Încetinește-ți procesul de îmbătrânire consumând mai puține…

Este foarte posibil ca doar reducerea aportului zilnic de calorii să încetinească semnificativ procesul de îmbătrânire.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Încetinește-ți procesul de îmbătrânire consumând mai puține…
Envato

Lozinca „gesturile mici fac diferențe mari” este pe cât de clișeică, pe atât de adevărată. Iar când vine vorba despre sănătate, deciziile aparent neînsemnate pot cu adevărat să îți schimbe viața pe termen lung. Așa cum, se pare, este foarte posibil ca doar reducerea aportului zilnic de calorii să încetinească semnificativ procesul de îmbătrânire.

Așadar, „tinerețe fără bătrânețe” dacă și numai dacă respecți un model alimentar sănătos, concentrându-te pe alimente bogate în nutrienți și evitând alimentele cu conținut ridicat de zahăr.

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Aging, restricționarea aportului de calorii ar putea ajuta la încetinerea procesului de îmbătrânire. Cercetătorii care au organizat studiul, profesori ai Columbia University, au folosit teste ADN pentru a măsura rata procesului de îmbătrânire și astfel au sesizat că restricția calorică a încetinit procesele specifice îmbătrânirii.

Citește și: 5 alimente de nelipsit în cura de slăbire. Au puține calorii, proteine de calitate și multe fibre

Au fost examinați 220 de bărbați și femei cu o stare de sănătate bună, în diferite zone din SUA. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unii dintre ei au continuat să mănânce conform dietelor obițnuite, în timp ce o parte dintre ei au consumat cu 25% mai puține calorii decât în mod obișnuit.

Mai puține calorii, o viață mai lungă

Timp de doi ani, oamenii de știință au monitorizat dietele și starea de sănătate a participanților, luând probe de sânge inițial când cercetarea a fost demarată, și din nou la 12 luni și la 24 de luni, în funcție de trei markeri ai ADN-ului.

„Studiul ne arată că menținerea corpului unei persoane în parametrii unei greutăți normale ajută la scăderea acelor modificări moleculare care se produc la nivel celular odată cu procesul de îmbătrânire”, a declarat dr. David Selzer, medic la Centrul Medical Delray din West Palm Beach, Florida, neimplicat în studiul menționat.

Ca să reduci aportul zilnic de calorii poți să eviți alimentele cu adaos ridicat de zaharuri, grăsimi saturate și sodiu, și să limitezi consumul de băuturi alcoolice.

„Având în vedere informațiile descoperite, trebuie să nu uităm că viața nu este un test în eprubetă. Oamenii îmbătrânesc din cauza unor multitudini de factori, cum ar fi stresul și anxietatea, nu doar dieta lor.”

Reducerea calorică joacă un rol important la nivel molecular, așa cum același doctor a confirmat, însă pentru a avea o viață și mai lungă și mai sănătoasă trebuie să existe un echilibru între aportul caloric și activitatea fizică pe care o realizăm zilnic.

Bine de știut!

  • Reducerea caloriilor pe termen scurt este benefică – reducerea lor pe termen lung poate dăuna metabolismului.
  • Persoanele cu tulburări de alimentație, cei cu osteopenie sau osteoporoză (specifică persoanelor mai în vârstă), cei subponderali – nu trebuie să își scadă intenționat aportul de calorii sau nu trebuie să o facă pe termen lung.
  • Când vrei să reduci numărul de calorii, alege o dietă echilibrată: o porție de proteine la fiecare masă, o varietate de cereale integrale, fructe și legume, și neapărat câteva grăsimi sănătoase.
  • Ai grijă să ai un somn odihnitor, și gestionează cât mai bine stresul cotidian.
  • Postul intermitent poate fi o opțiune pentru încetinirea procesului de îmbătrânire, mai ales că ajută la reglarea zahărului din sânge.

Cu atât mai mult este important să reglezi aportul caloric în funcție de capacitatea fizică a organismului, cât de mult sport practici, cât de puternici și rezistenți sunt mușchii tăi, raportat la vârsta pe care o ai.

Sursă: www.healthline.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân