Ghiozdanul greu și sănătatea copiilor. Cât cântărește ghiozdanul unei fetițe de clasa a VI-a și ce riscuri pot apărea

Ghiozdanul greu al elevilor este un real fenomen, iar un copil care se află în creștere se poate confrunta cu diverse probleme de sănătate din cauza acestuia.
  • Publicat:
Ghiozdanul greu și sănătatea copiilor. Cât cântărește ghiozdanul unei fetițe de clasa a VI-a și ce riscuri pot apărea
Foto: arhivă personală

5,4 kilograme. Atât cântărește ghiozdanul unei fetițe de clasa a VI-a, într-o zi de miercuri, în condițiile în care nu are desen, sport sau geometrie pentru a căra trusele sau echipamentul aferent. 5,4 kilograme care se traduc în caiete și aproape două manuale pentru fiecare lecție, pentru o zi de școală de șase ore. Ghiozdanele devin din ce în ce mai grele, iar un copil care se află în creștere se poate confrunta cu diverse probleme, de la durerile de spate și umeri, până la tasarea coloanei vertebrale sau chiar schimbarea posturală.

Un studiu din 2010 realizat de cercetătorii Universității din California, San Diego, arată că ghiozdanele încărcate sunt responsabile pentru durerile de spate ale copiilor. Același studiu arată că o treime dintre copiii cu vârste între 11 și 14 ani raportează dureri de spate. Un alt studiu realizat în 2011 prezintă aceeași concluzie.

Mai exact, un ghiozdan poate contribui la durerile de cap, dar și la problemele de concentrare la școală. Atunci când se pune prea multă presiune pe o coloană vertebrală tânără și încă în dezvoltare, acest lucru poate schimba postura copilului, poate comprima coloana vertebrală și poate afecta creșterea și dezvoltarea acestuia. Mai mult, odată cu înaintarea în vârstă, copilul poate suferi probleme de spate și leziuni.

Când este prea mult?

Există o regulă generală despre care toate studiile vorbesc, dar mai ales pe care Academia Americană de Pediatrie o recomandă: Un ghiozdan normal nu ar trebui să cântărească mai mult de 10%-20% din greutatea copilului pentru a evita durerile sau potențialele leziuni.

Ghiozdanul greu și sănătatea copiilor. Cât cântărește ghiozdanul unei fetițe de clasa a VI-a și ce riscuri pot apărea
Foto: arhivă personală

Ce probleme de sănătate pot apărea dacă ghiozdanul este greu?

Copiii se pot confrunta cu dureri de spate din cauza greutății pe care trebuie să o care zi de zi. Să fim serioși, într-un ghiozdan, un copil are manuale, caiete, truse, penar și, evident, lucruri personale, precum sticla cu apă, pachețelul pentru școală etc. Toată această greutate schimbă postura, arcuiește spatele, iar aceste poziții nenaturale pot duce la dureri de umeri, gât și spate.

Mulți copii poartă ghiozdanul pe un singur umăr trăind cu impresia că este mai ușor de purtat sau chiar mai confortabil, dar adevărul este se pune mult mai multă presiune pe coloană, iar efectele sunt similare. De asemenea, bretelele care sunt prea înguste și prea strânse pot produce amorțeală și furnicături în brațe și mâini. Mai mult, durerile nu se opresc aici. Ele pot afecta chiar și picioarele și gleznele, nu doar partea superioară a corpului.

„Cea mai frecventă problemă posturală observată la copiii care poartă ghiozdane ce cântăresc între 5 și 5,5 kg este postura de spate rotunjit cunoscută și sub numele de atitudine cifotică. Aceasta este adesea asociată cu sindromul „forward head posture”, caracterizat prin cap și gât anteriorizate, și cu accentuarea curburii lombare, deficienta cunoscuta sub numele de hiper lordoza lombară. Utilizarea ghiozdanului pe un singur umăr poate conduce la dezvoltarea unui model neuromuscular asimetric, ceea ce duce ulterior la o dezvoltare dezechilibrată a forței membrelor inferioare si a musculaturii centurii scapulo humerale.

De asemenea, purtarea unui ghiozdan greu pe distanțe de 1 sau 2 km poate reprezenta un factor de risc pentru colapsul bolții plantare, situație care este exacerbată de o dezvoltare fizică slabă a copiilor.

Aceste probleme pot fi contracarate printr-o activitate fizică regulată, care ajută la întărirea musculaturii responsabile pentru menținerea unei posturi corecte și a forței membrelor inferioare. Programele specifice de kinetoterapie sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor”, a spus Alexandru Ilie, fizioterapeut, pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Cum alegem ghiozdanul pentru copii?

Întrebat cum ar trebui să alegem ghiozdanul pentru copii și ce ar trebui să aibă părinții în vedere, fizioterapeutul Alexandru Ilie ne-a spus că „Un ghiozdan ideal ar trebui să asigure o distribuție echilibrată a greutății pe cel puțin trei compartimente, iar cel mai apropiat de spate să fie prevăzut cu o suprafață moale, buretată. Este crucial ca părinții să înțeleagă că, compartimentul cel mai apropiat de spatele copilului ar trebui să conțină obiectele cele mai grele. În plus, bretelele ghiozdanului trebuie reglate astfel încât baza acestuia să fie la nivelul coloanei lombare, nu mai jos. Astfel, greutatea este distribuită mai eficient, reducându-se presiunea asupra coloanei vertebrale și a membrelor inferioare.”

Surse:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân