Dr. Oz ne învaţă care sunt cei 5 factori de risc în apariţia bolilor de inimă

Afecţiunile cardiace reprezintă la momentul actual principala cauză de deces, care nu ţine cont de vârstă sau sex. Celebrul dr. Oz, chirurg de meserie, ştie că arma numărul 1 în combaterea acestor probleme constă în informarea corectă şi conştientizarea factorilor de risc, care ne pot oferi şansa la un tratament timpuriu şi o speranţp de viaţă mai lungă. Iată, aşadar, cele 5 semnale de avertizare pe care trebuie să le luaţi în considerare:
  • Publicat:
Dr. Oz ne învaţă care sunt cei 5 factori de risc în apariţia bolilor de inimă

Afecţiunile cardiace reprezintă la momentul actual principala cauză de deces, care nu ţine cont de vârstă sau sex.

Celebrul dr. Oz, chirurg cardiolog de meserie, ştie că arma numărul 1 în combaterea acestor probleme constă în informarea corectă şi conştientizarea factorilor de risc, care ne pot oferi şansa la un tratament timpuriu şi o speranţă de viaţă mai lungă. Iată, aşadar, cele 5 semnale de avertizare pe care trebuie să le luaţi în considerare:

1. Verificaţi-vă periodic tensiunea arterială – potrivit American Heart Association, presiunea arterială normală trebuie să fie de 135/85 mmHg, pentru a preveni bolile de inimă şi cele renale.

2.  Măsuraţi-vă talia – cifra obţinută trebuie să fie jumătate din înălţimea dumneavoastră. Atunci când depăşeşte această valoare, există riscul ca grăsimea depozitată în jurul organelor din regiunea abdominală să crească riscul de boli de inimă şi pe cel al altor probleme de sănătate.

3. Cântăriţi-vă – greutatea ideală atât la femei, cât şi la bărbaţi se calculează în funcţie de indicele de masă corporală, care se stabileşte după formula de calcul greutate împărţită la înălţimea la pătrat (greutatea -exprimată în kilograme, iar înălţimea exprimată în metri).O greutate normală trebuie să fie asociată cu un indice de masă corporală între 19-25. Reţineţi că dacă sunteţi supraponderali sau deja obezi, câteva kilograme în minus chiar contează şi fac diferenţa din punctul de vedere al stării de sănătate.

4. Aflaţi care este nivelul de colesterol din corp – colesterolul este factor principal de risc în apariţia bololr arteriale coronariene, deci ţineţi sub control acest aspect. Trebuie doar să faceţi un test de sânge numit profil lipidic. Pentru a fi cât mai simplu de înţeles, reţineţi că există 2 tipuri de colesterol: HDL şi LDL. Colesterolul HDL este supranumit şi cel sănătos şi trebuie să se situeze la valoarea de 50+, iar colesterolul LDL trebuie menţinut sub valoare de 100. În cazul în care se depăşeşte cu 10-20 de puncte această valoare, trebuie să consultaţi medicul pentru opţiunile terapeutice existente.

5. Şi nivelul glicemiei contează – trebuie testat nivelul de zahăr din sânge la 8-12 ore după ultima masă servită, deoarece poate semnala riscul de diabet şi boli de inimă. Dacă valoarea glicemiei depăşeşte frecvent cifra de 100, atunci înseamnă că sunteţi în faza de prediabet, deci sunteţi la risc şi trebuie să luaţi măsurile care se impun şi se discută în prealabil cu medicul specialist.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
5 decizii pentru o vară sănătoasă
5 decizii pentru o vară sănătoasă
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”