Importanţa purtării măştii de protecţie

Astăzi aflăm totul despre masca de protecţie: în ce situaţii trebuie purtată, cum se poziţionează corect pe faţă, când trebuie schimbată şi cum poate fi sterilizată.
  • Publicat:
Importanţa purtării măştii de protecţie

În curând vom depăşi pragul de 10 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus. Având în vedere rata crescută de contagiozitate a virusului SARS-CoV-2, măsurile de distanţare socială, purtarea măştii de protecţie şi evitarea locurilor aglomerate sunt principalele metode prin care putem preveni răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. Astăzi aflăm totul despre masca de protecţie: în ce situaţii trebuie purtată, cum se poziţionează corect pe faţă, când trebuie schimbată şi cum poate fi sterilizată.

Când trebuie purtată masca de protecţie

Specialiştii recomandă purtarea măştii de protecţie în orice spaţiu public închis, cum ar fi mijloacele de transport în comun, spaţiile comerciale, locul de muncă etc.

Masca de protecţie nu trebuie să fie obligatoriu din materiale speciale şi cu filtre performante, cum sunt cele tip N95. De altfel, acestea sunt măşti respiratorii ce ar trebui rezervate exclusiv personalului medical care vine frecvent în contact direct cu pacienţii.

Pentru restul populaţiei sunt recomandate măştile chirurgicale sau din material textil (bumbac, pânză etc.), care previn infectarea altor oameni din jur prin limitarea transmiterii picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut, care pot ajunge chiar şi până la 6 metri distanţă.

Aceste măşti ar trebui purtate şi dacă mergi în spaţii deschise aglomerate, cum sunt pieţele, de exemplu, mai ales dacă tuşeşti sau strănuţi.

Purtarea măştii de protecţie reduce cu 95% riscul de a răspândi particule lichide potenţial infectate cu virusul SARS-CoV-2, atenţionează medicii.

Cum se poartă corect masca de protecţie

Masca de protecţie este eficientă, dar trebuie să ţii cont de o regulă importantă, şi anume să te speli pe mâini cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool înainte de a o pune pe faţă.

Dacă porţi o mască chirurgicală, este important să o poziţionezi întotdeauna cu partea colorată în exterior, iar nasul, bărbia şi gura să fie perfect acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji, lucru valabil şi în cazul purtării măştii din material textil.

Măştile chirurgicale au şi o întăritură metalică în zona superioară care se pliază pe forma nasului, tocmai pentru a asigura „sigilarea” corectă.

Masca chirurgicală Mumu are o mărime universală, care se potriveşte majorităţii fizionomiilor, prezintă 3 pliuri şi este confecţionată din polipropilenă, material care nu irită pielea şi permite respiraţia cu uşurinţă. De asemenea, este prevăzută cu baretă flexibilă pentru nas şi elastice rezistente pentru urechi.

Masca, de orice fel ar fi ea, NU se poartă sub bărbie, cu nasul pe afară!

Ţine cont că masca nu trebuie atinsă în timpul purtării. Dacă eşti, totuşi, nevoit să o atingi, este recomandat să îţi igienizezi înainte mâinile.

Un factor esenţial de care trebuie să ţii seama este confortul, nu materialul. O mască de protecţie confortabilă, care nu necesită ajustare frecventă, te va determina să îţi atingi mult mai rar sau deloc faţa, ceea ce înseamnă un risc mult mai scăzut de contaminare.

La ce interval şi în ce condiţii trebuie schimbată masca de protecţie

Masca de protecţie trebuie schimbată la un interval de 4 ore sau ori de câte ori se umezeşte, deoarece majoritatea agenţilor patogeni, inclusiv noul coronavirus, se dezvoltă în condiţii de umezeală.

După utilizare, masca de protecţie – dacă este una chirurgicală, deci de unică folosinţă – se apucă de elasticele din jurul urechilor şi se aruncă la coşul de gunoi, preferabil cu capac, sau se pune într-o pungă resigilabilă până la următoarea purtare (dacă este o mască din material textil care nu s-a umezit/murdărit), operaţiune urmată de igienizarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool.

Produsele de machiaj reduc eficacitatea măştii de protecţie?

Răspunsul pe scurt este nu. Dar ţine cont că fondul de ten, rujul, fardul de obraz, pudra, în combinaţie cu transpiraţia, aerul cald expirat şi fricţiunea, pot cauza iritaţii la nivelul pielii şi, desigur, masca se va murdări mult mai rapid, deci trebuie schimbată mai des.

Cel mai indicat este să foloseşti produse de make-up rezistente la transfer şi un spray profesional de fixare a machiajului sau, şi mai bine, să eviţi complet să te machiezi, dacă acest lucru nu este neapărat necesar.

Cum sterilizezi corect masca textilă de protecţie

Potrivit specialiştilor, există 3 metode de sterilizare a măştilor de protecţie, toate având o eficienţă de peste 99%, şi anume: ţinerea măştii în razele soarelui pentru 30 de minute (ultravioletele distrug agenţii patogeni), spălarea la 60-90 de grade Celsius sau călcarea la temperatură maximă, cu fierul de călcat prevăzut cu abur.

În niciun caz nu se utilizează pentru decontaminare substanţe pe bază de alcool sau clor, deoarece distrug textura şi eficienţa măştii!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”