De ce ni se usucă buzele. Rolul pe care stresul îl joacă în acest proces. Sfatul dermatologului

Uscarea buzelor, denumită medical cheilită, este cauzată de pierderea uleiurilor şi lipidelor naturale din stratul exterior al buzelor. Se manifestă prin uscare, crapare (eroziuni) şi chiar acoperirea cu cruste dureroase, asta în cazurile cronice. Tratate necorespunzător, aceste fisuri se pot infecta şi pot împiedica alimentarea şi vorbirea. „În general, este bine să luaţi măsuri preventive pentru a avea buze sănătoase.
  • Publicat:
De ce ni se usucă buzele. Rolul pe care stresul îl joacă în acest proces. Sfatul dermatologului

Uscarea buzelor, denumită medical cheilită, este cauzată de pierderea uleiurilor şi lipidelor naturale din stratul exterior al buzelor. Se manifestă prin uscare, crapare (eroziuni) şi chiar acoperirea cu cruste dureroase, asta în cazurile cronice. Tratate necorespunzător, aceste fisuri se pot infecta şi pot împiedica alimentarea şi vorbirea. „În general, este bine să luaţi măsuri preventive pentru a avea buze sănătoase.

Este important să beţi multă apă dacă simţiţi că aveţi buzele uscate sau crapate. Evitaţi să vă lingeţi buzele, deoarece pierdeţi şi mai multă umiditate atunci când saliva se evaporă, pe lângă iritaţia chimică produsă”, precizează medicul dermatolog Aurelia Ionescu pentru Ce se întâmplă, doctore?

„Buzele tale sunt mai sensibile decât restul pielii, mult mai subţiri şi sunt lipsite de glande sebacee producătoare de ulei. Astfel, ele sunt predispuse la deshidratare, mai ales în prezenţa aerului uscat şi rece. Hidrataţi-vă buzele în fiecare zi cu un balsam special pentru îngrijirea buzelor sau cu o cremă hidratantă şi emolientă’’, adaugă Bianca Mitrea, estetician şi expert în formulări cosmetice organice la QI Cosmetics.

 Cauzele uscării buzelor

Cauzele principale ale uscării şi crăpării buzelor sunt: expunerea la mediul rece şi la vânt, iritaţia produsă de lingerea şi muşcarea compulsivă a buzelor, produse de îngrijire alese incorect. „Pot exista reacţii alergice la anumite alimente şi băuturi, produse de igiena dentară, guma de mestecat etc.

Starea psihologică şi stresul (pe fond psiho-emotional) pot declanşa uscarea şi crăparea buzelor, pentru că în acele momente avem tendinţa să le lingem şi să le muşcăm în mod repetat.

Alte lucruri care pot cauza uscarea buzelor: rujurile mate/ extra-rezistente, cu cantitate mare de pigmenţi, demachiantele şi cremele ce conţin acid salicilic şi benzoyl peroxide (şi care migrează în zona gurii). De asemenea, unele medicamente pot provoca sindromul de uscare a gurii şi crăparea buzelor, ca efect secundar”, mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.

Persoanele cu probleme ale sinusurilor, care respiră adesea prin gura, pot prezenta simptome de uscăciune şi fisuri la nivelul buzelor. „Buzele sunt delicate şi vulnerabile la efectele dăunătoare aduse de expunerea la soare, frig, temperaturi scăzute şi fumat. Acesta din urma produce atât riduri în colţurile gurii, cât şi modificări de coloraţie şi textură a buzelor.

Obiceiul de a ţine diferite obiecte în gura (stilou, creion) ,cum e cazul copiilor, poate duce la uscarea gurii şi a buzelor’’, susţine esteticianul Bianca Mitrea.

Dacă ne dorim buze frumoase ar trebuie să respectăm anumite reguli. Iată care ar fi, în opinia dermatologului, regulile ce nu trebuie neglijate.

Hidratare: consumaţi cel puţin 2l de fluide zilnic. Astfel corpul, pielea şi buzele dvs. vor fi hidratate.

Emoliere: folosiţi un balsam de buze emolient care înmoaie buzele şi menţine pielea hidratată. Sunt recomandate unturile şi uleiuri bogate în acizi graşi esenţiali: unt de shea şi cocos, ulei de migdale, ulei de măsline etc. Reaplicaţi balsamul o dată la 2 până la 4 ore, până când buzele sunt vindecate.

Exfoliere: nici un produs de îngrijire a buzelor nu va acţiona în mod corespunzător, fără o bună exfoliere. Buzele se curăţă mai întâi cu un gomaj blând şi o periuţă de dinţi moale (pentru bebeluşi). Evitaţi exfolierea pe buzele extrem de crapate, cu cruste ce pot sângera!

Se pot folosi şi produse speciale pentru buze, ce conţin alfa sau beta hidroxi-acizi (pe bază de acizi din fructe şi plante), care pot exfolia pielea moartă. Pentru pielea sensibilă sau buzele crăpate nu se recomandă însă folosirea mai mult de o dată pe săptămână, deoarece pot irita şi mai mult.

Protecţia solară: Buzele sunt susceptibile la arsuri solare, deoarece nu conţin melanină, pigmentul ce ajută la protejarea pielii de soare. Asiguraţi-vă că balsamul sau rujul conţine SPF pentru a preveni, pe lângă uscarea buzelor, posibilitatea de a dezvolta cancer în zona gurii.

Măriţi aportul de vitamine din alimentatie (A, B, C, E), zinc, fier şi acizi graşi esenţiali. Consumaţi cat mai multe fructe, legume şi suplimentaţi consumul de ouă, tofu, carne roşie şi cereale (bogate în B-uri).

Exfolierea buzelor se poate face cu puţin ulei de măsline sau ulei de nucă de cocos, care se amestecă cu zahăr cât mai fin. Utilizaţi mişcări circulare, uşoare, pentru a exfolia buzele. Apoi spalaţi-le bine cu apă, uscaţi şi aplicaţi balsamul preferat pentru buze. Folosiţi un balsam de buze bogat în ingrediente hidratante şi emoliente cum ar fi ceara de albine, untul de shea, vitamina E şi  uleiurile de migdalele, jojoba sau cocos. Nu recomand balsamurile cu vaselină sau care conţin camfor, mentol, scorţişoară (pot fi iritante).

Folosiţi un umidificator, poate aduce şi menţine umiditatea în aerul uscat din interiorul casei şi vă poate menţine buzele şi pielea hidratate! Menţineţi umiditatea relativă la 40-60%.

Razele UV ale soarelui vă pot deteriora buzele şi pot accelera îmbătrânirea lor. Optaţi pentru balsamul de buze ce conine filtre minerale ce oferă protecţie de spectru larg (oxid de zinc şi dioxid de titan)’’, adaugă esteticianul Bianca Mitrea.

Unde greşim?

Nu vă mai lingeţi buzele! Saliva conţine enzime digestive care descompun bariera lipidică şi agravează uscarea buzelor, provocand fisuri dureroase şi inflamaţie.

Evitaţi balsamul de buze ce trebuie aplicat cu degetele, acest lucru permite bacteriilor şi germenilor de pe mâini. să ajungă  uşor la gură şi să vă afecteze sănătatea. În cazul în care, după aplicarea balsamurilor de buze emoliente, senzaţia de uscăciune şi fisurile dureroase nu se ameliorează, după aproximativ o săptămână este indicat să consultaţi un dermatolog. Medicul poate spune dacă aveţi alergii sau o afecţiune medicală care duce la uscarea buzelor’’, mai spune dermatologul Aurelia Ionescu.

Nu uitaţi să vă demachiaţi înainte de culcare! „În cazul unui machiaj rezistent insistaţi cu demachierea buzelor, care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea şi nu sunt demachiate corespunzător. Se recomandă o demachiere în doi pasi, mai întai cu un produs bazat pe uleiuri naturale,  apoi o loţiune demachiantă ccare nu irită. Insistaţi şi pe conturul buzelor, acolo poate fi prezent creionul.

Buzele sunt sensibile la iritanţii ce pot fi prezenţi în pasta de dinţi şi chiar în anumite produse de ingrijire (fenoli, sodium lauryl sulfate şi mentol) şi se pot înroşi, usca şi crapa’’, adaugă  esteticianul Bianca Mitrea.

Chiar şi ingredientele din simplul strugurel pot fi alergizante: vitamina E sintetică, rozmarin, eucalipt, mentă, lanolina, factori de protecţie SPF chimici (sintetici), parfumante şi extracte ce modifică gustul produsului pentru buze.

Mai benefic rujul sau balsamul?

„Multe dintre rujurile mate pot provoca uscarea extremă a buzelor (astfel, sunt foarte rezistente pe buze). De acest motiv ar trebui să evitaţi, atunci când aveţi buzele extrem de uscate sau crăpate. În schimb, folosiţi rujuri hidratante şi emoliente şi adăugaţi un strat de balsam de buze dedesubt.

Căutaţi produse de îngrijire a buzelor cu ceară de albine, unt de shea, glicerină, ulei de cocos sau migdale, care sigileaza apa în ţesuturi, hidratează şi previn uscarea si crăparea pielii’’, afirmă dermatologul Aurelia Ionescu.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân