Dr. Tatiana Popescu: Măsurile de igienă ce sunt cu adevărat utile pentru protecția împotriva virusurilor

Trebuie păstrată o distanță de minim 1 metru față de celelalte persoane indiferent dacă aceste par a fi purtătoare sau nu de virus gripal sau virusul ce dă Covid19, etc
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Măsurile de igienă ce sunt cu adevărat utile pentru protecția împotriva virusurilor
foto: Shutterstock

Măsurile de igienă împotriva virusului sunt deja binecunoscute având în vedere contextul pandemic Sars-cov 2. Însă sunt cu adevărat utile mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile sau cei care au suferit deja de Covid19. Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, explică ce măsuri igienă reduc riscul de infectări cu diverse virusuri.

 

CSÎD: Ce să facem să evităm virusurile de tip virusul gripal, virusul Sars-Cov-2?

Dr. Tatiana Popescu: Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, utilizarea dezinfectanților de mâini și de suprafețe, evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștii de protecție în spațiile mici sau atunci când suspicionăm că suntem infectați cu virus gripal sau că cineva din jurul nostru este bolnav, acoperim gura și nasul atunci când tușim sau strănutăm și cel mai indicat este să o facem cu plica cotului.

 

CSÎD: Ce li se poate întâmpla copiilor mici care au contactat gripa?

Dr. Tatiana Popescu: Ca și adulții și copii mici, chiar și bebelușii, pot face gripă. La vârstele mici, neavând o imunitate foarte bună, gripa se poate manifesta destul de agresiv în special cu febră mare ce poate duce chiar la convulsii, un lucru de temut în rândul copiilor. Complicațiile pot fi destul de serioase și având în vedere vârstele fragede poate surveni insuficiența respiratorie severă sau chiar decesul. De aceea, izolarea și respectarea măsurilor de igienă sunt foarte importante în familiile cu copii.

Lipsa de aer – dispneea – simptom că ai contactat probabil virusul vinovat de coronavirus

CSÎD: Cum facem diferența între simptomele de gripă și Covid19?

Dr. Tatiana Popescu: Având în vedere ca atât gripa cât și Covid 19 sunt boli determinate de un virus, ele au manifestari extrem de asemănătoare cum ar fi febra, cefaleea, durerile musculare, durerile articulare, starea generală de rău. Totuși lipsa gustului și a mirosului sunt simptome specifice infecției Sars-Cov 2 ca și diareea și tulburările de tranzit. Un alt simptom caracteristic Covid-19 este și dispneea sau senzația de lipsa de aer.

Dr. Tatiana Popescu: Vaccinul gripal - indicații și mod de acțiune
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân