Dr. Tatiana Popescu: Cum se pune diagnosticul de deviație de sept nazal

Cu cât deviația de sept nazal afectează mai mult calitatea vieții pacientului cu atât necesitatea remodelării chirurgicale este mai mare.
  • Publicat:
Dr. Tatiana Popescu: Cum se pune diagnosticul de deviație de sept nazal
Dr. Tatiana Popescu, medic de familie - foto arhivă

Deviația de sept este o afecțiune a septului nazal cartilaginos care are o formă ce nu mai respectă linia de mijloc, simetrică a nasului și astfel determină obstrucția uneia sau ambelor nări. Dr. Tatiana Popescu, medic de familie, explică ce probleme de sănătate pot apărea din cauza deviației de sept, diagnostic și operații.

 

CSÎD: Deviația de sept are legătură cu sinuzita?

Dr. Tatiana Popescu: Persoanele cu deviație de sept nazal au aproape permanent obstrucție nazală ceea ce duce la persistența secrețiilor într-una dintre narine și implicit împiedicarea drenajului mucusului produs în sinusurile de partea respectivă cu acumularea lor în exces, stagnarea și, de cele mai multe ori, infectarea acestora. Adesea pacienții cu deviație de sept suferă și de o formă de sinuzită cronică în urma persistenței simptomatologiei de-a lungul anilor.

Prin ce teste și analize se diagnostichează deviația de sept

CSÎD: Cum este diagnosticată deviația de sept?

Dr. Tatiana Popescu: În medicina modernă există o gamă largă de investigații pentru diagnosticare patologiilor de sfera ORL. Astfel că este mult mai ușor de diagnosticat o deviație de sept nazal în zilele noastre. Investigații imagistice precum RMN (Rezonanța magnetică nucleară), CT (Computer tomograf), chiar fi radiografiile de la nivelul capului ne pot ajuta să punem foarte ușor diagnosticul de deviație de sept nazal, dar totodată să putem menționa și gradul acesteia și obstrucția pe care o determina.

Ce afecțiuni pot apărea din cauza deviație de sept

CSÎD: Ce afecțiuni ale tractului respirator apar din cauza deviației de sept?

Dr. Tatiana Popescu: Din cauza deviației de sept nazal și a obstrucției permanente pe care aceasta o determină apar afecțiuni precum congestia nazală cu suprainfectare virală (rinovirusuri, gripa) sau bacteriană (Streptococ, Stafilococ). Sângerările nazale, sinuzitele dar și tulburările de respirație care devine zgomotoasă (în special la copii) sunt de asemenea complicații frecvente ale deviației de sept.

Când se indică operația de deviație de sept nazal?

CSÎD: Când este cazul să se facă operație de deviația de sept?

Dr. Tatiana Popescu: Indicația operatorie a deviației de sept nazal se pune în funcție de: gravitatea deformării septului, de gradul obstrucției nazale și de severitatea complicațiilor acestei boli. Intervenția chirurgicală trebuie să țină seama atât de dorințele pacientului cât și de recomandările medicului ORL-ist sau estetician. Cu cât afectează mai mult calitatea vieții pacientului cu atât necesitatea remodelării chirurgicale este mai mare.

CSÎD: Se pot combina cele două scopuri ale operației de sept – estetic și pentru îmbunățirea respirației?

Dr. Tatiana Popescu: Din fericire intervenția chirurgicală la nivelul septului nazal poate fi consideraăa una care îmbină utilul cu plăcutul. Astfel septoplastia (îndreptarea chirurgicală a septului nazal) poate avea dublu scop: acela de a reface căile aeriene și de a îmbunătăți respirația cu eliminarea infecțiilor repetate la nivelul sferei ORL și de ajustare a imperfecțiunilor nasului, în scop estetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”