Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: „Amânarea operațiilor la umăr, genunchi și gleznă duce la artroză”

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped: „Amânarea operațiilor la umăr, genunchi și gleznă duce la artroză”

Amânarea operațiile pentru afecțiunile ortopedice la umăr, genunchi și gleznă poate favoriza instalarea artrozei, adică degenerarea cartilajului unei articulații care are ca tratament final înlocuirea articulației sau protezarea, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă în cadrul Artro Sport Clinic.

Sunt probleme care vor exista indiferent de pandemia de COVID-19. Și în cazul ortopediei, amânarea rezolvării lor poate duce la agravări nedorite. Teama de operație a existat dintotdeauna, însă atunci când ea este indicată, amânarea acesteia duce la artroze, la scăderea calității vieții din cauza durerilor și la afectarea altor segmente care sunt suprasolicitate sau solicitate anormal, explică medicul.

Cel mai des întâlnite patologii ortopedice cu care să nu se stea acasă sunt instabilitățile de rotulă, ruptura de menisc, ruptura de ligament încrucișat anterior sau leziunile de coafă rotatorie, adaugă medicul ortoped.

Amânarea operațiilor, contraindicată în pandemia de COVID-19

Amânarea unei operații pentru instabilitatea de rotulă duce la luxații recidivante de rotulă și distruge cartilajul de pe rotulă.

Ruptura de menisc, atât timp cât nu blochează genunchiul, nu este urgență foarte mare, însă dacă amâni prea mult, meniscul nu va mai putea fi salvat, se poate ajunge la scoaterea lui parțială sau totală.

Ruptura de ligament încrucișat anterior este o problemă care nu trebuie operată neapărat în urgență, însă cu cât se amână mai mult, instabilitatea va distruge meniscurile și cartilajul.

Leziunile de coafă rotatorie (o patologie a umărului) nu reprezintă urgență, dacă pacientul nu acuză dureri mari, însă cu cât se operează mai repede, cu atât se corectează biomecanica umărului și boala nu va evolua spre o artroză de umăr, conchide medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ion Bogdan Codorean - Medic primar ortopedie și traumatologie
Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortoped cu supraspecializare în traumatologia sportivă și doctor în medicină. A activat timp de 6 ani ca Șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și este începând ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân