Gripa, răceala şi sistemul imunitar

Cititoarele noastre ne-au pus faţă-n faţă cu o întrebare des întâlnită pe buzele noastre: de ce răcim de mai multe ori în decursul unui an? Gripă sau răceală, faptul că ne îmbolnăvim are legătură cu dieta sau cu sistemul imunitar? Oana Cuzino ne lămureşte.
22.01.2013
Gripa, răceala şi sistemul imunitar

Cititoarele noastre ne-au pus faţă-n faţă cu o întrebare des întâlnită pe buzele noastre: de ce răcim de mai multe ori în decursul unui an? Gripă sau răceală, faptul că ne îmbolnăvim are legătură cu dieta sau cu sistemul imunitar? Oana Cuzino ne lămureşte.

Imunitate puternică

Mă numesc Ioana şi am răcit până acum de 3 ori în acest sezon. Ce aş putea să fac pentru întărirea imunităţi?

Sistemul imunitar funcţionează cel mai bine când sunt identificaţi duşmanii săi, respectiv tipul de microorganism care îl atacă prin infecţii: stafilococ, streptococ sau virusuri. Sunt situaţii când, peste o infecţie cronică din sfera ORL sau afecţiune dentară neglijată, se suprapun viroze şi atunci sistemul imunitar e şi mai slăbit.

Deci sfatul meu ar fi să mergi la medic şi la un laborator de analize pentru realizarea unei antibiograme pentru exudatul nazal şi amigdalian. Şi tratează corect infecţia de bază. În plus, efectuează vaccinul antigripal pe o stare bună de sănătate şi consumă zilnic alimente bogate în vitamina C şi proteine de calitate.

Gripa şi dieta

Mă numesc Andreea Gheorghe şi am făcut până acum de mai multe ori gripă de-a lungul anilor. Cum mă pot proteja eficient împotriva virusurilor?

Cea mai eficientă protecţie împotriva virusurilor o reprezintă vaccinarea anuală antigripală, dublată şi de măsurile igieno-dietetice cunoscute: evitarea aglomeraţiei, spălarea frecventă a mâinilor, consumul intens de vitamina C din fructe, citrice, suplimente, administrarea de suplimente cu vitamina D, precum şi de aminoacizi (lizina şi acetil-cisteina).

Boli de sezon la copii

Sunt Angela, mama unui băieţel de 3 ani care se confruntă de câteva zile cu rinoree şi febră. Care sunt cele mai bune terapii ca să treacă mai uşor peste aceste episoade?

Trebuie identificată cauza febrei: dacă este o infecţie virală, se tratează cu antiinflamator, analgezic şi antipiretic, plus vitamina C, vitamina D, ceaiuri călduţe, miere. Local, se aplică revulsivante, frecţii cu uleiuri  volatile de mentă, eucalipt, picături nazale cu rol de vasoconstricţie şi inhibare a secreţiilor, îmbogăţite cu zinc, dar şi extracte naturale mucolitice.

Dacă în urma exudatului şi antibiogramei se identifică o altă infecţie, atunci la medicaţie se adaugă şi antibioticul prescris de medic. Dacă micuţul are un profil alergic, se vor administra şi un antihistaminic şi alte produse recomandate de medicul pediatru.
 

 

Bianca Dragomir
Bianca Dragomir

Mă întreb uşor retoric: există oare ceva mai dificil decât să scrii despre tine? Da, există! Să scrii despre tine şi apoi să prezinţi cele trei fraze timide şi alambicate celorlalţi care, pe deasupra, sunt cititorii tăi. E ca şi cum ai pleda nevinovat în faţa instanţei de judecată ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras