Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase INTERVIU PARTEA ÎNTÂI

Ştiam că medicul Pavel Chirilă este unul dintre promotorii alimentaţiei sănătoase şi că în fiecare zi, îi trec pragul oameni cu probleme grave de sănătate pentru a-i cere sfatul. Aşa că i-am solicitat un interviu, în contextul în care, în ultima vreme, există multe discuţii aprinse în privinţa alimentaţiei, a cancerului şi a terapiilor alternative, solicitate şi contestate de români, deopotrivă.
Dr. Pavel Chirilă: despre cancer, alimente bio, globalizarea alimentară şi dependenţa de alimente periculoase INTERVIU PARTEA ÎNTÂI

Ştiam că medicul Pavel Chirilă este unul dintre promotorii alimentaţiei sănătoase şi că în fiecare zi, îi trec pragul oameni cu probleme grave de sănătate pentru a-i cere sfatul. Aşa că i-am solicitat un interviu, în contextul în care, în ultima vreme, există multe discuţii aprinse în privinţa alimentaţiei, a cancerului şi a terapiilor alternative, solicitate şi contestate de români, deopotrivă.


CSÎD: Ce greşeli de alimentatie aţi observat în rândul românilor din ceea ce vă relatează şi care sunt obiceiurile pe care le pot corecta?
Dr. Pavel Chirilă:
În primul rând, e vorba de calitatea alimentelor. Foarte multă lume la ora actuală nu mai mănâncă alimentele primare aşa cum ni le oferă natura sau foarte aproape de modul în care ni le oferă natura. Sunt foarte multe alimente procesate şi foarte multe alimente rafinate. Există studii care spun că o treime din cancerele de pe planetă sunt cauzate de un stil de viaţă greşit. În Romania sunt circa 400 – 500 000 bolnavi cu cancer în evidenţele continue: decedează unii, intră alţii în această statistică nefastă. Vă daţi seama că daca oamenii ar avea un stil de viaţă corect, o treime din ei ar fi putut să nu aibă cancer.

CSÎD: Este industria alimentara cea care i-a tentat sau pur şi simplu comoditatea?
Dr. Pavel Chirilă:
Este şi un marketing foarte agresiv pentru unele alimente care nu sunt corecte şi bănuite de multe ori cu efecte cancerigene cum ar fi zahărul, margarina, mezelurile care conţin substante cancerigene. Aceste menţiuni nu au rămas doar în cărţile de medicină, ci au ajuns în literatura de popularizare care se face în special de către jurnalisti. Dar oamenii ori nu citesc, ori nu cred.

CSÎD: Dar totuşi există un bombardament informaţional puternic şi in zona “nu consumaţi în exces”.
Dr. Pavel Chirilă:
Da, dar în cazul acesta, funcţionează dependenţa de unele alimente. E un lucru dovedit că zaharul dă dependenţă la copii. Dacă pui o farfurie de zahăr şi una de miere în faţa unui copil, copilul mănâncă câteva linguriţe de miere şi se opreşte pentru că îi provoaca o senzatie de saţietate, dar dacă mănâncă zahăr nu se opreşte pentru că organismul nu are nişte senzori pentru zahăr şi în plus dă dependenţă. Iată că din această combinaţie de marketing agresiv şi elemente care dau dependenţă se naşte excesul. Mai intervine şi al treilea argument: preţul. Alimentele bio sunt mai scumpe din păcate. Asta pentru că producţia ingredientelor este mică pentru că nu pui îngrăşăminte chimice, iar cererea e mică.

CSÎD: Pe de alta parte, alimentele bio au nutrienţi în cantitate optimă care te fac să te opreşti la timp atunci când le mănânci.
Dr. Pavel Chirilă:
Mai avem şi un alt argument chiar legat de preţ care ar trebui să orienteze pe oricine spre hrana de calitate: un om care mănâncă ieftin şi prost riscă să se îmbolnăvească şi după aceea, dă bani mai mulţi pe îngrijire boli decât dacă ar mânca în mod corect.

CSÎD: Credeţi că ar trebui ca orice copil să înveţe din şcoală importanţa alimentaţiei şi a nutriţiei?
Prof. dr. Pavel Chirilă:
Da, am un exemplu pe care îl dau mereu: o bunică a venit cu copilul la consultaţie pentru că era alergic la o marcă de iaurt. Am învăţat-o pe bunică să facă iaurt în casă. Copilul avea 9 ani şi mâncase până atunci doar iaurtul care i-a provocat alergia. După două zile de mâncat iaurt adevărat, bunica m-a sunat şi mi-a zis că nu ştie cum să procedeze cu nepotului pentru că i-a dat iaurt şi copilul a întrebat “ce e acesta”. Nu era grav faptul că l-a refuzat, cât faptul că nu l-a recunoscut.

CSÎD: Adică după ce consumăm o vreme alimente nesănătoase, ne pierdem gustul pentru alimentelor originare?
Dr. Pavel Chirilă:
Exact, cea mai bună dovadă.

CSÎD: Şi practic ne pierdem cumva şi mecanismele de a ne opri la timp.
Dr. Pavel Chirilă:
Aşa cum există senzori ai foamei, există şi nişte senzori ai saţietăţii. Ei trebuie să fie în echilibru. Dacă aceştia s-au denaturat şi nu mai funcţionează, sigur că mănânci şi nu te opreşti.

Pagina 1 din 2
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Cum se fac ursuleţii gumaţi (VIDEO)
Cum se fac ursuleţii gumaţi (VIDEO)
Cel mai nou articol Video:
Dr. Silvia Chiotoroiu: tratamentul modern pentru cataractă