Imunoterapia, noua speranţă pentru cei care luptă cu cancerul pulmonar

Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.
  • Publicat:
Imunoterapia, noua speranţă pentru cei care luptă cu cancerul pulmonar

Nu ştiu pe cineva care să nu fi fost atins de drama cancerului: un frate, o mătuşă, un prieten drag. Iar acel cineva – care pot fi eu sau poţi fi tu – cu siguranţă s-a simţit neputincios în faţa unei maladii care, din păcate, are nevoi mari de soluţionare şi o rată încă mică de supravieţuire.
De altfel, 75% din numărul total de bolnavi cu cancer pulmonar descoperă boala în stadiu metastatic, adică avansat, când şansele de a mai face ceva sunt infime. De aceea, nevoia de inovaţie şi de noi tratamente oncologice pentru pacienţii cu cancer în stadiu avansat este una presantă.

Noi descoperiri în lupta împotriva cancerului

Din dorinţa de a oferi o speranţă pacienţilor care suferă de această boală cumplită, specialiştii au căutat tot felul de soluţii. De-a lungul istoriei, tratamentele împotriva cancerului au constat în: intervenţii chirurgicale (la anumite stadii şi anumite cancere), radioterapia, iradierea, terapia hormonală (cancer la sân, când este influenţat de profilul hormonal), chimioterapia, terapiile ţintite (acele terapii care identifică doar celulele canceroase, lăsându-le intacte pe cele sănătoase).

Revenind la chimioterapie, aceasta este considerată de oncologi „o terapie devastatoare care distruge atât celulele tumorale, cât şi celulele normale ale organismului, prin acţiune citotoxică direct”, spune Dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.
“Chimioterapia este sistemică, ceea ce înseamnă că, indiferent de calea de administrare, orală sau endovenoasă, efectele sunt sistemice, generale. Datorită lipsei de specificitate, efectele secundare sunt adesea semnificative, nu de puţine ori punând viaţa şi calitatea vieţii pacientului în pericol. Iar rezultatele chimioterapiei nu sunt identice la pacienţi cu aceeaşi boală şi cu acelaşi stadiu de boală”, explică medicul oncolog, care spune că în acest context medical a apărut imunoterapia, noua speranţă pentru pacienţii cu cancer în stadiu avansat.
Aceasta are potenţialul unei reale schimbări în ceea ce priveşte tratamentul cancerului, îmbunătăţind rata de supravieţuire pe termen lung şi calitatea vieţii pacienţilor.

Sistemul imunitar, cheia războiului împotriva cancerului

Mai exact, imunoterapia vizează sistemul imun, neavând legătura cu tumora propriu-zisă, cu celulele canceroase. Înţelegerea tot mai bună a modului în care evoluează cancerul şi invadează sistemul imunitar stă la baza imuno-oncologiei, pasul cel mai important în oncologie, în ultimii ani.

Imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile. Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.

Acestea presupun combaterea cancerului prin ţintirea exact a aceloraşi căi ale sistemului imun utilizate de celulele tumorale pentru eludarea recunoaşterii şi distrugerii de către acesta.
“Sistemul imun reprezintă sistemul natural de apărare al organismului. Procesul de apărare al organismului faţă de agenţi străini, cum ar fi infecţiile sau cancerul, poartă numele de răspuns imun. În cazul bolii oncologice, celulele tumorale care se divid necontrolat pot bloca răspunsul imun, fiziologic al organismului, blocaj care se accentuează pe măsura dezvoltării tumorii şi îndeosebi corelat procesului de metastazare. Terapiile imuno-oncologice activează sistemul imun, permiţând recunoaşterea şi distrugerea celulelor canceroase”, explică Dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog.

Mai concret, în fiecare minut, în corpul nostru se produc celule canceroase care sunt recunoscute de sistemul imun al organismului, aşa cum sunt recunoscute şi bacteriile, de exemplu, şi sunt eliminate. Apariţia cancerului este legată de o blocare a sistemului imun, care nu mai recunoaşte aceste celule canceroase. Aici intervine imunoterapia care reuşeşte să acţioneze la anumite verigi ale sistemului imun şi să trezească răspunsul imun al organismului în aşa fel încât să lupte cu cancerul. „Este o diferenţă majoră faţă de chimioterapie”, spune medicul oncolog.

