Dr. Oana Grigorie: Cele mai potrivite metode de contracepție la debutul vieții sexuale

O viață sexuală împlinită este cea în care metodele contraceptive și metodele de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sunt cele agreate de ambii parteneri.
  • Publicat:
Dr. Oana Grigorie: Cele mai potrivite metode de contracepție la debutul vieții sexuale
Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, foto: arhiva personală

Dragostea este frumoasă atunci când partenerii sunt și se simt în siguranță. Una dintre discuțiile cele mai constructive într-un cuplu este cu siguranță conversația despre metodele contraceptive și protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Despre cele mai eficiente metode de contracepție am stat de vorbă cu dr. Oana Grigorie, medic ginecolog.

CSÎD: Care sunt metodele contraceptive?

Dr. Oana Grigorie: Metodele contraceptive sunt reprezentate de orice gest, tehnică sau metodă realizate în scopul prevenirii sarcinii.

În momentul actual, o mare parte dintre cuplurile care nu își doresc copii încă folosesc metode naturale – metoda calendarului sau metoda retragerii (coitus intreruptus), ambele având o mare rată de eșec (peste 20%).

Metodele contraceptive reale sunt clasificate din mai multe puncte de vedere

  • hormonale (pilula orală combinată, pilula cu progesteron, Nuva Ring, sterilet cu levonorgestrel, injecția Depo Provera) sau non-hormonale (prezervativ masculin, prezervativ feminin, diafragm, spermicie, sterilet pe bazăde cupru sau aur)
  • cu acțiune pe termen lung (steriletul, Depo Provera, Implanon) sau pe termen scurt
  • pot fi reversibile sau ireversibile (ligatura tubara bilaterală, vasectomia).

Cei aflați la debutul vieții sexuale trebuie să folosească metode contraceptive potrivite și eficiente

CSÎD: Care sunt cele mai potrivite metode contraceptive pentru cei aflați la începutul vieții sexuale?

Dr. Oana Grigorie: La debutul vieții sexuale, cel mai bine ar fi să se utilizeze prezervativul, datorită faptului că acesta este singurul care protejează de infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Peste 50% dintre pacienții diagnosticați cu ITS au sub 25 de ani, deci vârsta tânără reprezintă un factor de risc major.

CSÎD: Ce sunt anticoncepționalele?

Dr. Oana Grigorie: Sunt o metodă hormonală de contracepție. Marea majoritate sunt reprezentate de asocierea unui estrogen cu un compus progesteronic, iar această combinație își face efectul prin inhibarea ovulației. Există și un tip de anticoncepționale bazate doar pe progesteron.

Anticoncepționalele diferă între ele în funcție de doza de estrogen, tipul de progesteron folosit, pot fi monofazice sau multifazice și pot fi luate ciclic sau continuu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân