Femeile, predispuse genetic să dezvolte artroză de genunchi. Ce factori pot fi controlați

  • Publicat:
  • Actualizat:
Femeile, predispuse genetic să dezvolte artroză de genunchi. Ce factori pot fi controlați

Femeile au o predispoziție genetică pentru instabilitatea de rotulă care poate duce la artroză de genunchi, în tratarea căreia, de cele mai multe ori, trebuie intervenit chirurgical.

Potrivit unui studiu medical internațional, 77% dintre pacienții care prezintă diagnosticul de gonartroză, cunoscută ca artroză de genunchi, sunt femei, față de doar 23% bărbați.

Instabilitatea de rotulă apare mai des la femei decât la bărbați din cauza unor factori genetici specifici, a anatomiei diferite, femeile având bazinul mai lat decât bărbații, sau a unor ligamente mai slabe. Poate apărea în urma unor traumatisme, a unor dezaxări de membre, a unei predispoziții din naștere sau după anumite intervenții chirurgicale asupra genunchiului. Astfel apar luxațiile sau deplasările de rotulă care forțează cartilajul genunchiului până la distrugere și pot duce la apariția gonartrozei, cunoscută și ca artroza genunchiului, semnalează dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă.

Semne ce pot indica artroză de genunchi

Durerea de genunchi, crepitațiile sau luxația de rotulă sunt semne care pot indica o posibilă instabilitate de rotulă.

Dacă genunchiul trosnește sau doare, înseamnă că deja este afectat cartilajul de pe rotulă. Acest lucru poate fi cauzat de un traumatism sau de o instabilitate potențială. Mai precis, este o mișcare greșită a rotulei care trebuie investigată de către medicul ortoped pentru a stabili diagnosticul și tratamentul.

Este foarte important de știut că toți acești factori modificați pot fi corectați, dacă se consultă din timp un medic de specialitate.

Tratamentul pentru astfel de probleme poate varia de la gimnastică de recuperare până la intervenție chirurgicală. Chiar dacă apare cel mai frecvent la persoanele adulte, instabilitatea de rotulă poate să își facă apariția începând de la vârsta de 7-8 ani, completează dr. Ion Bogdan Codorean, care recomandă atenție sporită și în cazul copiilor.

În ceea ce privește particularitățile femeilor la nivelul oaselor, dr. Ion Bogdan Codorean atrage atenția și asupra altor probleme care pot apărea cu preponderență la ele.

Pe lângă frecventa instabilitate de rotulă, semnalez că osteoporoza și deficitul de vitamina D afectează într-un procent mai mare femeile. În aceste cazuri, scade densitatea osoasă și apar riscurile de fracturi, cele mai frecvente la șold și la coloană. Investigate și detectate la timp, aceste dezechilibre pot fi ținute în frâu cu tratamente specifice, recomandă medicul ortoped.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ion Bogdan Codorean - Medic primar ortopedie și traumatologie
Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și este începând ...
citește mai mult
Redactia CSID - Medic primar ortopedie și traumatologie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”