Eructația excesivă: 7 cauze pentru care râgâi. Ce boli și afecțiuni se ascund, de fapt

Eructarea este similară eliminării gazelor. Să descoperim împreună ce se întâmplă cu eructația excesivă și care sunt cauzele din spatele ei.
  • Publicat:
Eructația excesivă: 7 cauze pentru care râgâi. Ce boli și afecțiuni se ascund, de fapt
Foto: shutterstock

Eructarea este similară eliminării gazelor. Este perfect normal să râgâi ocazional, dar ce se întâmplă atunci când râgâi excesiv? Atunci când râgâi elimini aerul din stomac, iar de fiecare dată când mănânci sau înghiți ceva, iei și o gură de aer, motiv pentru care este perfect normal ca după masă să ai această senzație sau nevoie. De asemenea, eructația te ajută să elimini presiunea din tractul digestiv. Gândește-te la tractul tău digestiv ca la un balon lung, unul din care poți crea animale de baloane, iar când există prea multă presiune sau mult aer, acesta poate exploda. Aici intervine râgâitul. Totuși, să descoperit împreună ce se întâmplă cu eructația excesivă și care sunt cauzele din spatele ei.

Ai avut o masă copioasă

La baza esofagului, ai un sfincter (un mușchi în formă de inel) numit sfincterul esofagian inferior, care servește ca o supapă între esofag și stomac și duce alimentele și sucurile digestive în jos. Orice lucru care relaxează acel mușchi va permite să pătrundă mai mult aer și să te facă să râgâi mai mult. Factorii care contribuie la acest lucru includ mesele bogate în grăsimi, menta, ciocolata, cafeaua și alcoolul.

Te confrunți cu o intoleranță alimentară

Dacă ai dificultăți privind digestia unui anumit aliment, poți avea o intoleranță sau sensibilitate alimentară, conform Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie. Acest lucru poate duce la simptome precum dureri abdominale, diaree sau gaze intestinale, care ar putea fi, de asemenea, motivul râgâitului excesiv.

Dacă suspectezi o intoleranță alimentară, este recomandat să lucrezi cu un nutriționist sau profesionist medical pentru a determina ce alimente nu sunt tolerate de sistemul tău, astfel încât să le eviți complet sau să le consumi cu moderație.

Ești constipat

Constipația ar putea provoca un alt simptom digestiv: râgâiala excesivă (eructația excesivă). Unele cauze ale constipației includ modificări în dietă sau rutină, deshidratare, aport insuficient de fibre, lipsa somnului, medicamente, un stil de viață sedentar sau călătoriile, scrie Cleveland Clinic.

Ești însărcinată

Se pare că eructația excesivă este comună în rândul femeilor însărcinate. Progesteronul poate relaxa sfincterul esofagian inferior, astfel că în primele luni de sarcină, femeile gravide tind să râgâie mai mult. Apoi, pe măsură ce copilul crește, există o presiune abdominală crescută, care apasă asupra stomacului și poate determina ca femeile însărcinate să râgâie mai mult decât de obicei.

Ai putea avea ulcere gastrice

Ulcerul gastric, acele leziuni deschise care pot apărea pe mucoasa stomacului, poate produce exces de acid în stomac, declanșând râgâiala. Poți experimenta, de asemenea, senzații de arsură în partea superioară a stomacului (în special după o masă), arsuri la stomac, balonare și greață, informează Mayo Clinic.

De obicei, acestea sunt rezultatul unei infecții bacteriene în stomac sau a utilizării excesive a antiinflamatoarelor nesteroidiene. În timp ce aceste antiinflamatoare pot să stopeze eficient durerea, ele pot afecta mucoasa stomacului atunci când sunt utilizate în exces. Până la 30% dintre persoanele care iau antiinflamatoarelor nesteroidiene în mod regulat dezvoltă ulcere gastrice, scrie Cleveland Clinic.

Ai fost recent bolnav

Microbiomul intestinului este prolific și face multe pentru a ajuta la digestie. Dacă te refaci după o boală, echilibrul bacteriilor din intestinul tău poate fi perturbat, determinându-te să râgâi mai mult.

Ai o suprapopulare bacteriană în intestinul subțire

Suprapopularea bacteriană în intestinul subțire apare atunci când ai prea multe bacterii în intestinul subțire, ceea ce te-ar putea face să răgâi mai mult din cauza producerii excesive de gaze. Alte simptome includ dureri abdominale, constipație, diaree, indigestie, pierdere în greutate și reflux acid.

Suprapopularea bacteriană în intestinul subțire poate apărea din diverse motive, dar ar putea fi cauzată de complicații după o intervenție chirurgicală abdominală recentă, probleme structurale sau țesut cicatricial în jurul intestinului subțire sau anumite medicamente administrate pentru boala Crohn, boala celiacă și diabet, scrie Mayo Clinic.

Surse:

  • https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/allergy,-asthma-immunology-glossary/food-intolerance-defined
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4059-constipation
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/peptic-ulcer/symptoms-causes/syc-20354223
  • https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22314-stomach-peptic-ulcer#symptoms-and-causes
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/small-intestinal-bacterial-overgrowth/symptoms-causes/syc-20370168

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân