Ce alimentație și ceaiuri sunt recomandate pentru normalizarea ciclului menstrual? Explică dr. Tatiana Popescu

Alimentele pe care le consumăm zilnic, dar și gradul de hidratare pot avea influență și asupra ciclului menstrual.
  • Publicat:
Ce alimentație și ceaiuri sunt recomandate pentru normalizarea ciclului menstrual? Explică dr. Tatiana Popescu
Dr Tatiana Popescu, foto arhivă personală

Dereglările ciclului menstrual pot fi determinate și de anumite patologii care țin de uter sau de ovare, dar și de stres.  De asemenea scăderile bruște în greutate sau dietele stricte pot induce întârzierea mestruației. Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, explică cum putem menține sau putem regla un ciclul menstrual regulat.

 

CSÎD: Ce tratamente sunt în cazul tulburărilor de ciclu menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: În funcție de modificările cantităților hormonilor în sânge putem stabili o hiposecreție a glandelor endocrine și implicit a ovarelor sau tiroidei. Astfel poate fi necesar tratamentul hormonal.

CSÎD: Există și remedii sunt pentru reglarea ciclului menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: Există însă și plante care reglează atât ciclul menstrual cât și fluxul menstruației în sine cum ar fi: traista ciobanului, cretișoara, urzica sub formă de comprimate.

Ce alimentație ajută la reglarea ciclului menstrual?

CSÎD: Există dietă care să ajute la normalizarea ciclului menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: În primul rând trebuie avut în vedere că o dietă echilibrată este foarte importantă în tulburările de ciclu menstrual. Diversificarea dietei este esențială cu includerea alimentelor cât mai puțin procesate, cu eliminarea mezelurilor, conservelor din comerț și mai degrabă cu introducerea fructelor și legumelor proaspete, de sezon sau conservate sub formă congelată.

CSÎD: Gradul de hidratare are legătură cu o menstruație la timp?

Dr. Tatiana Popescu: Hidratarea este foarte importantă și trebuie să bem minim 2 litri de lichide pe zi cu creșterea cantității de apă în timpul menstruației.

Ceaiuri pentru reglarea ciclului menstrual

CSÎD: Există ceaiuri care să normalizeze ciclul menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: Există și ceaiuri care pot scădea fluxul menstrei, pe de o parte sau chiar pot regla ciclul menstrual, ajutând la refacerea fiziologică a acestuia. Ceaiurile de ghimbir, mentă, chimen, scorțișoară, crețișoară sau roiniță au efect antiinflamator, dar și rol în reglarea secreției hormonale, fiind indicate în perioadele cu tulburări de ciclu menstrual.

În cazul tulburărilor de ciclu menstrual trebuie semnalat la medicul ginecolog în primă fază

CSÎD: Unde să apeleze fetele și femeile cu dereglări de ciclu menstrual?

Dr. Tatiana Popescu: Cel mai indicat mod de abordare a dereglarilor ciclului menstrual este să apelăm la specialiștii din domeniul medical și în urma unui consult de specialitate la medicul specialist în Obstetrică – Ginecologie și Endocrinologie. Aceștia vor indica investigațiile imagistice și analize de sânge în urma cărora să se stabilească etiologia acestor tulburări de ciclu menstrual.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân