Cum au reușit Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia să țină sub control pandemia de coronavirus

  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum au reușit Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia să țină sub control pandemia de coronavirus

Încredere în autorități, comunicare fără sincope, testare masivă, izolarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19, inclusiv a celor care nu prezintă simptome, purtarea corectă a măștii și lockdown preventiv – acestea sunt principalele strategii prin care Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Australia par să țină în frâu pandemia de coronavirus.

Chiar dacă și în aceste trei țări au existat focare de infecție cu SARS-CoV-2, numărul de noi cazuri și cel al deceselor rămân în continuare cele mai mici din lume, raportat la populația totală, potrivit worldometers.info.

Cum au reușit? Le luăm pe rând și aflăm strategia fiecăreia. Poate așa vom învăța și noi, restul țărilor crunt lovite de al doilea val de coronavirus, oameni de rând și autorități, ce avem de făcut pentru a preveni pierderea de vieți omenești, precum și colapsul sistemului sanitar.

Reamintim că România, cu o populație totală de 19.195.777, înregistrează de la debutul pandemiei 217.216 cazuri de COVID-19, 6.574 de decese și 155.630 de persoane vindecate. Au fost efectuate în total, până la acest moment, 3.096.526 de teste.

Coreea de Sud – monitorizare, testare masivă, măști gratuite, fără lockdown

  • Populație: 51.283.465
  • Total cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei: 26.043
  • Total număr decese: 460
  • Total număr persoane vindecate: 23.981
  • Număr total de teste: 2.567.587

Coreea de Sud pare că și-a învățat lecția în urma epidemiei de MERS din 2015, când au fost înregistrate 186 de cazuri de infecție și 38 de decese. După acel moment, autoritățile au învestit în simulări bianuale în eventualitatea izbucnirii unei noi epidemii, oamenii de rând și personalul medical fiind astfel bine pregătiți pentru un astfel de eveniment.

Încă din luna ianuarie a acestui an, oficialii au pus la punct strategia de testare, mai multe companii producătoare de teste COVID au pus umărul la acest efort și au început să le distribuie în mii de puncte strategice, unde oamenii să poată fi testați și în aceeași zi să primească rezultatul testului.

O altă bilă albă a Coreei de Sud a fost distribuirea gratuită către populație a măștilor de tip KN95, care au cel mai ridicat grad de protecție.

Ca urmare a comunicării constante cu populația, prin intermediul mesajelor primite pe telefonul mobil și al briefingurilor zilnice, chiar de 2 ori pe zi, realizate de epidemiologi, oamenii au căpătat încredere în autorități și au respectat întocmai recomandările acestora: purtarea corectă a măștii de protecție (inclusiv de persoanele asimptomatice), spălatul pe mâini și distanța fizică de 2,5 metri.

Toți pacienții confirmați cu SARS-CoV-2, chiar și cei cu simptome ușoare sau fără manifestări, au fost izolați în spitale sau, după caz, carantinați în spații special amenajate, iar tratamentul acestora a fost gratuit, asigurat de stat.

Atunci când numărul cazurilor era în creștere, autoritățile au impus închiderea școlilor, a sălilor de sport și a stadioanelor, anunțându-i totodată pe oameni, prin mesaje tip sms, unde sunt focarele de infecție, pentru a se feri.

În urma acestor strategii, Coreea de Sud nu a fost nevoită să impună lockdown, așa că restaurantele și alte bussinessuri nu au fost afectate, permițând economiei să prospere în continuare.

Australia – testare, lockdown prelungit, amendă pentru nepurtarea măștii

  • Populație: 25.594.320
  • Total cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei: 27.541
  • Total număr decese: 905
  • Total număr persoane vindecate: 25.213
  • Număr total de teste: 8.597.763

În Australia sunt în continuare restricții, în funcție de zonă, chiar dacă numărul zilnic al noilor cazuri de infecție din luna octombrie nu a depășit 20.

Ce au făcut bine autoritățile australiene pentru a ajunge la acest număr scăzut de noi cazuri? În primul rând, au impus restricții dure: lockdown prelungit în orașele cu multe focare de infecție, baruri și restaurante închise, stare de asediu pe timpul nopții, deplasare doar în scop strict necesar (cumpărături, mers la medic etc.).

De asemenea, a fost crescută capacitatea de testare și izolare, granițele au fost închise o perioadă pentru turiștii străini, cetățenii care s-au întors în țară au stat obligatoriu în carantină 14 zile.

Autoritățile și specialiștii în sănătate publică au comunicat zilnic populației care sunt măsurile de protecție împotriva COVID-19: mască, spălat pe mâini, distanță fizică, izolare.

Totodată, a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public, inclusiv în exterior, nerespectarea acestei măsuri fiind sancționată cu o amendă de 200 de dolari australieni.

Noua Zeelandă – testare, carantină obligatorie, lockdown preventiv, restricții ridicate doar după aplatizarea curbei

  • Populație: 5.002.100
  • Total cazuri COVID-19 de la debutul pandemiei: 1.941
  • Total număr decese: 25
  • Total număr persoane vindecate: 1.848
  • Număr total de teste: 1.072.492

Principala deviză a autorităților din Noua Zeelandă a fost „testare, izolare, lockdown preventiv” și pare că a dat rezultate. Măsurile rapide și dure, care au constat în închiderea granițelor pentru turiștii străini, închiderea școlilor, introducerea perioadei obligatorii de carantină pentru cetățenii care se întorc acasă și limitarea la minimum a interacțiunilor sociale – au rămas deschise doar magazine alimentare, farmacii, spitale și benzinării – au dus la un control eficient al epidemiei de coronavirus în această țară.

De asemenea, autoritățile au trimis constant mesaje către toți cetățenii, atât prin intermediul telefonului mobil, cât și în mass-media, pentru a fi la curent la restricțiile impuse. Totodată, autoritățile au testat masiv populația, astfel încât să identifice din timp pacienții infectați și să îi izoleze, întrerupând astfel lanțul de transmitere.

Regulile stricte, purtarea corectă a măștii de protecție atât în interior, cât și în exterior, testarea, izolarea, carantinarea, controlarea focarelor de infecție și relaxarea restricțiilor abia după aplatizarea curbei de infecție – toate acestea stau la baza succesului Noii Zeelande în lupta împotriva COVID-19.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”