4 lucruri pe care le faci constant și care îți deteriorează vederea

Stai mult timp în fața ecranelor, ești dependent de lentilele de contact și nu porți ochelari când mergi să înoți? Tocmai ai aflat câteva dintre cauzele deteriorării vederii. Iată ce poți face în acest sens.
  • Publicat:
4 lucruri pe care le faci constant și care îți deteriorează vederea

Fie că porți ochelari sau nu, știai că îți pui ochii în pericol prin unele lucruri simple de zi cu zi, pe care s-ar putea să nici nu le iei în considerare ca fiind dăunătoare? Există anumiți factori de risc pentru sănătatea ochilor, așa cum știi deja, cum ar fi vârsta, dar și o mulțime care depind exclusiv de tine.

Poate că te duci regulat la oftalmolog pentru a te asigura că îți monitorizezi sănătatea oculară. Este un lucru înțelept, dar asta nu înseamnă că nu te poți confrunta la un moment dat cu probleme de vedere. Există anumite lucruri pe care nu le poți controla și care pot afecta ochii, iar uneori nici nu realizezi cum contribui zilnic la deteriorarea sănătății acestora.

Iată patru dintre cele mai comune lucruri pe care le faci fără să realizezi cât de nocive sunt pentru sănătatea ochilor tăi.

Petreci prea mult timp în fața unui ecran

Dacă lucrezi într-un birou sau în fața unui computer, adesea nu poți evita acest lucru, dar poți lua pauze regulate pentru a te îndepărta de ecran. Prea mult timp în fața computerului poate afecta grav sănătatea ochilor și te poate face să te simți epuizat. În general, acesta este principala problemă atunci când vine vorba de ochi iritați sau dureroși, dar și în multe dintre durerile de cap.

Stai prea mult timp cu ochii în telefonul mobil

Și este la fel de periculos ca ecranul pe care îl lași la birou. Ajungi acasă și te uiți la un ecran chiar mai mic, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra ochilor. Ecranele telefoanelor mobile emit, de asemenea, lumina albastră, iar aceasta poate dăuna ochilor, deoarece, deși are mai puțină energie decât lumina UV, pătrunde mai adânc în ochi. De asemenea, afectează ciclul tău de somn. Tot ce trebuie să faci este să te informezi mai mult despre tehnologia cu lumină albastră pentru a înțelege cum funcționează.

Utilizarea în exces a lentilelor de contact

Lentilele de contact ți se par o invenție grozavă, mai ales că te scapă de grija ochelarilor, uneori incomozi și care poate nu te avantajează. Problema este că lentilele de contact stau direct pe globul ocular, așa că, în timp ce te ajută să vezi, pot provoca iritații. Este o idee bună să te asiguri că le folosești cu măsură, în loc să le porți în fiecare zi, deoarece lentilele de contact pot acumula în timp depuneri de proteine și cosmetice pe globul ocular. Este ideal să eviți bacteriile care pot ajunge în zona ochilor și care pot provoca pagube ireversibile.

Nu porți ochelari de înot 

Ar trebui să te asiguri că îi iei cu tine oricând mergi să înoți, deoarece substanțele chimice din apa piscinei care ajung în ochi pot provoca iritații și disconfort. Poți evita acest lucru purtând ochelari de înot de fiecare dată când te afli în piscină. La mare sau în spații neamenajate pentru înot poate fi chiar și mai periculos să nu porți ochelari, din cauza particulelor care pot ajunge în ochi și care pot fi cauza unor infecții destul de grave.

Ochii tăi merită să fie îngrijiți, așa că alege mereu să le prioritizezi sănătatea. Începe cu lucruri simple, pe care le poți face în fiecare zi.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân