Îmbătrânirea creierului: cum o poți încetini?

Îmbătrânirea creierului poate fi mai lentă sau mai rapidă. Totul depinde de cum ai griă de corpul tău.
  • Publicat:
Îmbătrânirea creierului: cum o poți încetini?
Foto: envato

Pe măsură ce corpul nostru îmbătrânește, și creierul nostru poate face același lucru. Îmbătrânirea creierului este legată de probleme cu memoria și cogniția și este un factor de risc major pentru dezvoltarea unor afecțiuni precum demența. Având în vedere că oamenii din zilele noastre trăiesc mai mult decât oricând, găsirea de strategii pentru a preveni sau chiar a inversa îmbătrânirea creierului a devenit din ce în ce mai relevantă. Acum, un nou studiu sugerează că modificarea dietei legate de pierderea sănătoasă în greutate poate oferi câteva răspunsuri importante.

Îmbătrânirea creierului: care sunt factorii care o accelerează?

Se crede că anumite stări de sănătate pot fi markeri de îmbătrânire mai rapidă a creierului. Inflamația și stresul cronic, de exemplu, pot promova contracția creierului prin suprimarea funcției sănătoase a acestuia și crearea de noi celule cerebrale.

O altă stare de sănătate legată de activarea căilor asociate cu îmbătrânirea creierului este obezitatea. Se știe că oamenii pot fi sănătoși din punct de vedere metabolic și supraponderali (precum nesănătoși din punct de vedere metabolic, dar cu greutate normală). Cu toate acestea, se crede că acumularea de grăsime, în special în jurul secțiunii mediane și în jurul organelor noastre, amplifică inflamația și disfuncția metabolică, ambele având posibilitatea de a afecta creierul. Cercetările recente sugerează că pierderea sănătoasă în greutate poate ajuta la încetinirea îmbătrânirii creierului.

Studiu recent cu privire la dietă și îmbătrânirea creierului

Într-o lucrare publicată în martie 2023 în revista eLife, cercetătorii din Israel și Harvard au analizat modul în care pierderea în greutate datorată dietei și exercițiilor fizice s-a corelat cu scanările creierului pe o perioadă de 18 luni. Participanții la studiu aveau o vârsta medie în jur de 52 de ani și prezentau fie obezitate, măsurată în funcție de mărimea taliei, fie lipide în sânge dezordonate (trigliceride ridicate și HDL scăzut). Toți participanții au fost instruiți să consume o dietă mai sănătoasă, și să facă și exerciții fizice. Toți participanții au primit, de asemenea, un abonament gratuit la sală pe durata perioadei de studiu.

La începutul și la sfârșitul perioadei de 18 luni, participanților li s-a efectuat o scanare RMN funcțională pentru a-și privi creierul. Pe baza cercetărilor anterioare, oamenii de știință au putut folosi această scanare pentru a prezice vârsta creierului unei persoane. Rezultatele au arătat că la sfârșitul celor 18 luni, participanții au slăbit în medie aproximativ 2,3 kg de greutate, cu o scădere a indicelui de masă corporală (IMC) de aproximativ 0,8. Cel mai șocant este că persoanele care și-au scăzut IMC cu 1% au arătat o încetinire medie a îmbătrânirii creierului cu aproximativ 8,9 luni.

Datele prezentate de această lucrare demonstrează mai multe dovezi pentru ideea că schimbările stilului de viață pot avea un impact semnificativ asupra stării creierului nostru și a ratei de îmbătrânire. A fost de remarcat faptul că, la revizuirea chestionarelor participanților, cei care și-au redus consumul de alimente procesate, dar și de alimente și băuturi dulci au avut cele mai multe dovezi pentru încetinirea îmbătrânirii creierului.

Această lucrare ajută la clarificarea valorii factorilor stilului de viață în sănătatea și durata de funcționare optimă a creierului nostru. În special, oferă dovezi puternice că, pe o perioadă relativ scurtă, schimbările stilului nostru de viață pot fi suficiente pentru a schimba vizibil sănătatea creierului nostru și, potențial, pentru a ajuta la încetinirea ratei de îmbătrânire a creierului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân