Boala la care jumătate dintre români sunt expuși. Un sfert din români habar nu au că s-a instalat deja

 Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară.
  • Publicat:
Boala la care jumătate dintre români sunt expuși. Un sfert din români habar nu au că s-a instalat deja
În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Foto: Shutterstock

Deși multă lume consideră cancerul pericolul numărul 1 în privința pericolului de deces, ei bine se înșeală. În realitate, statisticile medicale la nivel mondial arată că bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume. Mai concret decesul din cauza bolilor cardiovasculare reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Numitorul comun în multe dintre cazurile de deces din cauza bolilor cardiovasculare îl reprezintă tensiunea arterială crescută sau hipertensiunea.  Din păcate nici românii nu sunt scuțiți să participe la statisticile despre decesul din cauze cardiovasculare. Societatea Română de Cardiologie a dezvăluit publicului cu ocazia zilei Mondiale a Inimii sărbătorită pe 29 septembrie la nivel mondial cifre despre sănătatea inimii românilor. Conform specialiștilor aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială. Iar 2 din 10 dintre români cu tensiune arterială crescută nu știu că au afecțiunea.

30.000 de români mor anual din cauza hipertensiuni arteriale

Evident nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc.  În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale.„Hipertensiunea arterială este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control” a declarat dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială – nu are semne și semnale evidente

Ne confruntăm cu un „ucigaș tăcut”, de cele mai multe ori fără semne sau simptome. Din păcate, atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. De ce? ”Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune,” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân