Infertilitatea la femei și bărbați – 5 dintre cele mai comune semne

Infertilitatea la femei și bărbați a devenit, la nivel mondial, o problemă gravă de sănătate. Cuplurile ar trebui să-și pună semne de întrebare în cazul în care sarcina nu apare după o perioadă de un an de încercări.
  • Publicat:
Infertilitatea la femei și bărbați - 5 dintre cele mai comune semne
Infertilitatea la femei și bărbați - 5 dintre cele mai comune semne sursa foto: Shutterstock

Infertilitatea a devenit o problemă din ce în ce mai comună în rândul cuplurilor. Multe dintre aceste cupluri nu au simptome și nu au niciun motiv să suspecteze că ar putea suferi de infertilitate până la concepție.

Din acest motiv, se recomandă cuplurilor care au încercat facă un copil mai mult de un an, fără succes, să solicite sfatul medicului specialist în infertilitate. Pentru femeile de peste 35 de ani, acest interval de timp este redus la șase luni. Problemele de infertilitate cresc odată cu vârsta.

Infertilitatea – semne și simptome

Semnele și simptomele infertilității sunt adesea legate de alte afecțiuni. De exemplu, 10 până la 15% din cazurile de infecție cu chlamydia (boală cu transmitere sexuală) netratate vor duce la boala inflamatorie pelvină (BIP). BIP duce la o blocare a trompelor uterine, care împiedică fecundarea.

Există numeroase afecțiuni care pot contribui la infertilitatea bărbaților, cât și a femeilor, însă semnele și simptomele fiecăreia pot varia. Dacă sunteți îngrijorat, este important să vă consultați cu medicul ginecolog.

Simptomele comune ale infertilității la femei includ următoarele:

  1. Ciclu menstrual neregulat

Ciclurile menstruale neregulate pot fi legate de probleme hormonale sau de sindromul ovarelor polichistice (SOP). Ambele pot contribui la infertilitate.

  1. Menstruație abundentă și dureroasă

Multe femei se confruntă cu menstruație abundentă sau crampe, dar menstruațiile dureroase care interferează cu viața de zi cu zi pot fi un simptom al endometriozei.

  1. Lipsa menstruației

Nu este neobișnuit ca femeile să nu aibă ciclu din când în când. Absența temporară a menstruației poate fi cauzată de factori precum stresul sau antrenamentele grele. În cazul în care nu ați avut menstruație câteva luni, este timpul să vă verificați potențialul fertil.

  1. Fluctuații hormonale

Semnele fluctuațiilor hormonale la femei ar putea indica potențiale probleme cu fertilitatea. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă confruntați cu:

  • probleme ale pielii
  • apetit sexual redus
  • creșterea părului facial
  • rărirea părului
  • creșterea în greutate
  1. Dureri în timpul sexului

Unele femei se confruntă cu dureri în timpul actului sexual și cred că acest lucru este perfect  normal, dar nu este. Apariția durerilor din timpul sexului ar putea fi legate de problemele hormonale, de endometrioză sau de alte afecțiuni subiacente care ar putea contribui, de asemenea, la infertilitate.

În ceea ce privește infertilitatea la bărbați, aceștia se confruntă cu alte simptome, iar printre acestea întâlnim:

  1. Modificări ale dorinței sexuale

Fertilitatea unui bărbat este, de asemenea, legată de sănătatea hormonală. Schimbările libidoului, adesea guvernate de hormoni, ar putea indica probleme cu fertilitatea.

  1. Durere sau umflare la nivelul testiculelor

Există mai multe afecțiuni care ar putea duce la durerea sau umflarea testiculelor. Din păcate, multe dintre acestea pot contribui la infertilitate.

  1. Probleme de menținere a erecției

Capacitatea unui bărbat de a menține o erecție este adesea legată de nivelul hormonal. În cazul în care apar dereglări hormonale, acestea pot afecta concepția.

  1. Probleme cu ejacularea

În mod incontestabil, incapacitatea de a ejacula este un semn că ar putea fi timpul pentru un consult la medicul urolog.

  1. Testicule mici

Sănătatea testiculelor este esențială pentru fertilitatea masculină. Testiculele mici ar putea indica potențiale probleme care ar trebui explorate cât mai rapid de către un medic.

Dacă ați fost diagnosticați cu infertilitate sau vă temeți că ați putea avea probleme în viitor, nu sunteți singurii. Tot ce trebuie să faceți este să mergeți la medicul specialist. Chiar dacă sunteți diagnosticați cu infertilitate, conceperea unui copil nu este imposibilă, datorită progreselor din medicină.

Sursa: webmd.com, healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”