Dr. Koestler: „Riscul de a dezvolta cancer pulmonar pentru un fumător este direct proporţional cu numărul de ţigări fumate”

Cancerul pulmonar are una dintre cele mai mici rate de supravieţuire, însă noile tratamente reuşesc să prelungească viaţa celui diagnosticat cu cancer pulmonar.
Dr. Koestler: „Riscul de a dezvolta cancer pulmonar pentru un fumător este direct proporţional cu numărul de ţigări fumate”

Am stat de vorbă cu Prof. Univ. Dr. Wolfgang J. Koestler, unul dintre cei mai cunoscuţi medici specialist în oncologie şi hematologie din Europa despre tipurile de cancer pulmonar, cauze, stadiile bolii, dr şi care sunt cele mai noi tratamente ce pot ţine boala sub control pentru mai mulţi ani.

Ce se întâmplă doctore: Câte tipuri de cancer pulmonar există şi care sunt diferenţele dintre ele?
Dr. Wolfgang Koestler:
Există numeroase tipuri de cancer pulmonar, dar principalele două sunt cancerul pulmonar cu celule mici şi cancerul pulmonar cu celule non-mici. Cancerul pulmonar cu celule non-mici cuprinde câteva subtipuri distincte precum adenocarcinom, carcinomul scuamos, carcinom nediferenţiat. Mai relevantă decât clasificarea histopatologică este clasificarea din punct de vedere molecular. Aproape un sfert din cancerele de plămâni conţin aberaţii moleculare care permit terapia targhet incluzând mutaţii în genele EGFR, BRAF, RET, MET şi  HER-2/neu sau combinaţii de gene precum ALK, ROS1, RET şi familia de receptori NTRK. Un alt subtip de cancer pulmonar cu celule non-mici prezintă o creştere a proteinelor PD-L1 în absenţa modificărilor menţionate anterior. Cancerul pulmonar cu celule mici prezintă sensibilitate ridicată la imunoterapia cu inhibitori ai punctului de imunitate.

C.S.Î.D.: Care sunt principalele cauze ale cancerului pulmonar şi care sunt stadiile bolii?
Dr. W. K.:
Principalele cauze pentru dezvoltarea cancerului pulmonar sunt fumatul, expunerea la radiaţii, toxinele din mediul înconjurător, expunerea la radon radioactiv. Însă, 9 din 10 cazuri depistate de cancer pulmonar apar la fumători.
Există 4 stadii ale bolii în funcţie de mărimea tumorii primare şi de tumorile locale ale ganglionilor limfatici.
Stadiul 1 şi 2 apar în cazul tumorilor locale ale ganglionilor limfatici şi pot fi tratate prin operaţie, care trebuie urmată de radioterapie adjuvantă. Stadiul 3 este caracterizat de tumori primare mari, tumori care se infiltrează în structuri adiacente sau implicarea nodulilor limfatici regionali (de ex. mediastinali) şi este mai greu de tratat. În cele mai multe cazuri este nevoie de protocoale multimodale de tratament care să includă chimioterapie prin inducţie, urmată de operaţie sau chimioradiere, urmată de imunoterapie. Dacă sunt prezente metastaze, avem de-a face cu stadiul 4 al cancerului pulmonar. Doar câţiva pacienţi pot fi trataţi cu intenţie curativă, dar cu metode moderne de terapie şi imunoterapie, boala poate fi ţinută sub control pentru mulţi ani.

C.S.Î.D.: Care sunt simptomele cancerului pulmonar în funcţie de stadiu?
Dr.W.K.:
Acest lucru depinde foarte mult de organul care este cel mai afectat. În primele stadii pacientul se confruntă cu tuse persistentă, pneumonie recurentă, hemoptiză (ex: sânge în spută) sau pierdere în greutate, iar în stadii avansate mai apar şi convulsii din cauza metastazei cerebrale.

C.S.Î.D.: Este cunoscut faptul că fumatul are un mare efect negativ asupra plămânilor. De ce se întâmplă acest lucru şi în ce condiţii fumatul duce la cancer?

Dr. W.K.: Riscul de a dezvolta cancer pulmonar pentru un fumător este direct proporţional cu numărul de ţigări fumate şi poate scădea doar după câţiva ani de la renunţarea la acest stil de viaţă. Fumul de ţigară conţine o multitudine de substanţe cancerigene. Aceste substanţe sunt chimicale care provoacă deteriorarea ADN-ului celulelor sănătoase ale plămânilor. Cât sunt deteriorate genele responsabile de creşterea celulelor atunci apar celulele canceroase. Este un fenomen aleator, dar cu fiecare ţigară, riscul de cancer pulmonar creşte. Există şi alte efecte ale fumului de ţigară asupra sănătăţii printre care inflamaţia cronică ce produce un mediu propice apariţiei cancerului.


C.S.Î.D.: Cât de predispuşi sunt fumătorii pasivi la cancerul pulmonar?
Dr. W. K.:
Fumătorii pasivi prezintă risc ridicat de îmbolnăvire. În multe cazuri, riscul se poate dubla comparat cu nefumători care nu sunt expuşi la fumul de ţigară.

C.S.Î.D.: Cum au evoluat metodele de tratament în ultimii 10 ani şi de ce este imunoterapia recomandată pentru cancerul pulmonar?
Dr.W.K.:
Inovaţiile în materie de metode de tratament sunt imense: tehnicile chirurgicale s-au îmbunătăţit devenind din ce în ce mai puţin invazive. Terapia medicală s-a dezvoltat şi mai mult prin terapia targhet, în special în cazul medicamentelor, care sunt disponibile pentru mai multe subtipuri de cancer pulmonar, iar rezultatele sunt mai bune decât după chimioterapie. Imunoterapia a devenit opţiunea de tratament pentru o treime din pacienţii cu cancer pulmonar. Pentru celelalte două treimi, imunoterapia poate fi folosită pentru a accelera efectele chimioterapiei. Imunoterapia poate funcţiona pentru mulţi pacienţi cu tumori avansate în timpul sau după chimioterapie. De asemenea, managementul efectelor secundare s-a dezvoltat. Cu premedicaţia potrivită, putem ţine sub control emeza indusă de chimioterapie (greaţa şi văsăturile).