Dr. Leventer: medicul salvează viaţa unui pacient cu cancer dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp

Cancerul de piele se vede. Cancerul de piele evoluează în timp. Cancerul de piele se poate vindeca. Cancerul de piele nu mutilează dacă este tratat la debutul său.
  • Publicat:
Dr. Leventer: medicul salvează viaţa unui pacient cu cancer dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp

Cancerul de piele se vede. Cancerul de piele evoluează în timp. Cancerul de piele se poate vindeca. Cancerul de piele nu mutilează dacă este tratat la debutul său. Sunt adevăruri de care ar trebui să ţină cont amatorii de soare, de plajă, cei care lucrează în aer liber şi mai ales cei care observă leziuni periculoase pe propria piele. Însă nu toate poveştile ale românilor diagnosticaţi cu cancer de piele au un final fericit.

“Unii dintre ei au fost îngrijoraţi de bubiţa de pe faţă care nu se vindecă, au fost la medic dar acesta l-a tratat cu superficialitate, a cauterizat fără să facă o biopsie care i-ar fi dat un diagnostic de carcinom cutanat. Pacientul a plecat acasă mulţumit că a scăpat uşor, dar după un timp, de obicei după câteva luni, observă că problema a revenit şi că viteza de creştere a ţesutului este mai rapidă, că leziunea se ulcerează la cea mai mică atingere. Pacientul îşi ia inima în dinţi şi mai merge o dată la acelaşi doctor care iar cauterizează fără analiză. A treia oară pacientul ajunge la chirurg care îi face o operaţie largă, „care scoate tot”, dar rezultatul biopsiei efectuat de astă dată arată clar că a rămas tumora în marginea de operaţie şi recidivă este posibilă. Rezultatul acesta este aşteptat în condiţii de spital la 2-4 săptămâni. Este povestea unei paciente operate săptămâna trecută, este povestea unui pacient care urmează să intre în intervenţie săptămâna viitoare. De ce se întâmplă aşa? Pentru că „se poate şi aşa” neexistând protocoale clare de lucru şi competenţe bine stabilite ca în ţările UE. Pentru că sunt extrem de puţine laboratoare de histopatologie capabile să furnizeze rezultate la 24 de ore sau chiar la 40 de minute”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Chiar dacă sunt mari amatori de plajă, doar un sfert dintre români au auzit de existenţa carcinomului cutanat. Dintre aceştia doar 3, 6% ştiu ce este şi îl consideră vindecabil. Asta în timp ce numărul cazurilor care amână vizita la medic nu este deloc neglijabil.

“Îmi vine în minte poza trimisă pe mail de către o nepoată îngrijorată de starea bunicii care are 90 de ani şi suferă de epiteliomatoză, adică are mai multe carcinoame bazocelulare pe pleoape şi pe nas. Se vede pe pielea îmbătrânită a bunicii că a lucrat o viaţă în soare. Ştiu sigur că o tumoră de piele nu e mare şi ulcerată de la debut şi că ce are pe faţă evoluează de mulţi, foarte mulţi ani. Bunica nu a putut să se îngrijească singură, i-a îngrijit pe alţii. Familia a ignorat semnele la început minore şi apoi tot mai evidente că ceva rău se întâmplă, dar s-a gândit că e bătrână şi…. poate nu mai e nevoie de tratament! Crud, dar adevărat. Abia acum, în ceasul al doisprezecelea, realizează că o tumoră îi mănâncă pleoapa, atacă ochiul şi din ea se scurge un puroi neplăcut mirositor. Abia acum caută ajutor când situatia este atât de gravă şi posibilităţile de tratament atât de reduse. Medicul salvează viata dacă i se dă posibilitatea de a ajuta la timp”, descrie dermatologul Mihaela Leventer una dintre situaţiile frecvente cu care se confruntă în clinică.

Până la această oră, echipa medicului Mihaela Leventer a operat 700 de cazuri prin chirurgia Mohs, tratamentul standard pentru carcinom.

“Îmi amintesc de un domn care a venit la mine foarte speriat. A fost operat într-un serviciu de chirurgie de o tumoră de piele dezvoltată în mulţi ani la rădăcina nasului. Chirurgul a scos tumora larg, a dat-o la analiză şi a acoperit defectul rezultat cu un lambou, adică o bucată de piele transferată de pe frunte. La o lună de la operaţie, timp în care cicatricea s-a format, pacientul ridică rezultatul biopsiei şi află cu stupoare că este vorba de o tumoră invazivă şi care se observă în marginile de excizie. Totul acoperit cu o piele sănătoasă de pe frunte. Sub acest capac de piele groasă, normală am descoperit resturi tumorale prezente până spre unghiul intern al ambilor ochi! Prin microchirurgie Mohs am posibilitatea de a diagnostica în timpul intervenţiei poziţia resturilor tumorale şi a le eradica. Am acoperit apoi defectul cu o grefă de piele cu un rezultat estetic bun”, afirmă dr. Leventer.

În ce constă Chirurgia Mohs

Dezvoltată iniţial în anii 1930, chirurgia micrografică Mohs a fost rafinată în tratamentul cel mai avansat, precis şi eficient pentru o varietate tot mai mare de tipuri de cancer de piele. Cu tehnica Mohs, medicii pot identifica cu precizie şi elimina o tumoră întreagă lăsând în acelasi timp ţesutul sănătos din jur intact şi nevătămat.

Astăzi, chirurgia Mohs a ajuns să fie acceptată ca tehnica cea mai eficientă pentru îndepărtarea carcinoamelor bazocelulare şi carcinoamelelor cu celule scuamoase (BCC şi SCC), cele două tipuri de cancer de piele cele mai comune. Cu ajutorul ei se economiseşte cea mai mare cantitate de ţesut sănătos în timp ce, de asemenea, cele mai multe celule canceroase sunt eliminate. Ratele de vindecare pentru BCC şi SCC au un grad de 98% sau mai mare cu Mohs, semnificativ mai bune decât ratele de vindecare pentru incizia standard sau orice altă metodă acceptată în prezent.

Procedura Mohs implică îndepărtarea chirurgicală a cancerului de piele strat cu strat şi examinarea pe loc (în timpul operaţiei) a ţesutului sub un microscop. Astfel se înlătură şi analizează strat după strat până în momentul în care se ajunge la un ţesut sănătos în jurul tumorii (numite margini clare), atunci medicul se opreşte din îndepărtarea chirurgicală a straturilor de piele.

Deoarece, de regulă, medicul dermatolog care efectuează aceasta procedură este special antrenat ca un chirurg oncolog, patolog, specializat în chirurgie reconstructivă, se produc cele mai bune rezultate terapeutice şi cosmetice.

Metoda Mohs funcţionează cu brio dacă pacienţii ajung în timp util la medicii care o aplică. Si mai ales dacă fiecare persoană îşi face timp măcar 5 minute ca să-şi citească pielea şi să meargă anual la un dermatolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pericolele care vin din munca de noapte
Pericolele care vin din munca de noapte
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”