Imunoterapia în cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar reprezintă una dintre marile probleme ale societăţii, în primul rând pentru că, pe fondul fumatului, numărul de persoane care au dezvoltat sau care vor dezvolta cancer pulmonar în următorii ani este foarte mare, este principala cauză de mortalitate la bărbaţi şi a doua la femei, prin cancer, la nivel global.

În lume se descoperă anual 1,8 milioane de cazuri noi de cancer pulmonar, traheal şi bronşic şi se înregistrează 1,6 milioane de decese (potrivit celui mai recent raport Global Burden of Cancer (publicat pe 28 mai 2015).

În România sunt descoperite 67.000 de cazuri noi de cancer anual şi 41.400 de decese, cam cât populaţia totală a unui oraş.

Din păcate, cancerul pulmonar se află pe primul loc în top 10 cancere, ca număr de cazuri raportat anual la numărul populaţiei (8990 cazuri), fiind urmat de cel colorectal (8.660 de cazuri), de sân (7.895 cazuri), prostate (5.890 de cazuri), cancer de col uterin (3.430 de cazuri), oral (3.320 de cazuri), cancer gastric (3.290 de cazuri), pancreatic (2.564 de cazuri), vezical (2.000 de cazuri).

Şi tot cel pulmonar este cauza principală a deceselor conform unui top 10 cancere, după mortalitate: pulmonar (8.790 de cazuri), colorectal (5.190 de cazuri), gastric (3.150 de cazuri), de sân (2.880 de cazuri), pancreatic (2.664 de cazuri), hepatic (2.076 de cazuri), cancer de prostată (1.875 de cazuri), de col uterin (1.700 de cazuri), cerebral (1.330 de cazuri).

Imunoterapia este, în prezent, şi doar de o lună, decontată în România doar pentru melanomul malign metastatic. În cazul cancerului pulmonar, imunoterapia aşteaptă aprobare din partea Casei de asiguări de sănătate.

Pentru că deşi medicamente imuno-oncologice sunt aprobate pentru diverse indicaţii terapeutice, în cazul de faţă mai multe tipuri de cancere, atunci când vine vorba de rambursare şi includere în programele naţionale de oncologie pentru o indicaţie terapeutică specifică, trec prin acelaşi proces birocratic de fiecare dată. Imunoterapia, aprobată (atenţie, nu şi decontată!) în prima linie de tratament în cazul cancerului pulmonar este, totuşi, un moment istoric, este cel mai mare progres de care vorbim în ultimii 30 de ani, pentru că este pentru prima dată când un medicament se dovedeşte mai sigur şi mai eficient decât chimioterapia. Performanţa este de 2 ori mai mare pentru acest tratament decât chimioterapia în prima linie.

Rezultatele imunoterapiei în cancerul pulmonar, prezentate la Congresul ASCO

Dr. Cătălin Costovici, medic primar oncolog, ne-a spus că 28% dintre pacienţii cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenţi imuno-oncologici au supravieţuit 18 luni, dublu decât rata de supravieţuire oferită de terapia convenţională – 13% pacienţi, conform studiilor clinice. Iar în cazul cancerului pulmonar non-scuamos  39% este rata de supravieţuire înregistrată la 18 luni de pacienţii care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supravieţuire la 18 luni, în cazul pacienţilor care au făcut chimioterapie.

Accesul bolnavilor români la imunoterapie

Studiile, rezultatele evidente, părerile specialiştilor converg către o singură concluzie: imunoterapia este o soluţie salvatoare pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat. Le prelungeşte speranţa de viaţă şi le îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Fapt luat în calcul de autorităţile unor ţări din străinătate care decontează acest tratament.

În ţările în care, încă, nu se întâmplă acest lucru (printre care se află şi ţara noastră), pacienţii – aflând de eficacitatea acestei terapii – fac sacrificii enorme (îşi vând casele, fac credite) – costul pentru un pacient ajungând la aproximativ 7.000 de euro pe lună, iar în unele cazuri, tratamentul pentru melanom metastatic se poate întinde pe mai mulţi ani.

Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, există, în prezent, 4.000 de pacienţi cu cancer pulmonar care ar fi eligibili pentru tratament cu agenţi de imuno-oncologie

Din păcate, deşi în România imunoterapia este recunoscută ca fiind o terapie eficace, aprobată de Agenţia Naţională a Medicamentului, costul tratamentului nu este decontat de Casa de asigurări, îngreunând sau, chiar făcând imposibil, accesul bolnavilor la una dintre singurele posibilităţi de a-şi salva viaţa!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”