Infecțiile respiratorii: cum să te ferești de ele iarna aceasta

  • Publicat:
Infecțiile respiratorii: cum să te ferești de ele iarna aceasta

În plin sezon al infecțiilor respiratorii, cu spitale pline de pacienți și camere de gradă care nu mai fac față solicitărilor, prevenția pare cea mai importantă resursă a fiecăruia dintre noi. Motiv pentru care am făcut un scurt ghid care să te ajute să treci cu bine de această perioadă, cu ajutorul unor reguli simple și ușor de urmat.

Când și de ce apar infecțiile respiratorii

Odată cu apariția frigului, a umezelii, a sezonului rece, capacitatea de apărare a organismului scade și apar destul de frecvent infecțiile respiratorii. Infecțiile respiratorii afectează în special căile aeriene superioare și sunt provocate de un număr variat de virusuri. 

Simptomele sunt comune cam tuturor virusurilor, sunt mai ușoare în cazul virozelor și mai severe în cazul gripei. Tratamentul este unul simptomatic și principala modalitate de protecție este prevenția, fie prin măsuri pe care ți le vom spune imediat, fie prin vaccinare, în cazul gripei. 

Ce poți face pentru a preveni infecțiile respiratorii

Se spune că cel mai bun tratament este prevenția, lucru perfect valabil și în cazul infecțiilor respiratorii. Iată ce poți face pentru a te asigura că scazi cât poți de mult riscul contractării unui virus care să-ți dea viața peste cap:

  • Vaccinează-te împotriva virusurilor gripale. Perioada ideală de vaccinare este începând cu luna octombrie-noiembrie, pentru ca a avea timp să capeți imunitate înainte de începerea sezonului gripal, dar vaccinul îl poți face oricând. Ai în vedere că organismul va avea imunitate împotriva virusurilor gripale sezoniere abia la 2-3 săptămâni după administrarea vaccinului.
  • Evită locurile aglomerate. Dacă nu ai de ales, totuși, portă masca și păstrează o distanță de 1,5-2 metri de persoanele cu simptome de infecție respiratorie.
  • Spală-te des pe mâini cu apă caldă și săpun și dacă nu ai la îndemână această variantă, folosește cu încredere dezinfectantul pe bază de alcool 70%
  • Tușește și strănută în șervețel sau în pliul cotului și dezinfectează-te de fiecare dată după.
  • Aerisește cât mai des încăperile în care stai sau muncești.
  • Nu merge la școală sau la serviciu dacă ai simptome de infecție respiratorie.
  • Nu face schimb de obiecte personale.
  • Dezinfectează suprafețele.

Ce să faci dacă ai contractat o infecție respiratorie

Dacă toate măsurile de siguranță pe care le-ai luat nu au avut succes și ai contractat o infecție respiratorie, iată ce ai de făcut:

  • Rămâi, în măsura în care este posibil, acasă. Dacă jobul nu-ți permite, poartă mască pe toată perioada când ești afară din casă.
  • Tratează simptomele cu antitermice, ceaiuri, supe calde.
  • Ferește-te de frig, pentru că acesta expune organismul la un stres termic suplimentar, care îi consumă resursele.
  • Odihnește-te.
  • Contactează medicul de familie dacă simptomele se agravează (febra trece de 40 de grade, ai stare de leșin, confuzie, pierderea stării de conștiență, vărsături) și starea de sănătate ți se deteriorează.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân