Dr. Tatiana Popescu: Ce este scolioza? Ce semne și simptome are?

Senzație de oboseală la perioadele lungi de stat în picioare? Sau după stat pe scaun în poziție sezândă incorectă? Atenție, ați putea avea scolioză.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Ce este scolioza? Ce semne și simptome are?
Dr Tatiana Popescu, foto arhivă personală

Scolioza este o patologie a coloanei ce presupune arcuirea coloanei vertebrale în 3 planuri: stânga sau dreapta, sus și jos, față-spate determinând astfel un aspect de litera „S”. Despre gradele scoliozei, simptomele acestei afecțiuni dar și diagnostic vorbește dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

CSÎD: Există mai multe tipuri de scolioză?

Dr. Tatiana Popescu: În funcție de cât de gravă este scolioza se poate împărți pe mai multe grade 0-30 grade, 30-50 grade, peste 50 grade.

Ce categorii de persoane sunt predispuse la scolioză?

CSÎD: Cine este predispus la scolioză?

Dr. Tatiana Popescu: Cel mai adesea scolioza apare la vârste fragede când coloana vertebrală este în creștere și nu este definitivată nici osos nici în ceea ce privește toate elementele musculare, ligamentare sau chiar articulare. Astfel copii sunt cei mai predispuși la apariția curburilor patologice prin suprasolicitare inegală stânga-dreapta sau prin poziția incorectă a corpului.

Umerii și șoldurile au de suferit în urma scoliozei

CSÎD: Ce semne și simptome are?

Dr. Tatiana Popescu: Semnele și simptomele în scolioză pot fi destul de greu de identificat în fazele inițiale ale bolii, lucru care poate duce astfel la agravarea patologiei și întârzierea în aplicarea tratamentelor corespunzătoare. Primele semne care apar în scolioză sunt de obicei cele de senzație de oboseală la perioadele lungi de stat în picioare sau în poziție sezândă incorectă, durerile de spate după orele din clasă sau la after school. Pe măsură ce scolioza se accentuează umerii și șoldurile nu se mai aliniază corect, astfel se ridică un umăr sau șoldul de pe o parte față de cele de partea contralaterală. În cele din urmă pot apărea tulburările de mers sau chiar de poziție a corpului cu asimetrie toracică severă ce poate duce până la tulburări de respirație cu insuficiență respiratorie.

Examenul clinic și radiologic – pași pentru un diagnostic corect

CSÎD: Cum se diagnostichează corect?

Dr. Tatiana Popescu: Diagnosticarea corectă a scoliozei este extrem de importantă pentru a se iniția tratamentul cât mai repede posibil în vederea corecturii totale a acesteia. Pentru a pune cu certitudine diagnosticul de scolioză sunt necesare atât examenul clinic cât și investigațiile paraclinice cum este radiografia coloanei vertebrale. Diagnosticul de scolioză poate fi pus de medicul de familie sau de medicul ortoped care poate stadializa boala și recomanda tratamentul specific fiecărui stadiu al acesteia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân