Dr. Viviana Iordache: cum acţionează cel mai periculos cancer de piele

Melanomul ucide, iar românii nu sunt deloc scutiţi de această boală gravă. Multe persoane ajung târziu la specialist, când nu se mai poate face nimic.
Dr. Viviana Iordache: cum acţionează cel mai periculos cancer de piele

Melanomul ucide, iar românii nu sunt deloc scutiţi de această boală gravă. Multe persoane ajung târziu la specialist, când nu se mai poate face nimic. Am stat de vorbă cu medicul dermatolog Viviana Iordache (www.medicum.net) despre cum ar trebui să procedăm ca să ne păstrăm cât mai mult timp sănătatea pielii.

CSÎD: De ce este melanomul cel mai periculos cancer de piele?

Dr. Viviana Iordache: Explicaţia e următoarea: are cea mai rapidă rată de multiplicare a celulelor canceroase. Adică invazia structurilor subepidermice îl face să ajungă rapid în vasele care irigă pielea şi de acolo să dea metastaze. Celulele bolnave se înmulţesc atât de rapid încât este pe locul doi ca mortalitate generală după cancerul pulmonar cu celule mici.

CSÎD: Cum a evoluat melanomul în România?

Dr. Viviana Iordache: Evoluţia melanomului în ţara noastră este îngrijorătoare. Noi cazuri apar zilnic şi de obicei, diagnosticul este în stadii atât de grave încât oamenii rar au şanse de supravieţuire. Din nefericire, apariţia melanomului are două mari cauze. Prima e genetica: cei care au mutaţii pe gena p16 vor face probabil melanom înainte de 50 de ani. În al doilea rând, prin scăderea imunităţii, poate „scăpa” din vedere o celulă mutantă: expunerea excesivă la ultraviolete (soare, solar), bolile asociate imunodeprimante (alte cancere, infecţii HIV etc), modul de viaţă (poluare, stres, oboseala cronică, alimenţaţie proastă) cresc riscul de melanom.

CSÎD: Cum suntem noi ca popor în privinţa îngrijirii pielii şi prevenirii unor boli grave: neglijenţi sau mult mai preocupaţi în ultimii ani?

Dr. Viviana Iordache: Românii sunt în marea majoritate un popor fatalist, excesiv şi autodidact, drept care ne împărţim în două mari categorii: cei care sunt siguri că ştiu cum să se ferească de boli „naturist” şi cărora oricum „nu li se întâmplă” pentru că aud sau citesc pe internet sau altundeva ce au de făcut fără să cheltuie bani pe doctori. Şi mai rău, există cei care văd ceva pe piele ca pe „buba neagră”. Aceştia nu vin la medicul dermatolog „de frica să nu afle că moare”. Încet, dar sigur, apar şi pacienţi bine informaţi care cer consult dermatologic, eventual chiar dermatoscopie computerizată. 

 

Pagina 1 din 2
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex