Dr. Petra Curescu: Norme de protecție anti-Sars-Cov-2 pentru pacienții cu cancer

Pandemia de Covid19 are victime colaterale. Se estimează că doar de cancer pulmonar ar fi decedat câteva mii de oameni în țara noastră în decembrie 2020, nediagnosticați vreodată.
  • Publicat:
Dr. Petra Curescu: Norme de protecție anti-Sars-Cov-2 pentru pacienții cu cancer
Norme de protecție Sars-COv-2 pentru pacienții oncologici, foto Shutterstock

Mulți pacienți cu diverse boli nou descoperite, boli cronice sau chiar maladii precum cancerul au amânat prezentarea la medic în pandemie din cauza riscului de a contacta Sars-Cov-2. Urmările sunt cât se poate de serioase și se pot cuantifica în ani de viață, luni sau chiar prin decese. Se estimează că doar de cancer pulmonar ar fi decedat câteva mii de oameni până în decembrie 2020, nediagnosticați vreodată. Medicul Oncolog Petra Curescu, de la Spitalul Județean Timișoara explică măsurile de protecție anti-Sars-Cov-2 și face apel la pacineți să se prezinte la controalele medicale.

 

CSÎD: Ce măsuri de protecție trebuie respecte pacienții cu cancer ca să nu se infecteze cu Sars-cov-2?

Dr. Petra Curescu: Din punctul meu de vedere, aceleași măsuri de precauție sunt valabile pentru absolut toată lumea, chiar dacă pacienții oncologici fac parte dintr-o categorie mai vulnerabilă. Masca va rămâne un „accesoriu” și în următoarele luni, dacă nu chiar ani, cel puțin în spații aglomerate cum ar fi mijloacele de transport în comun, săli de așteptare, etc. În Asia se practică deja de mult timp.

CSÎD: Ce alte măsuri de igienă mai sunt recomandate?

Dr. Petra Curescu: La fel și igiena- adică spălarea frecventă a mâinilor. Cine știe, poate așa scăpam și de răcelile banale? Răceala, fiind tot o boală infecțioasă, e transmisă în același mod. Distanțarea socială, cu toate urmările nefaste de ordin psihologic, va mai rămâne o vreme. Un aspect pe care nu s-a insistat suficient, mai ales în sezonul rece, este aerisirea spațiilor închise.

Aerisirea regulată a spațiilor închise – măsură de protecție împotriva Sars-Cov-2

CSÎD: Bine punctat. Nouă ne este teamă de ”curent”.

Dr. Petra Curescu: Obsesia românească (și nu numai) cu „m-a tras curentul” este nefondată. Curentul accentuează infecții deja prezente, dar nu cauzează boli.

”Suntem aici pentru pacienți” – mesajul transmis de dr. Curescu pacienților

CSÎD: Ce mesaje aveți pentru pacienti, cum să nu își piardă speranța? Care ar fi cel mai important lucru de reținut?

Dr. Petra Curescu: Suntem aici, în continuare, pentru voi, zâmbim (printre lacrimi, uneori), chiar dacă zâmbetul este literalmente mascat. Oricum se spune că dacă zâmbești cu adevărat, zâmbești şi cu ochii. Ultimul an a fost groaznic, pentru toți. Uneori trag nădejde gândindu-mă că şi moartea negară (ciuma) din Evul Mediu nu a durat decât 4 ani. Sper totuși ca aceasta molimă sa se termine cât mai curând. Cu toții am avut de învățat din ultimele 12 luni: am învățat ca suntem mai fragili și vulnerabili decât am fi vrut să credem, am învățat cât de puțin controlăm uneori circumstanțele, am învățat cât de mult înseamnă o atingere, acum, când ne lipsește.  Dar mai ales am învățat cum să ne adaptăm și cum să supraviețuim. Și împreună vom supraviețui!

dr Petra Curescu
Dr. Petra Curescu, medic oncolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân