Dr. Paul Nassif („Botched”): „Cel mai des refuzăm pacienții care vor să fie operați din motive greșite” INTERVIU EXCLUSIV

Am vorbit cu Dr. Paul Nassif despre tehnologie și impactul ei în medicină, despre alternative chirurgicale și ideile greșite legate de chirurgia și reconstrucția plastică.
  • Publicat:
Dr. Paul Nassif („Botched”): „Cel mai des refuzăm pacienții care vor să fie operați din motive greșite” INTERVIU EXCLUSIV

Cel mai nou sezon al emisiunii „Botched” este difuzat în România la E! și este plin de noi exemple de operații ratate, vindecări incomplete, cicatrici dureroase și pacienți pregătiți de un nou început – după ce trec prin mâinile chirurgilor plastici de renume mondial Terry Dubrow și Paul Nassif. Showul este difuzat duminica, de la ora 22:00.

Printre pacienții din al optulea sezon al reality-show-ului se numără: o femeie care a slăbit, a făcut o abdominoplastie de rutină, dar s-a trezit cu o infecție dezastruoasă, care i-a deformat stomacul; o pacientă cu o afecțiune rară (din cauza căreia stă cu intestinele în exteriorul corpului); o persoană care a călcat pe un cui (în copilărie), a primit o grefă de piele, iar acum are o excrescență pe picior; o pacientă care a fost mușcată de un câine, și-a pierdut vârful nasului și a trecut prin 20 de operații nereușite, pentru a-și repara fața.

În paralel, dr. Paul Nassif își tratează și el cancerul de piele (diagnostic despre care a vorbit public în februarie 2023, pentru a educa fanii). Pentru a descoperi mai multe despre provocările sezonului 8, dr. Paul Nassif ne-a răspuns la o serie de întrebări legate de coșmarurile chirurgiei plastice și dinamica lui prietenie cu dr. Terry Dubrow, colegul lui din emisiunea „Botched”.

La ce se pot aștepta telespectatorii de la sezonul 8?

Dr. Paul Nassif: Am avut parte de o reîmprospătare. Facem interviurile puțin diferit – avem o mulțime de interviuri realizate împreună, eu și dr. Dubrow. În plus, o să vedeți că sunt puțin mai relaxat. Și fiți pregătiți, pentru că în sezonul 8 veți vedea cum fac o procedură care este cea mai incredibilă transformare, din întreaga emisiune!

De ce credeți că emisiunea are un așa succes?

Cred că datorită „sosului secret”: combinația între ideea de a ajuta pacienții, semnalul de alarmă pe care îl trage, transformarea uriașă și ideea că schimbăm viața cuiva.

Asiști la scenarii și situații trăsnite. Și primești și un strop de prietenie masculină! Cred că această combinație este fantastică.

Cum v-ați pregătit, alături de dr. Terry Dubrow, de cazurile complexe din acest sezon? V-ați schimbat cumva abordarea?

Când avem un caz dificil și nu filmăm scene de culise, noi ne pregătim intens. Multe dintre aceste proceduri nu sunt prezentate într-un manual, deci trebuie să ne pregătim și să ne gândim care este cel mai bun mod de a proceda. Învățăm și ne dăm seama cum să creăm o intervenție chirurgicală, pentru a remedia respectiva problemă. Aceste operații nu sunt în niciun manual – sunt proceduri noi, pe care încercăm să le punem în practică pentru a îmbunătăți viața pacienților.

Care sunt provocările venite din partea unora dintre pacienții din sezonul 8? Ce impact au avut operațiile pe care le-au avut deja, fără succes, asupra vieții lor?

Atunci când faci mai multe operații, pentru că încerci mereu să repari ceva care a mers prost, operăm într-o zonă în care țesutul a fost deteriorat. Când țesutul este deteriorat, asta înseamnă că aportul de sânge nu este mare, iar calitatea pielii nu e bună. Poate fi o combinație periculoasă, pentru respectivul pacient. Deci, poate merge prost, poate merge foarte prost.

De cele mai multe ori, problema este o intervenție chirurgicală greșită, făcută de chirurgii anteriori. Alteori, un medic genial are parte de complicații. Fiecare chirurg poate avea complicații, apropo de vindecarea pacienților. Nu poți spune mereu: „E clar, doctorul nu și-a făcut treaba”. Asta ca să nu uităm de ce, atunci când discut cu un pacient care poate a mai avut șase rinoplastii (iar eu o să i-o fac pe-a șaptea), îl avertizez despre riscuri.

Care sunt ideile greșite legate de chirurgia și reconstrucția plastică?

Mulți oameni cred uneori că nu există riscuri în chirurgia plastică, dar e vorba de operații și pot apărea probleme! Nu știi niciodată exact rezultatul final, deci trebuie să fii foarte atent și să te asiguri că te documentezi corect, pentru că ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să ajungi în emisiunea noastră.

Sugerați vreodată tratamente alternative, în cazurile în care credeți că o operație nu e necesară sau „pacientul nostru e stăpânul nostru”?

Este mereu o combinație: întotdeauna vrem să ascultăm pacientul și să aflăm ce-și dorește. Apoi, noi suntem cei responsabili, noi suntem cei care ar trebui să ghideze pacientul și să spună: „Sunt de acord cu tot ce-ai spus”, „Nu sunt de acord cu nimic din ce-ai spus” sau o combinație între cele două. De obicei, vorbim de o combinație: unele proceduri sau unele dintre aspectele pe care pacientul dorește să le obțină sunt valide, dar cealaltă jumătate nu este validă și îl poate face să arate anormal sau ciudat.

Cel mai des refuzăm pacienții care încearcă să fie operați din motive greșite – pe aceștia nu îi operăm niciodată.

Tehnologia avansează constant, în domeniul medical. La ce tendințe ne putem aștepta?

Mereu spun că avansează în fiecare an. Contractarea pielii, îngrijirea pielii sunt lucruri care se pot realiza cu diferite tipuri de laser (pe care le avem în toate clinicile noastre). Deci vorbim despre refacerea suprafeței, contractarea ei și toate aceste metode de îngrijire a pielii – cred că peste zece ani, vom folosi bisturiul mult mai rar.

Ce vă place cel mai mult la meseria dumneavoastră?

Că este distractivă! Pot să operez! Și, cu cât îmbătrânesc, cu atât devin mai bun. Ceea ce e genial: apar într-o emisiune TV care ajută oamenii și sunt un chirurg care-și ajută pacienții. Deci e o combinație incredibilă. Chiar dacă nu pot obține perfecțiunea 100%, scopul meu este să ajut cât mai mulți oameni și sunt atât de binecuvântat că pot face asta.

Cum echilibrați, alături de dr. Terry Dubrow, natura serioasă a cazurilor, cu dinamica umoristică prezentă între voi doi?

Cazurile sunt atât de dificile, încât adăugarea unui strop de umor în interviuri îi face pe pacienți să se simtă mai confortabil și mai relaxați. Dar suntem foarte serioși, când vine vorba de procedura chirurgicală. Și atenți la toate riscurile.

Foto: Casey Durkin/E!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân