De ce apar vergeturile pe sâni: cauze si tratamente eficiente

  • Publicat:
De ce apar vergeturile pe sâni: cauze si tratamente eficiente
Sursa foto: shutterstock

Frumusețea sânilor a fost apreciată dintotdeauna. Însă, din păcate, există detalii neplăcute care pot strica imaginea perfectă de ansamblu a acestora, cum ar fi vergeturile! Iată care sunt cele mai frecvente motive pentru care ele apar, dar și ce soluții există pentru tratarea lor.

Vergeturile: ce sunt, de ce apar

Vergeturile sunt un tip de cicatrici care rămân astunci când pielea se întinde sau se strânge într-o perioada scurtă de timp. Aceste schimbări bruște provoacă ruperea colagenului și elastinei, două proteine esențiale cu rol de elasticitate asupra pielii. 

Vergeturile apar în urmă întinderii pielii, de cele mai multe ori pe abdomen sau pe coapse. Unele femei, însă, au de-a face cu vergeturile în zona sânilor. În prim stadiu, când abia se formează, ele au o culoare roz, însă pe măsură ce trece timpul, acestea se depigmenteaza și devin mai albe.

Creșterea/scăderea bruscă în greutate

Aceasta este una dintre cauzele pentru care medicii nutriționiști sunt atât de vehemenți împotriva slăbirii rapide. Imediat ce ați pus sau ați dat jos câteva kilograme brusc, în scurt timp dungile inestetice își vor face apariția.

Perioada pubertății

Modificările hormonale care au loc în organismul nostru în timpul pubertății determină și ele creșterea rapidă a țesutului mamar, astfel că întinderea bruscă a pielii poate favoriza și apariția vergeturilor nedorite.

Sarcina

În timpul sarcinii, pe măsură ce aceasta avansează, sânii cresc în volum odată cu creșterea nivelului de estrogen. Astfel, mărirea bustului cu 2 numere într-o perioada relativ scurtă de timp poate forța pielea, cauzând astfel apariția vergeturilor.

Pe lângă acești 3 factori principali determinanți, sunt și unii factori de risc care pot contribui la apariția vergeturilor în zona bustului, precum:

  • chirurgia estetică;
  • moștenirea genetică;
  • diabetul;
  • unele afecțiuni ale glandelor suprarenale

Citește și: Vergeturi: cum să le previi şi cum să le estompezi în mod natural!

Mizează pe prevenție

Dacă primele soluții care îți vin în minte sunt tratamentele și cremele minune care promit miracole și rezultate rapide, să știi că nu este o idee bună să te bazezi exclusiv pe ele.

Pentru a preveni vergeturile din zona sânilor, trebuie să te hidratezi bine, adică să bei cel puțîn 8 pahare de apă pe zi.

De asemenea, alimentația joacă și ea un rol deosebit de important: o dietă sănătoasă și echilibrată înseamnă să fie bogată în nutrienți și acizi grași esențiali.

Citește și: 4 remedii naturale împotriva vergeturilor

Trucuri simple și eficiente împotriva vergeturilor de pe sâni

  • Aplică zilnic unt de shea sau ulei de cocos presat la rece în zonele cu probleme;
  • Pune comprese cu suc de lămâie proaspăt stors pe liniile fine (acidul citric va avea un efect de iluminare a zonelor afectate de vergeturi, îmbunătățind simțitor aspectul pielii);
  • Aplică albuș de ou bătut pe zonele afectate, lasă să acționeze până se usucă și clătește cu apă din abundență;
  • Pune câteva felii de cartof pe suprafețele cu probleme din zona bustului apoi clătește delicat cu apă caldă (mineralele și vitaminele din cartof vor stimula regenerarea celulară și vor da strălucire pielii, estompând astfel vergeturile);
  • Aplică pe sâni gel de aloe vera și execută câteva mișcări circulare;
  • Exfoliază zonele de interes cu ajutorul mixturii cu zahăr brun și ulei de măsline (masează delicat pielea preț de câteva minute, apoi îndepărtează produsul cu apă caldă și aplică o loțiune hidratantă)

Citește și: Uleiul care te scapă de vergeturi!

Surse: HealthLine, Cleveland Clinic, Medical News Today

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”