Bacteria din spitale care nu mai răspunde la antibiotice. Cine e la risc să dezvolte complicații și ce semne dă infecția cu bacilul piocianic

Infecția cu bacilul piocianic este deosebit de periculoasă în cazul persoanelor cu sistemul imunitar compromis.
  • Publicat:

Infecția cu bacilul piocianic este cauzată de bacteria Pseudomonas aeruginosa, care este larg răspândită în mediul înconjurător, în sol, apă, plante. De regulă, infecția cu bacilul piocianic este dobândită în mediul intraspitalicesc (infecție nosocomială), din cauza suprafețelor, echipamentelor și ustensilelor contaminate. Însă această bacterie poate trăi și în piscine sau bazinele de relaxare de la centrele spa.

Persoanele care suferă de diverse boli cronice și care sunt spitalizate un timp îndelungat riscă să dezvolte complicații fatale, iar tratamentul este extrem de dificil, pentru că această bacterie a devenit rezistentă la multe antibiotice.

Cine e la risc să se infecteze cu bacilul piocianic

La risc sunt pacienții cu boli cronice, imunocompromiși, cei spitalizați o perioadă îndelungată, cu intervenții chirurgicale, cei ventilați mecanic care necesită sonde de intubație și cei care au nevoie de catetere sau sonde urinare (pacienții care fac dializă sau chimioterapie, de exemplu, dar și nou-născuții prematur aflați în secțiile de neonatologie).

Infecția cu bacilul piocianic este una „oportunistă”, adică atacă cu precădere organismul slăbit deja de boală. În cazul persoanelor sănătoase, această infecție nu cauzează simptome sau acestea sunt foarte ușoare, cum ar fi iritații ale pielii, infecții ale urechilor sau ochilor (de regulă, bacteria este luată din căzi, piscine unde apa nu este supusă procesului de clorinare).

Alte condiții medicale și intervenții ce pot crește riscul de infecție cu bacilul pioceanic sunt:

  • Arsurile pe suprafețe mari din corp
  • Neutropenia (număr scăzut de celule albe)
  • Fibroza chistică
  • Infecția cu HIV/SIDA
  • Diabetul
  • Tumorile maligne

Infecția cu bacilul piocianic: ce simptome apar

Simptomele infecției cu bacilul piocianic diferă în funcție de organul afectat. Pseudomonas aeruginosa poate ajunge în orice parte a corpului, de la ficat până la creier, plămâni, oase, sinusuri sau vezica urinară (unde provoacă infecții urinare).

În cazul în care bacteria ajunge în sânge (bacteriemie), pot apărea simptome precum: febră sau/și frisoane, oboseală, dureri musculare sau/și articulare, hipotensiune și insuficiență multiplă de organe (în cazurile severe).

Dacă bacilul pioceinic ajunge în plămâni, simptomele pot include: febră și/sau frisoane, tuse productivă sau seacă, dificultăți de respirație.

În cazul în care bacteria afectează suprafața pielii, simptomele includ: roșeață/iritație, vezicule pline cu lichid (abcese), răni deschise care supurează.

Infecția la nivelul urechii cu bacilul piocianic poate duce la simptome precum: umflarea urechii, durere de ureche, mâncărimi în interiorul urechii, secreții purulente din ureche, dificultăți de auz.

Infecția la nivelul ochilor cu bacilul piocianic se poate manifesta prin: inflamații oculare, durere, umflături, roșeață, tulburări de vedere și secreții purulente.

Diagnosticul de infecție cu bacilul piocianic se stabilește pe baza unui examen clinic, care include examinarea fizică a pacientului și istoricul medical al acestuia. De asemenea, se vor lua mostre de secreție, sânge, țesut pentru examinarea microbiologică ce va evidenția existența bacteriei Pseudomonas aeruginosa.

Infecția cu bacilul piocianic: cum se tratează

Această infecție este tratată în general cu antibiotice, deoarece este cauzată de o bacterie.

Din păcate însă, această bacterie devine din ce în ce mai rezistentă la tratamentul cu antibiotice, din cauza autoadministrării acestor medicamente de către pacienți atunci când nu este cazul.

De exemplu, încă mai există persoane care nu știu că o simplă răceală sau gripa nu se tratează cu antibiotice – pentru că sunt viroze respiratorii cauzate de virusuri, nu de bacterii. Și totuși, suntem campioni la capitolul „tratament după ureche cu antibiotice” și nici unii medici nu țin cont de acest avertisment, continuând să prescrie antibiotice chiar dacă situația nu o impune, contribuind astfel la fenomenul global numit „rezistență la antibiotice”.

Infecția cu bacilul piocianic este una dintre provocările majore în ceea ce privește tratamentul, examenul microbiologic prin cultura bacteriei pe medii specifice cu realizarea antibiogramei (testarea sensibilității acesteia la diverse antibiotice) fiind este extrem de important, deoarece va „dicta” conduita terapeutică.

De reținut faptul că tratamentul cu antibiotice se realizează în funcție de localizarea bacteriei și sub supraveghere medicală strictă.

Printre antibioticele luate în calcul în cazul confirmării diagnosticului de infecție cu bacilul piocianic și după efectuarea antibiogramei se numără: ceftazidina, ciprofloxacina, gentamicina, cefepima, aztreonamul, ticarcilina, ureidopenicilinele. De menționat însă că o parte din pacienți se infectează cu varianta rezistentă la antibiotice a bacteriei P. aeruginosa, motiv pentru care opțiunile de tratament sunt limitate, iar riscul de complicații și deces este crescut în cazul acestora.

Infecția cu bacilul pioceanic poate fi prevenită prin dezinfecție corectă, sterilizarea echipamentelor medicale, spălarea mâinilor cu săpun antibacterian, plasarea pacienților cu imunosupresie în saloane speciale și evitarea băilor în bazine, saune sau piscine încălzite a căror igienă este pusă la îndoială.

Surse: healthline.com, cdc.gov

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria