Dr. Oana Grigorie: Până la ce vârstă pot femeile lua anticoncepționale?

Anticoncepționalele diferă între ele în funcție de doza de estrogen, tipul de progesteron folosit, pot fi monofazice sau multifazice și pot fi luate ciclic sau continuu.
  • Publicat:
Dr. Oana Grigorie: Până la ce vârstă pot femeile lua anticoncepționale?
Dr Oana Grigore, medic ginecolog, foto arhivă

”Anticoncepționalele sunt o metodă hormonală de contracepție. Marea majoritate sunt reprezentate de asocierea unui estrogen cu un compus progesteronic, iar această combinație își face efectul prin inhibarea ovulației. Există și un tip de anticoncepționale bazate doar pe progesteron” explică dr. Oana Grigorie, medic ginecolog.

CSÎD: Ce trebuie să facă o femeie că să i se prescrie anticoncepționale?

Dr. Oana Grigorie: Ideal ar fi ca, înainte de a lua contraceptive pe termen lung, femeile să efectueze un consult ginecologic. Este esențial un istoric medical detaliat împreună cu notarea medicației pe termen lung. Există anumite contraindicații absolute pentru contraceptivele orale combinate (COC) și o serie de medicamente care pot interacționa cu efectul lor.

O categorie aparte de femei vor fi cele cu menstruații neregulate sau cu o suspiciune de sindrom de ovare polichistice. În acest caz, medicul ginecolog va efectua o ecografie și va indica o serie de analize de sânge înainte de a prescrie pilula.

Pilula ar putea fi prescrisă în regim continuu la femeile cu dureri accentuate la menstruație sau cele cu menstruații foarte abundente. Chiar și în regim ciclic, ne putem aștepta la o reducere a fluxului și durerilor menstruale.

Ce vârstă este ideală pentru începerea tratamentului cu anticoncepționale?

CSÎD: De la ce vârstă sunt prescrise anticoncepționalele?

Dr. Oana Grigorie: Vârsta legală de la care poți efectua un consult ginecologic în absența părintelui este vârsta consimțământului, adică 16 ani. Anticoncepționalele pot fi prescrise chiar și mai devreme, în scop medical, în cazul fetelor cu sindrom de ovare polichistice pentru care alte metode de control al simptomelor au eșuat.

Și după 40 de ani unele femei pot continua tratamentului cu anticoncepționale

CSÎD: Există limită de vârstă pentru femeile care folosesc anticoncepționale?

Dr. Oana Grigorie: Foarte multe femei consideră că din moment ce au depășit 35 de ani nu mai pot lua pilula. Este demonstrat deja că vârsta în sine nu reprezintă o contraindicație, atâta timp cât doamnele nu au contraindicații sau alte probleme medicale. Chiar și peste 40 de ani, în cazul femeilor sănătoase, nefumătoare, cu o greutate normală, beneficiile anticoncepționalelor vor depăși riscurile.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân