai multe lucruri noi. Insuflarea încrederii îi ajută pe copii să continue să se depășească pe ei înșiși și să învețe mai mult despre lume pe măsură ce cresc.

Reduce riscului de îmbolnăvire

Pe măsură ce copiii se joacă pe echipamentele de pe terenul de joacă, vor alerga și vor consuma energie, spre deosebire de statul pe jos cu jucăriile lor acasă. Activitatea fizică s-a dovedit că reduce riscul de boli de inimă și previne dezvoltarea diabetului la copii mai târziu în viață. Chiar și o singură vizită pe săptămână în parc îmbunătățește sănătatea celor mici și le oferă perspectiva unui viitor mai bun.

Dezvoltă abilitățile sociale

Cu excepția zilelor extrem de liniștite, atunci când mergi în parcuri cel mai probabil vei găsi și alte familii acolo. Copiii cu skilluri sociale mai bune formează mai rapid prietenii, ceea ce îi pregătește pentru viața adultă prin dezvoltarea abilităților precum rezolvarea conflictelor și a problemelor. Atunci când copiii le dezvoltă în timp ce se distrează pe terenul lor de joacă preferat, descoperă și faptul că să îți faci prieteni poate fi un lucru minunat.

Are acces la jocuri senzoriale

Toți copiii au nevoie de stimuli senzoriali pentru a învăța în timp ce se joacă. În timp ce se află pe terenul de joacă, copiii se distrează într-un mediu bogat în stimuli senzoriali, care include, spre exemplu, texturi precum nisipul, pentru o stimulare tactilă suplimentară. De fiecare dată când un copil se distrează cu jocurile senzoriale, construiește noi conexiuni nervoase care îl ajută să îndeplinească sarcini de învățare mai complexe în anii următori.

Doarme mai bine

Gândește-te la ultima dată când copilul tău a avut o zi plină de bucurii. Poate l-ai dus la zoo sau la un festival în oraș unde și-a pictat fața. După ce s-a distrat plimbându-se cu tine, probabil că a dormit profund în drumul spre casă.

Studiile arată că exercițiul fizic îi ajută pe copii să adoarmă mai repede și să aibă un somn profund pe tot parcursul nopții. După următoarea vizită la terenul de joacă, observă cât de rapid adoarme copilul tău și dacă se simte mai odihnit și mai alert după ce se trezește. Asigură-te că se joacă mai mult de câteva minute pentru a obține cele mai bune rezultate.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân