Mergi incorect? Îţi poţi deteriora coloana şi articulaţiile

Azi felul în care păşim se poate analiza folosind tehnologia. Placa digitală are mii de senzori ce captează distribuţia presiunii de-a lungul tălpii piciorului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Mergi incorect? Îţi poţi deteriora coloana şi articulaţiile
Mergi incorect? Îţi poţi deteriora coloana şi articulaţiile, foto PR

Deşi mersul se învaţă în jurul vârstei de 1 an, teoretic, multe persoane nu merg chiar corect din punctul de vedere al ortopezilor. Mai mult, întregul organism poate fi afectat dacă nu mergem corect. Astăzi există metode moderne de depistarea a greşelilor de mers, spre exemplu placa digitală.

 

Un mers incorect poate duce în timp la probleme în tot corpul, iar explicaţia este simplă. Dacă nu avem o călcătură simetrică, forţele de la nivelul coloanei vertebrale se transmit asimetric şi astfel corpul încearcă să îşi găsească echilibrul şi apar multiple dizabilităţi, cum ar fi scoliozele.

Cum funcţionează placa digitală?

Paşii greşiţi sunt cauza multor probleme articulare, pe care acum le putem evita. “Analiza mersului ne permite să tratăm corect şi personlizat fiecare pacient. Aparatul pe care îl folosim se numeşte podoscop. Această placă digitală, conectată la un computer, ne dă detalii despre arcul plantar si despre neregularităţile mersului. Dacă există o rigiditate a tălpii, tendinţa este să călcăm prea mult în exterior. Pe lângă faptul că deformăm încălţămintea, transmitem şocurile de la nivelul tălpii înspre genunchi sau la nivel coxo-femural. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care pacienţii pot ajunge să sufere de coxartroză (n.r. artroza şoldului). Orice diformitate a mersului poate fi identificată folosind analiza mersului. Prin informaţiile obţinute în urma unei podograme identificăm cauza. Aceasta poate fi dată de o discrepanţă de picior,a  unei probleme legate de şolduri sau chiar de coloană, aşa cum este în caz de scolioză”, explică dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie -Traumatologie. Astfel, pe măsură ce se merge pe placă, mii de senzori minusculi captează distribuţia presiunii de-a lungul tălpii piciorului. Aceste informaţii ajută medicii ortopezi şi specialiştii în podologie să identifice problemele şi să stabilească ce tip de talonete vă sunt necesare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”